Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜ. Κόνσολας: 'Τα σκουπίδια πνίγουν την Κέρκυρα και οι κυβερνητικοί παράγοντες αδιαφορούν και αυτοσχεδιάζουν'
Τουρισμός & πολιτική

Μ. Κόνσολας: 'Τα σκουπίδια πνίγουν την Κέρκυρα και οι κυβερνητικοί παράγοντες αδιαφορούν και αυτοσχεδιάζουν'

Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει εικόνες ντροπής με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό, τους σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει εικόνες ντροπής με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό, τους σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων που Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, από το 2016, συνέταξαν, ενέκριναν και ψήφισαν, δεν έχει εφαρμοστεί.

Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την Κέρκυρα προβλέπει ανακύκλωση, ξεχωριστή συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων, δημιουργία πράσινων σημείων, ΣΜΑ και λειτουργία αδειοδοτημένων και σύγχρονων μονάδων.

Μόνο που η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, ως προς αυτούς τους στόχους, είναι από ανύπαρκτη έως μηδενική.

Τονίζει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με σωρούς από σκουπίδια στους δρόμους της Κέρκυρας και η πλήρης αναποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, που οι ίδιοι δημιούργησαν και ψήφισαν αλλά και οποιουδήποτε άλλου βιώσιμου και ρεαλιστικού σχεδιασμού, οδήγησαν την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο στην αναίρεση της αρχικής τους θέσης και στην υλοποίηση έκτακτων διαδικασιών για τη λειτουργία χώρου προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων στη Λευκίμμη.

Η συγκεκριμένη λύση, πέραν του ότι δημιουργεί ένα συγκρουσιακό κλίμα στην τοπική κοινωνία, δεν συνιστά μια ενδεδειγμένη, περιβαλλοντικά λύση, και δεν αποτελεί μια  μόνιμη και βιώσιμη λύση.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα επιβάλλει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει το πλαίσιο για τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες.

Ζητά από την κυβέρνηση να θέσει την Κέρκυρα σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης σε ό, τι αφορά στο πρόβλημα των απορριμμάτων και να προτάξει το ζήτημα των fast track διαδικασιών για αδειοδοτήσεις έργων και μονάδων που συνδέονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Όταν οι Δήμοι βρίσκονται σε αδυναμία να υλοποιήσουν αυτό το σχεδιασμό, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας, πρέπει να αναλαμβάνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τα αποκεντρωμένα όργανα και υπηρεσίες τους.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τονίζει:

Είναι σαφές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο απουσιάζει ο σχεδιασμός και περισσεύει ο αυτοσχεδιασμός στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Παράπλευρη απώλεια αυτών των αυτοσχεδιασμών είναι ο τουρισμός και η εικόνα του νησιού της Κέρκυρας απέναντι στους επισκέπτες της αλλά και ένα συγκρουσιακό κλίμα στην τοπική κοινωνία“.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024