Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΚολοκυθόπιτα Ιερισσού: η πιο αντιπροσωπευτική πίτα της περιοχής γίνεται delicatessen επιδόρπιο
Γαστρονομία

Κολοκυθόπιτα Ιερισσού: η πιο αντιπροσωπευτική πίτα της περιοχής γίνεται delicatessen επιδόρπιο

Με πρωτοβουλία της 'Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών' του Δήμου Αριστοτέλη, η κολοκυθόπιτα Ιερισσού αναμένεται να ενταχθεί άμεσα στα πρωινά πολλών boutique και luxury τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και σε επιλεγμένα café / γλυκοπωλεία όπου θα προσφέρεται ως γλύκισμα ή σε restaurants όπου θα προσφέρεται ως επιδόρπιο.

Η πλούσια παραγωγή κίτρινης κολοκύθας, η οποία καλλιεργείται σε ολόκληρη την Ανατολική Χαλκιδική και κυρίως στα μεσογειακά της παράλια, αποτελούσε πάντα πηγή γαστρονομικής έμπνευσης για τους ντόπιους. Σήμερα όμως φαίνεται να μετατρέπεται σε γαστρονομική τάση, αφού ολοένα και περισσότερα τοπικά πιάτα δημιουργούνται με βάση την εν λόγω καλλιέργεια. Η πιο διαδεδομένη της έκφραση είναι κολοκυθόπιτα Ιερισσού, η οποία προετοιμάζεται και διατίθεται από τον delicatessen χώρο γαστρονομίας “Αριστοτέλεια Γη“, που εδρεύει στην Ιερισσό: οι ιδιοκτήτριες Μελαχροινή και Άννα αξιοποιήσαν στο έπακρο την τοπική γνώση αλλά και τις δεξιότητες της γιαγιάς Μελάχρως, η οποία κυριολεκτικά μεταλαμπάδευσε μέσα από τη συνταγή της ολόκληρη την ιερισσιώτικη γαστρονομική ιστορία.

Η γεύση της πίτας είναι ιδιαίτερη απαλή και λεπτή, καθώς τα υλικά της προέρχονται από τους κήπους και τα μποστάνια των ντόπιων καλλιεργητών: εξαιρετικό σπιτικό φύλλο ανοιγμένο με extra παρθένο αθωνικό ελαιόλαδο, καθώς και ντόπια κολοκύθα με ζάχαρη – χωρίς προσθήκες μπαχαρικών ή άλλων ουσιών, που αλλοιώνουν την αυθεντική γεύση. Έτσι η πίτα διατηρεί τη γλυκιά αίσθηση της κολοκύθας, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί προϊόν βιολογικής καλλιέργειας.   

Με πρωτοβουλία της “Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών” του Δήμου Αριστοτέλη, η κολοκυθόπιτα Ιερισσού αναμένεται να ενταχθεί άμεσα στα πρωινά πολλών boutique και luxury τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και σε επιλεγμένα café / γλυκοπωλεία όπου θα προσφέρεται ως γλύκισμα ή σε restaurants όπου θα προσφέρεται ως επιδόρπιο.   

Η διάθεσή της στις επιχειρήσεις θα ξεκινήσει από την επόμενη τουριστική περίοδο. Μπορείτε κάποιος να τη ζητήσει / βρει / δοκιμάσει στα ακόλουθα σημεία:

  • Mount Athos Resort / Ιερισσός
  • Eagles Palace Resort / Ουρανούπολη
  • Alpe Luxury Accomodation / Ολυμπιάδα
  • Alexandros Palace Hotel & Suites / Ουρανούπολη
  • Paraty all day Bar / Στρατώνι
  • Ammos all day Cafe Bar / Ουρανούπολη
  • Fish Restaurant “Χρυσό Αγκίστρι” / Ουρανούπολη

τα οποία θα είναι σηματοδοτημένα με το σήμα ποιότητας Κολοκυθόπιτα Ιερισσού.  
Το συγκεκριμένο προϊόν απέσπασε πρόσφατα  το εν λόγω σήμα ποιότητας ως απόδειξη της συνεισφοράς του στη δημιουργία γαστρονομικής ταυτότητας στο Δήμο Αριστοτέλη, αλλά και ως πρόταση ξεχωριστής γαστρονομικής εμπειρίας, η οποία ανασύρει και αναδεικνύει την ξεχωριστή κληρονομιά της Ιερισσού.

Ιδιαίτερη είναι η θέση της “κολοκυθόπιτας Ιερισσού” στις δραστηριότητες του KOUZINA 2022 κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθεί μέσα από ένα σύνολο στοχευμένων εκδηλώσεων, αφιερωμένων στα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή αλλά και στη μοναστηριακή / αρχαιοελληνική / μεσογειακή κουζίνα.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024