Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚλειστό λόγω απεργίας το Αχίλλειο στην Κέρκυρα
Περιφέρεια

Κλειστό λόγω απεργίας το Αχίλλειο στην Κέρκυρα

Μετά την 3ωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου το Σωματείο Εργαζομένων στο Αχίλλειο προχωρά σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 22 και 23 Οκτωβρίου. Στην Κέρκυρα αυτήν την εβδομάδα η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας.

Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Κινήματος Αλλαγής στο Νομό Κέρκυρας, κ. Δημήτρης Μπιάγκης, μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων από το Αχίλλειο, που δείχνουν, μεταξύ άλλων, σοβάδες να έχουν πέσει στην κεντρική αίθουσα με τον πίνακα του “Θριάμβου του Αχιλλέα“, αναφέρει: “Η πρωτοφανής εγκατάλειψη του ‘Αχιλλείου’, ενός από τα πιο εμβληματικά μουσεία στη χώρα μας γεννά πολλά ερωτηματικά. Εικόνες ντροπής για την αδιαφορία που έχουν επιδείξει οι διαχειριστές απέναντι στο πολιτισμικό και ιστορικό απόθεμα του τόπου μας. Ο διαχειριστικός φορέας, η ΕΤΑΔ, με ετήσια έσοδα που φτάνουν περίπου τα 3 εκατ. ευρώ, όφειλε, να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών, τόσο στον εσωτερικό χώρο, όσο στους κήπους, αλλά και στο δάσος του Αχιλλείου. Η αύξηση δε του εισιτηρίου από τα 8 στα 10 ευρώ, χωρίς, η ΕΤΑΔ να έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση της αισθητικής και των υπηρεσιών του Μνημείου, όπως επίσης και το ελάχιστο ενδιαφέρον που επέδειξε να εντάξει το έργο σε σχετικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κονδύλια των 12,2 εκατ. ευρώ, δικαιολογούν τους προφανείς προβληματισμούς μας.

Το πιο σημαντικό εξ’όλων είναι ότι η διαχειριστική αρχή αντί ‘συγνώμης’ επιλέγει κατά τη συνήθη τακτική να επιρρίψει την ευθύνη για όλα τα παραπάνω στον διευθυντή και την προϊσταμένη του Οικονομικού Τμήματος, και ως τιμωρητική πράξη προέβη στην αντικατάστασή τους, θεωρώντας αυτούς ως κυρίους υπεύθυνους για την μη διενέργεια των απαραίτητων παρεμβάσεων στο μουσείο. Ή μήπως τους θεωρεί ‘ένοχους’ και για τη δημοσιοποίηση των εικόνων και της κατάστασης που έχει περιέλθει το ανάκτορο του Αχιλλείου, οι κήποι και το δάσος;

Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και να βρεθεί η καλύτερη, δυνατή λύση για την αποκατάσταση και λειτουργία του πολιτιστικού αυτού χώρου. Δεσμεύομαι ότι θα προβώ σε όλες τις απαραίτητες Κοινοβουλευτικές ενέργειες για την επίλυση αυτού του θέματος”.

Σε καταγγελία προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στο Αχίλλειο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Corfu TVNews, “η αναίτια και αιφνίδια απομάκρυνση εργαζομένων του Αχίλλειου από θέσεις ευθύνης (προϊστάμενος και οικονομικός διαχειριστής), και η καινούργια τοποθέτηση προϊσταμένου εξ Αθηνών με ειδικότητα ΔΕ Λεμβούχου, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο ενδεικτικότης νοοτροπίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ, κ. Γεώργιου Τέρζακη, απόστρατου αξιωματικού.

