Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜ. Κόνσολας: 'Η ημέρα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι μια μαύρη μέρα για τα νησιά του Αιγαίου'
Τουρισμός & πολιτική

Μ. Κόνσολας: 'Η ημέρα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι μια μαύρη μέρα για τα νησιά του Αιγαίου'

Ο κ. Κόνσολας τόνισε, ότι το συγκεκριμένο μέτρο, πέρα από κίνηση απελπισίας, συνιστά εμπαιγμό και χαρακτήρισε το διαχωρισμό των νησιών ως απαράδεκτη πρακτική.

Από το βήμα της Βουλής, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και κατέθεσε στα πρακτικά την πρόταση που είχε στείλει το Μάιο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους δανειστές, σύμφωνα με την οποία προτεινόταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά από την 1/10/2015.

“Επιλογή της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αν ήθελε η κυβέρνηση θα έφερνε την τροπολογία που καταθέσαμε μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να τη συζητούσαμε εδώ και  θα ήμασταν συνεπίκουροι σε αυτή την προσπάθεια.

Δεν συμφωνούμε μονομερώς να φέρνετε αποσπασματικά μέτρα, γιατί πρέπει, πρόσθετα, να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αυτή που κρατούσε ανοικτό το θέμα επί μακρόν και τελικά το καταργεί.

Να σταματήσει λοιπόν το παραμύθι, ότι είναι επιλογές που ‘επιβάλλονται'”, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Αναφερόμενος στην απόφαση για παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ένα εξάμηνο μόνο στα πέντε νησιά που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού, ο κ. Κόνσολας τόνισε, ότι το συγκεκριμένο μέτρο, πέρα από κίνηση απελπισίας, συνιστά εμπαιγμό και χαρακτήρισε το διαχωρισμό των νησιών ως απαράδεκτη πρακτική.

“Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι τα προβλήματα της νησιωτικότητας έχουν οριζόντια και ενιαία διάσταση.

Αλήθεια μετά από ένα εξάμηνο θα έχουν εκλείψει οι αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού σε αυτά τα νησιά;

Θα έχετε μεταφέρει τους πρόσφυγες;

Θα έχετε επιταχύνει το ρυθμό των επαναπροωθήσεων των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία;

Η κυβέρνηση στερεί από τα νησιά το μοναδικό αναπτυξιακό τους πλεονέκτημα και σε αντιστάθμισμα, υπόσχεται φιλοδωρήματα. Η πολιτική των φιλοδωρημάτων είναι η πολιτική της δεκάρας.

Νομίζετε ότι είστε ακόμα στην εποχή που μπορούσατε να παραπλανάτε τους πολίτες.

Μιλάτε για μεταφορικό ισοδύναμο και εφαρμογή του.

Με ποιους πόρους; Υπάρχει μελέτη;

Έχετε αντιληφθεί το εύρος των πόρων που απαιτούνται;

Προφανώς και το γνωρίζετε αλλά κοροϊδεύετε τους πολίτες των νησιών. Είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα για να μετριαστούν οι αντιδράσεις.

Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το κόστος των αναγκών της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά είναι η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, στα πλαίσια της αναμόρφωσης της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κανένας από την Κυβέρνηση δεν στέκεται αξιοπρεπώς απέναντι σ’ αυτά στα οποία έχει δεσμευτεί.

Δυστυχώς, η σημερινή θα μείνει στην ιστορία ως η μαύρη ημέρα που καταργείτε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, όταν τη δεκαετία του 1980 η θεσμοθέτησή τους ήταν προϋπόθεση επιβίωσης. Σήμερα, με την πολιτική σας επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τους νησιώτες, τους πολίτες”, επεσήμανε ο Μάνος Κόνσολας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024