Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΈκπληξη και απογοήτευση Λιλλήκα για την θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Έκπληξη και απογοήτευση Λιλλήκα για την θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Την έκπληξη αλλά και την απογοήτευση του για την εντελώς αβάσιμη, αστήρικτη και βεβιασμένη τοποθέτηση του Κινήματος Οικολόγων στο θέμα της νέας στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου, εξέφρασε…

Την έκπληξη αλλά και την απογοήτευση του για την εντελώς αβάσιμη, αστήρικτη και βεβιασμένη τοποθέτηση του Κινήματος Οικολόγων στο θέμα της<...> νέας στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της χώρας κ. Γιώργος Λιλλήκας.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε ότι “Διαβάζοντας την τοποθέτηση των Οικολόγων αντιλαμβάνομαι ότι διακατέχονται από ένα σύνδρομο καταδίωξης. Γίνεται αναφορά για σκόπιμο αποκλεισμό του Κινήματος των Οικολόγων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού ωσάν να υπήρχε οποιαδήποτε δέσμευση από την πλευρά του κράτους για συμμετοχή του Κινήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ. Οι Οικολόγοι συμμετέχουν σε διάφορα συμβούλια εκεί όπου κρίθηκε αναγκαίο και χρήσιμο. Δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα και δεν μπορεί να αποδίδεται σκοπιμότητα στο γεγονός ότι δεν εκπροσωπείται το Κίνημα Οικολόγων στο συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Ούτε θεωρώ ότι είναι θαυματουργοί οι εκπρόσωποι των Οικολόγων και ότι σε όποια συμβούλια μετέχουν κάνουν οικολογικά θαύματα.

Θέλω ακόμη να ξεκαθαρίσω”, πρόσθεσε ο υπουργός “ότι χωρίς να διαθέσουν τον απαιτούμενο χρόνο να διαβάσουν το Σχέδιο της νέας Στρατηγικής Ανάπτυξης τοποθετούνται και προδικάζουν το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που περιλαμβάνει πάμπολλα έργα υποδομής πάνω σε επταετή βάση. Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο σωστό και σώφρον να αναμένει κάποιος την εφαρμογή της στρατηγικής και μετά να κρίνει τα αποτελέσματά της. Η νέα Στρατηγική έχει πάρα πολλές καινούργιες πτυχές, περιλαμβάνει πολλές καινούργιες πρόνοιες και νέα προγράμματα. Περιλαμβάνει πρόνοιες για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, για τη δημιουργία ειδικών προϊόντων και για την ανάπτυξη στρατηγικής που αφορά νέα προϊόντα όπως είναι ο αγροτουρισμός. Μιλούμε για ολοκληρωμένη πολιτική για την ανάπτυξη του τουρισμού στην ύπαιθρο και όχι μόνο για ανάπτυξη καταλυμάτων”.

Σχετικά με την παρατήρηση των Οικολόγων ότι το Σχέδιο δεν καλύπτει τα θέματα της αειφορίας και του πολιτισμού, ο κ. Λιλλήκας διευκρίνισε ότι “πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να διαπιστώσει ρίχνοντας μια ματιά στο Σχέδιο ότι υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές και κεφάλαια για έργα υποδομής που αφορούν και τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Σημειώνω ακόμη ότι περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την εφαρμογή συστήματος δεικτών αειφορίας. Θα έπρεπε να ικανοποιεί λογικά τους Οικολόγους η εισαγωγή για πρώτη φορά συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης δεικτών αειφορίας. Παρόλα αυτά η βεβιασμένη τους τοποθέτηση τους οδηγεί σε προσεγγίσεις που κατά την άποψή μου είναι και ξένες προς το πνεύμα του περιβαλλοντισμού. Υποστηρίζουν ότι δεν μας απασχόλησε το θέμα της μείωσης των τουριστών, ανάγοντας έτσι οι ίδιοι σε κυρίαρχο ζήτημα την αύξηση του αριθμού τουριστών. Μέχρι σήμερα είχα την εντύπωση ότι ακριβώς για να προστατεύσουμε και το περιβάλλον έμφαση έπρεπε να δίνουμε στην ποιότητα και όχι στους αριθμούς και στην ποσότητα, όπως κάνουν σήμερα με την ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι”..

Συνεχίζοντας ο υπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία της Ακαδημίας Τουρισμού, και τόνισε ότι “μαζί με την πρόνοια που προβλέπει τη διαμόρφωση ποιοτικών κριτηρίων στους νέους κανονισμούς για τα καταλύματα που θα δημιουργούνται από τώρα και στο εξής δίνουν το στίγμα της Αλλαγής που τόσο αμφισβητεί το Κίνημα Οικολόγων. Για εμάς Αλλαγή είναι να περάσουμε από την ποσότητα στην ποιότητα. Οι Οικολόγοι επικρίνουν την Κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι παρεκκλίνει από τις διακηρύξεις της Αλλαγής. Θέλω να πω ότι υπάρχει πλήρης παρανόηση για το τι σημαίνει Αλλαγή και σαφέστατα πιθανόν να μην εννοούμε το ίδιο πράγμα. Με την Αλλαγή εμείς εννοούμε τη διαμόρφωση πολιτικών όπως η νέα Στρατηγική Ανάπτυξης μέσα από το διάλογο, μέσα από τη συμμετοχή των φορέων της κοινωνίας στη διαμόρφωση της πολιτικής και όχι απλά στην εφαρμογή της πολιτικής. Αλλαγή εννοούμε την επίτευξη συναίνεσης στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Αυτό έχουμε πετύχει με την ομόφωνη αποδοχή του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης. Αυτό έχουμε πετύχει μέσα από το διάλογο που αναπτύχθηκε δημόσια και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλαγή εννοούμε τον καθορισμό των χρονοδιαγραμμάτων και τον προγραμματισμό όπου η Κυβέρνηση έχει διαπρέψει αφού για πρώτη φορά το κάθε Υπουργείο διαμόρφωσε πενταετές σχέδιο έτσι που να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά να γνωρίζει κάθε Υπουργείο τα αναπτυξιακά του έργα και προγράμματα για την επόμενη πενταετία. Φαίνεται ότι οι Οικολόγοι, μιλώντας για Αλλαγή εννοούν ότι η Αλλαγή επέρχεται μόνο όταν γίνεται αποδεκτή η άποψή τους. Αυτή η προσέγγιση για εμάς είναι ξένη. Είμαστε δεκτικοί σε όλες τις απόψεις που διατυπώνονται μέσα από το διάλογο αλλά δεν είναι Αλλαγή η επιβολή της άποψης του ενός στην Κυβέρνηση.”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024