Ας γνωρίζει ο υπό παραίτηση κ. Τερζάκης ότι οι εργαζόμενοι, αν και τους απαξιώνει συνολικά με την πρόσφατη κίνησή του, δεν πρόκειται να φιμωθούν μέσα από προσχηματικές διώξεις, ως αντίποινα γιατί τόλμησαν να ζητήσουν διαφάνεια και διαδικασίες με σαφή και αξιόπιστα κριτήρια. Μήπως έχει αναρωτηθεί ο κος. Τερζάκης αν η τωρινή εικόνα κατάρρευσης στο Αχίλλειο και την ΕΤΑΔ γενικότερα, είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της τετραετούς διοίκηση του ίδιου και της έμπιστης του διευθυντικής ομάδας τωνκεντρικών γραφείων; Καλό θα ήταν, έστω και την ύστατη στιγμή πριν την αποχώρησή του, να αναλάβει με γενναιότητα και ανδρεία τις ευθύνες του:
Α) για την εγκατάλειψη του Αχίλλειου επί διοικήσεώς του, χωρίς προγραμματισμό συντηρήσεων και δράσεων (όπως η αξιοποίηση του παρακείμενου δάσους), αν και αποτελεί
τοπόσημο ιδιαίτερης σημασίας και κάλλους όχι μόνο για την Κέρκυρα, αλλά και για τον
ελληνικό πολιτισμό και ιστορία, αποφέροντας παράλληλα  τρία (3) εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό της ΕΤΑΔ
Β) για τη διαρκή καθυστέρηση του ΕΣΠΑ που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση
Γ) για τα συστηματικά ψεύδη και τη συκοφαντική απαξίωση του προσωπικού που δημιούργησε, διατήρησε, στήριξε την εταιρεία από την ήμερα ίδρυσης της, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο Τερζάκης όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει κανένα έργοαναφοράς, αλλά ταυτόχρονα οι πράξεις και οι παραλείψεις του απειλούν την ίδια τη βιωσιμότητα της ΕΤΑΔ
Δ) για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΤΑΔ και την ατμόσφαιρα βάλτου που δημιούργησε, καθώς και για τις επιλογές του όσον αφορά τη νομική υπεράσπιση της εταιρείας.

Μετά την 3ωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήσαμε την 18/10/2019 προχωράμε σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία την 22 και 23/10/2019, ζητώντας από τον διευθύνοντα σύμβουλο, την έμπιστη διοικητική του ομάδα των κεντρικών γραφείων και απόλυτα προσωπική του επιλογή (γενική διευθύντρια, διευθυντή Εκμετάλλευσης, τομεάρχη Υποκαταστημάτων) και φυσικά τον εκλεκτό του προσωπάρχη κ. Ουσταμανωλάκη:

Να ανακαλέσουν άμεσα την απόφαση τοποθέτησης και ανάθεσης καθηκόντων Προϊσταμένου και Προϊσταμένου Οικονομικής Διαχείρισης στο Αχίλλειο,
Να αποσύρουν άμεσα την προσχηματική προκήρυξη για στελέχωση του Αχιλλείου που
βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τη διαβόητη αναδιοργάνωση της ΕΤΑΔ, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά ότι πρόκειται κατ’ουσίαν για συγκεκαλυμμένη απευθείας ανάθεση καθηκόντων από τον διευθύνοντα σύμβουλο, χωρίς κανένα εχέγγυο διαφάνειας ή αξιοκρατίας, χωρίς μοριοδότηση ή δομημένη συνέντευξη, χωρίς διάρκεια σύμβασης, χωρίς δυνατότητα ένστασης, με φωτογραφικές απαιτήσεις και μόνο τελεσίδικο κριτήριο τη δημιουργία στεγανών και πλήρως ελεγχόμενων ομάδων για εν κρυπτώ διαχείριση αναθέσεων και κονδυλίων, σα να πρόκειται για το ‘μαγαζί’ ορισμένων.

Καλούμε την εκτελεστική διοίκηση της ΕΕΣΥΠ ΑΕ κ.κ. Ρ. Αικατερινάρη και Σ. Γιουρέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς βλέπουν από τα ρετιρέ της πλατείας Συντάγματος τις κρατικές επιχειρήσεις που εποπτεύουν να φουντάρουν στα βράχια μία μία: ΔΕΗ, ΕΛΤΑ και όπου να’ναι ΕΤΑΔ. Τους καλούμε να παραιτηθούν από τα κρατικά τους αξιώματά τους με τις αστρονομικές απολαβές, και να μας εξηγήσουν, προτού εκστομίσουν διάφορα φούμαρα περί εταιρικής διακυβέρνησης, μέσα από ποιες διαδικασίες αξιολόγησης επιλέγουν για διευθύνοντα σύμβουλο κάποιον που δεν έχει καμία εργασιακή εμπειρία σε εταιρικό περιβάλλον, πόσω μάλλον σε αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση. Εκτός αν νομίζουν ότι το να διοικείς τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της χώρας, απαιτεί ικανότητεςανάλογες με τη διοίκηση ενός ΚΨΜ στο λόχο.
 
