Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Προωθείται ο τουρισμός πεζοπορίας – Ξεκινά η λειτουργία δασικών καταφυγίων
Εναλλακτικός Τουρισμός

Κύπρος: Προωθείται ο τουρισμός πεζοπορίας – Ξεκινά η λειτουργία δασικών καταφυγίων

Για πρώτη γνωριμία με τα δασικά καταφύγια του Λιβαδιού, το υφυπουργείο μαζί με το τμήμα Δασών συνδιοργανώνουν κυνήγι θησαυρού στο μονοπάτι Σταυρός της Ψώκας – Λιβάδι, με έπαθλο δωρεάν διανυκτέρευση στα καταφύγια.

Στα πλαίσια υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής τουρισμού 2030 και του καινοτόμου έργου «Heartland of Legends», το υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, σε συνεργασία με το τμήμα Δασών, αναμένεται να προβεί σε μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση του τουρισμού πεζοπορίας μεγάλων αποστάσεων και βιωματικών, αειφόρων εμπειριών στη φύση.

Ειδικότερα, από τον Φεβρουάριο, ξεκινά η λειτουργία δύο δασικών καταφυγίων για πεζοπόρους, στην περιοχή του παλαιού οικισμού «Λιβάδι», στο Δάσος Πάφου. Τα ιστορικά κτίρια του δασικού σταθμού και του δημοτικού σχολείου Λιβαδιού έχουν αναπαλαιωθεί από το Τμήμα Δασών, σε συνεργασία με το υφυπουργείο Τουρισμού και θα αποτελέσουν τα πρώτα δασικά καταφύγια της Κύπρου, με δυνατότητα διαμονής.

Εξ’ ορισμού, τα δασικά καταφύγια είναι χώροι που προσφέρουν προστασία από τα στοιχεία της φύσης και ως εκ τούτου διαθέτουν βασική υποδομή για διαμονή, χωρίς όμως να παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες όπως πχ. ηλεκτρικό ρεύμα, στρώματα για ύπνο κλπ. Αντίστοιχες υποδομές υπάρχουν σε πάμπολλες χώρες του εξωτερικού.

Τα δασικά καταφύγια του Λιβαδιού βρίσκονται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στη φύση, μακριά από ανθρώπινες δραστηριότητες και η πρόσβαση θα γίνεται μόνο με τα πόδια, χωρίς μηχανοκίνητα μέσα. Οι πεζοπόροι μεγάλων αποστάσεων θα μπορούν να διανύσουν με το φως της ημέρας την απόσταση από τον Σταυρό της Ψώκας μέχρι το Λιβάδι (περίπου 15 χιλιόμετρα), όπου και θα μπορούν να διανυκτερεύσουν. Ο χώρος προσφέρεται επίσης για αστροπαρατήρηση.

Το παλαιό μονοπάτι που ενώνει τον Σταυρό της Ψώκας με το Λιβάδι, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές, οι ντόπιοι κάτοικοι και οι παλαιοί δασονόμοι μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, έχει πρόσφατα ανευρεθεί και διανοιχθεί χειρωνακτικά από το Τμήμα Δασών. Σημειώνεται επίσης ότι έχει γίνει διάνοιξη και άλλων παλαιών μονοπατιών, τα οποία προσφέρουν την επιλογή πολυήμερης πεζοπορίας 5-6 ημερών, από την Παναγιά μέσω Μηλικουρίου, Κύκκου και Σταυρού της Ψώκας, μέχρι την Τηλλυρία.

Για πρώτη γνωριμία με τα δασικά καταφύγια του Λιβαδιού, το υφυπουργείο μαζί με το τμήμα Δασών συνδιοργανώνουν κυνήγι θησαυρού στο μονοπάτι Σταυρός της Ψώκας – Λιβάδι, με έπαθλο δωρεάν διανυκτέρευση στα καταφύγια. Το κυνήγι θησαυρού θα διεξαχθεί στις 29 Ιανουαρίου 2023, με εκκίνηση από τον Σταυρό της Ψώκας. .

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

08/06/2023
07/06/2023
06/06/2023
02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023