Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Επιπτώσεις από κατάρρευση κυματοθραύστη στη μαρίνα Παραλιμνίου
Κύπρος

Κύπρος: Επιπτώσεις από κατάρρευση κυματοθραύστη στη μαρίνα Παραλιμνίου

Γνωστοποιήθηκε η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας της Κύπρου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κύπρου, έδωσε στη δημοσιότητα την Ειδική Έκθεση με θέμα «Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από την κατάρρευση κυματοθραύστη στη Μαρίνα Παραλιμνίου».

Σύμφωνα με το sigmalive.com, η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία της Μαρίνας Παραλιμνίου (Εταιρεία «Α») δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τους όρους της περιβαλλοντικής Γνωμάτευσης με αποτέλεσμα η κατάρρευση του λιμενοβραχίoνα στο υπό κατασκευή έργο της Μαρίνας Παραλιμνίου να προκαλέσει αύξηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων σε σχέση με τις αρχικές μετρήσεις που είχαν γίνει.

«Επιστήσαμε την προσοχή των αρμόδιων Αρχών όπως προχωρήσουν σε εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του λιμενοβραχίονα στην υπό κατασκευή Μαρίνα Παραλιμνίου, ώστε να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής το συντομότερο δυνατό. Επιπρόσθετα, το ΤΠ να λάβει μέτρα ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της Εταιρείας «Α» με τους ουσιώδεις περιβαλλοντικούς όρους της Γνωμάτευσης, καθώς επίσης να διασφαλίζει την έγκαιρη λήψη των εβδομαδιαίων εκθέσεων παρακολούθησης από την υπό αναφορά εταιρεία. Παράλληλα, το ΤΠ να διασφαλίσει την πιστή τήρηση και εφαρμογή των όρων της συμβάσης που σύναψε με τον εξωτερικό επιθεωρητή», αναφέρει στις γενικές συστάσεις της η ΕΥ.

Τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν από τον έλεγχο, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση είναι τα ακόλουθα:

  • Μέχρι και την ημέρα κατάρρευσης του κυματοθραύστη, δηλαδή έξι και πλέον μήνες μετά την έναρξη των λιμενικών εργασιών, οι κουρτίνες συγκράτησης αιωρούμενων στοιχείων/ ιζημάτων δεν είχαν εγκατασταθεί σύμφωνα με τον προβλεπόμενο ουσιώδη όρο της Γνωμάτευσης.
  • Παρόλο που η Εταιρεία «Α» επανειλημμένα δεν εφάρμοζε τον όρο για τοποθέτηση κουρτίνων συγκράτησης σύμφωνα με τον προβλεπόμενο βασικό σχεδιασμό, το ΤΠ δεν έλαβε μέτρα εναντίον της, αλλά περιορίστηκε στην κατ΄ επανάληψη αποστολή επιστολών συμμόρφωσης, παρά τις υψηλές τιμές θολερότητας που εντόπισε.
  • Διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην υποβολή των προβλεπόμενων εκθέσεων σχετικά με εβδομαδιαίες καταμετρήσεις ρευμάτων και θολερότητας και εβδομαδιαίες καταμετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων νερού και ιζήματος σε πέντε σημεία, όταν εκτελούνται εργασίες υψηλής εντάσεως που προκαλούν επαναιώρηση ιζημάτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η έγκαιρη παρακολούθηση της συμμόρφωσης με ουσιώδεις περιβαλλοντικούς όρους της Γνωμάτευσης από το ΤΠ και κατά συνέπεια η λήψη κατάλληλων μέτρων εκεί όπου προκύπτει μη συμμόρφωση.
  • Βρέθηκαν επίσης, σημαντικές αποκλίσεις, τόσο στο επίπεδο του διαλυμένου οξυγόνου, όσο και των θαλάσσιων ιζημάτων, εντός του αλιευτικού καταφυγίου.
  • Σημειώθηκαν χρονικοί περίοδοι, που ο εξωτερικός επιθεωρητής του ΤΠ δεν διεξήγαγε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους (δύο τη βδομάδα), ενώ δεν φαίνεται να παρείχε στο ΤΠ προτάσεις λύσεων σε προβλήματα που προέκυπταν, παρά μόνο περιοριζόταν στην καταγραφή των παρατηρήσεών του, όπου εντόπιζε μη συμμόρφωση.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024