Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΤο δεκαετές πλάνο για τον τουρισμό και τις μέχρι σήμερα ενέργειες εξέτασε η Κυπριακή Βουλή

Το δεκαετές πλάνο για τον τουρισμό και τις μέχρι σήμερα ενέργειες εξέτασε η Κυπριακή Βουλή

Τα θέματα που έχουν προωθηθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2003 – Απριλίου 2004 βάσει του δεκαετούς Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό που καλύπτει μέχρι και το 2010…

Τα θέματα που έχουν προωθηθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2003 – Απριλίου 2004<...> βάσει του δεκαετούς Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό που καλύπτει μέχρι και το 2010, παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμό Γιώργος Λιλλήκας στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εμπορίου και Οικονομικών.

Στην έκθεση που παρουσίασε ο υπουργός γίνεται λεπτομερής αναφορά για τις ενέργειες που ανέλαβε να προωθήσει ο ΚΟΤ και παρουσιάζονται σε αναλυτικό πίνακα η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε συγκεκριμένα θέματα, με βάση το Σχέδιο Υλοποίησης.

Από τα στοιχεία που παραθέτονται ο ΚΟΤ διαπιστώνει ότι “παρατηρείται μετατόπιση χρονοδιαγραμμάτων σε σχέση με διάφορες ενέργειες και συμφωνήθηκαν νέα χρονοδιαγράμματα, τα οποία επιβάλλεται όπως τηρηθούν αυστηρά”. Σε σχέση με τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων, επισημαίνεται, υπάρχουν κάποια κενά και εκκρεμότητες, για τις οποίες δόθηκαν λόγοι, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας για συμβάσεις του Δημοσίου, η ανάγκη να προηγηθούν μελέτες βάσει των οποίων θ` αποφασιστεί η προώθηση έργων, η έγκριση/ένταξη επιλέξιμων δράσεων στο Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης, το γεγονός ότι η ευθύνη υλοποίησης έργων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των τοπικών Aρχών κτλ. Η συμπλήρωση των χρονοδιαγραμμάτων, όπου είναι δυνατό, θα επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον ΚΟΤ, μέσω συσκέψεων του Οργανισμού με τα αρμόδια υπουργεία. Για την εμπλοκή των τοπικών Αρχών τονίζεται ότι αυτή αναμένεται, για τη συνέχεια, να είναι ουσιαστικότερη.

Διάσταση απόψεων για την τουριστική κίνηση

Εν τω μεταξύ, διάσταση απόψεων υπήρξε μεταξύ του υπουργού και βουλευτών και εκπροσώπων των ξενοδοχειακών οργανώσεων όσον αφορά στο θέμα της τουριστικής κίνησης για το 2004. Βουλευτές και εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ διαφώνησαν με την εκτίμηση του κ. Λιλλήκα για αύξηση των αφίξεων στο τέλος της χρονιάς που θα ξεπερνά το 10%.

Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση του υπουργού που βασίζεται σε στοιχεία των αεροδρομίων αντικρούστηκε από τους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών οργανώσεων οι οποίοι αντέτειναν ότι η παραξενοδοχία απομυζά οφέλη από τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να έρχονται αλλά ο κλάδος να πλήττεται. Σύμφωνα με τα στοιχεάι που παρέθεσε ο κ. Λιλλήκας οι τουρίστες από τη Βρετανία αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 3,8%, από τη Γερμανία κατά 41,1%, από την Ελλάδα κατά 32%, από την Ελβετία κατά 17,1%, από τη Νορβηγία κατά 12,6% και από τη Σουηδία κατά 1,1%. Οι μόνες αγορές που παρουσίασαν μείωση των αφίξεων στην Κύπρο, πρόσθεσε, ήταν η Ρωσία και η Ολλανδία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024