Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΗ Κύπρος αφαιρεί τα «χρυσά διαβατήρια» από 222 επενδυτές
Κύπρος

Η Κύπρος αφαιρεί τα «χρυσά διαβατήρια» από 222 επενδυτές

Σε μια τολμηρή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση της Κύπρου.

Η κυβέρνηση της Κύπρου αφαίρεσε την υπηκοότητα από 222 πλούσιους επενδυτές και τα μέλη των οικογενειών τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διορθώσει τη φήμη της, που επλήγη από το «Υπηκοότητα από Επενδυτικό Πρόγραμμα (CIP)», γνωστό ως σχέδιο Golden Passport.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού, ανέφερε πως μέσα στους 222 συγκαταλέγονται 63 επενδυτές και 159 συγγενείς τους, συμπεριλαμβανομένων συζύγων, παιδιών και γονέων.

Κατά τη διάρκεια της 13χρονης λειτουργίας του, το άλλοτε επικερδές και πλέον ανενεργό πρόγραμμα παραβίασε επανειλημμένα τους δικούς του κανόνες και χορήγησε κυπριακά διαβατήρια σε μη επιλέξιμους επενδυτές. Κάποιοι φέρονται να διέπραξαν ποινικά και άλλα αδικήματα, ενώ έγιναν πολίτες της μεγαλονήσου.

Ένας χείμαρρος κατηγοριών διαφθοράς ακολούθησε μετά το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του 2020, που δείχνει πως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ένας ισχυρός νομοθέτης ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να παρακάμψουν τους κανόνες για να χορηγήσουν υπηκοότητα σε έναν εικονικό Κινέζο επενδυτή, που έχει καταδικαστεί για απάτη στη χώρα του.

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε διαφθορά, αλλά αναγνώρισε «λάθη, κενά και παραλείψεις» στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος. Η αμηχανία καθώς οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δυνάμωναν μεταξύ των κυπριακών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώθησαν την κυβέρνηση να το καταργήσει.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024