Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜ. Κόνσολας: 'Η Ελλάδα και τα νησιά μας δεν μπορούν να ζήσουν ένα νέο 2015 με το μεταναστευτικό'
Περιφέρεια

Μ. Κόνσολας: 'Η Ελλάδα και τα νησιά μας δεν μπορούν να ζήσουν ένα νέο 2015 με το μεταναστευτικό'

'Είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα, η Τουρκία θα διευκολύνει και θα εργαλειοποιήσει και πάλι τις μεταναστευτικές ροές, η Ελλάδα θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δε θα αποτελεί στόχο αυτών των ροών, μόνο η Ελλάδα', σημειώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Την ανησυχία του για ένα νέο και πρωτόγνωρο, αυτή τη φορά, μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν, εκφράζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στη χώρα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η δήλωση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, έχει ως εξής:

“Η επικράτηση και η επιβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Η φύση και η βιαιότητα του καθεστώτος που επιβάλλεται σε μια χώρα 38 εκατ. κατοίκων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός νέου και πρωτόγνωρου μεταναστευτικού κύματος.

Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη του προβλήματος και εργάζεται ήδη για να αποτρέψει τη μετατροπή του Αφγανικού προβλήματος σε μεταναστευτικό πρόβλημα που θα αφορά μόνο την Ελλάδα.

Η χώρα και τα νησιά μας δεν αντέχουν να σηκώσουν αυτό το βάρος. Δεν αντέχουν να ξαναζήσουν παρόμοιες στιγμές με αυτές του 2015.
Είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα, η Τουρκία θα διευκολύνει και θα εργαλειοποιήσει και πάλι τις μεταναστευτικές ροές, η Ελλάδα θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δε θα αποτελεί στόχο αυτών των ροών, μόνο η Ελλάδα.

Θα υπάρξει πίεση στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου. Για αυτό και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αφού:
1ον: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει, να υποδεχθεί και να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, πόσο μάλλον τα νησιά μας.
2ον: Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και δεν μπορεί να υπάρξει με λογικές που θέλουν την Ελλάδα χώρα-αποθήκη ανθρώπων και χώρα ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών για να μη φτάνουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
3ον: Τα βόρεια σύνορά μας, όταν αρχίσουν οι μεταναστευτικές ροές, θα κλείσουν και πάλι ερμητικά. Η χώρα μας θα μείνει μόνη της με το πρόβλημα. Κάποιοι που το τελευταίο διάστημα μιλούν για ανοιχτά σύνορα, εννοούν όχι τα δικά τους, αλλά τα σύνορα της Ελλάδας.

Είναι η ώρα των διπλωματικών πρωτοβουλιών αλλά και της ενίσχυσης των δυνάμεων μας στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα. Η Ελλάδα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι δεν προσφέρεται ως “Ιφιγένεια”.

Η Ελλάδα στο διπλωματικό πεδίο πρέπει να θέσει δύο ζητήματα στην Ε.Ε.:

  • Αναλογική κατανομή προσφύγων με πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια σε όλες τις χώρες. Γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική.
  • Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πάνω σε νέα βάση. Με παρουσία της Frontex στο έδαφος της Τουρκίας, με δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου για μια χώρα της Ε.Ε., στην Τουρκία. Οι όροι αυτοί θα αποτελούν προαπαιτούμενο για τις πολιτικές στήριξης και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία”.
19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024