Καλούμε τον πρωθυπουργό και τον εποπτεύοντα υπουργό Οικονομικών να μην εκμεταλλευτούν την τρέχουσα απαξίωση της ΕΤΑΔ προχωρώντας σε μια ακόμα ‘α λα Γκρέκα’: μια επιχείρηση ελεγχόμενη  από το ελληνικό κράτος εκχωρείται σε μια επιχείρηση ελεγχόμενη και πάλι από ένα κράτος, αλλά πλέον με σοβαρή και αξιόπιστη διοίκηση (ΟΤΕ, ΟΣΕ, αεροδρόμια, κ.λπ.).

Τους καλούμε να μεριμνήσουν για:
Τη βιωσιμότητα και αειφορία της ΕΤΑΔ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και κυριαρχίας
Τη διενέργεια ελέγχου των τελευταίων τεσσάρων 4 ετών για την διαπίστωση ενεργειών και παραλείψεων που προκάλεσαν ζημία στο ελληνικό δημόσιο,
Την άμεση απομάκρυνση των στελεχών που δεν κατέχουν τα προσόντα της θέσης που καταλαμβάνουν και προσλήφθηκαν με παράνομο τρόπο.

Επισυνάπτουμε και επαναλαμβάνουμε τα αιτήματά μας όπως περιγράφονται στην από 28.09.2019 επιστολή μας, η οποία και έχει κοινοποιηθεί στον υφυπουργό Οικονομικών και η οποία αποτελεί μέρος των λόγων επίθεσης στα μέλη του Σωματείου μας και ενημερώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις καταγγελίες παρά τις προσπάθειες φίμωσής μας και απόκρυψη στοιχείων λειτουργίας με την τοποθέτηση υμετέρων για τον αποκλειστικό έλεγχο των στοιχείων μίας δημόσιας εταιρείας που όλα πλέον γίνονται εν κρυπτώ και από λίγους”.

Η Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: “Στις αρχές της τουριστικής περιόδου λάβαμε πρόσκληση από τον προϊστάμενο του Αχιλλείου, κ. Ιωάννη Προβατά, να παρευρεθούμε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ανακτόρου με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, στους οποίους η εκπρόσωπος του Δ.Σ. μας, όπως και ο ίδιος ο προϊστάμενος, εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, στο σύνολό τους.

Αναμένουμε λοιπόν από την ΕΤΑΔ ΑΕ να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του νησιού και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, μας απασχολεί κατά πρώτον η στατικότητα του κτιρίου,επομένως και η ασφάλεια των συναδέλφων μας, των εκεί εργαζομένων και των επισκεπτών και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει και το κύριο μέλημα του αρμόδιου φορέα. Εξίσου σημαντική είναι η αποκατάσταση και ο καθαρισμός αγαλμάτων και λοιπού διάκοσμου, μεγάλο μέρος του οποίου έχει επίσης περιέλθει σε κατάσταση παρακμής.

Στηρίζουμε το προσωπικό του Αχιλλείου και κρίνουμε τις κινητοποιήσεις τους δικαιολογημένες, θεωρούμε μάλιστα ότι θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα, διότι είναι εδώ και καιρό που “ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι” σχετικά με την κατάσταση του μνημείου.

Κλείνοντας δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια αυτονόητη, αλλά κατά πως φαίνεται αναγκαία υπενθύμιση σχετικά με τον κρίσιμο οικονομικό ρόλο που παίζει το Αχίλλειο για τον τόπο αλλά και για τα κρατικά έσοδα.

Αισιοδοξούμε λοιπόν ότι η επικείμενη επίσκεψη των υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού στο νησί των Φαιάκων μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία θετικών εξελίξεων για το Αχίλλειο και ίσως όχι μόνο.

Από τη μεριά μας θα συνεχίζουμε να ενοχλούμε επισημαίνοντας τα προβλήματα,παρακολουθώντας τις εξελίξεις κ προσπαθώντας με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε αυτό αλλά και κάθε άλλο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024