Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝαυάγιο Ζακύνθου: 'Τίνος (ευθύνη) είναι τα σκουπίδια;'
Προορισμός

Ναυάγιο Ζακύνθου: 'Τίνος (ευθύνη) είναι τα σκουπίδια;'

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε εικόνα από την παραλία "Ναυάγιο" στη Ζάκυνθο, όπου απεικονίζονται δύο τουρίστες να βγάζουν φωτογραφία δίπλα από σωρό με σκουπίδια. Τελικά, μαζεύτηκαν από πρωτοβουλία της κοινοπραξίας σκαφών 'Πόρτο Βρώμη – Μαριές'.

Βουνό από πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια από αναψυκτικά, σακούλες με σκουπίδια  σε μια από τις πιο δημοφιλεις παραλίες της χώρας το “Ναυάγιο” της Ζακύνθου απεικονίζονται στην φωτογραφία που δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος κ. Μιχάλης Μπάκας προκαλώντας αντιδράσεις.

“Το άσχημο στην υπόθεση για μένα είναι αφενός πρώτα απ΄ όλα για τους επισκέπτες γιατί για να πας εκεί πληρώνεις ένα χρηματικό ποσό αρά σημαίνει πως  δεν βρίσκεσαι εκεί τυχαία, εκτιμάς και αξιολογείς αυτό το υπέροχο τοπίο, θα βρεθείς εκεί για μια δύο ώρες, ξέρεις ότι θα μείνεις για λίγο χρόνο οπότε δεν έχεις και πολλά πράγματα μαζί σου, οπότε πρέπει να σέβεσαι ουσιαστικά φεύγοντας από εκεί πρέπει να σκέφτεσαι ποιος θα μαζέψει αυτά τα πράγματα”, είπε ο κ. Μπάκας. “Εχουμε όλοι προφανώς ένα μπουκάλι νερό, ε δεν είναι τόσο το ίδιο μπουκάλι νερό όταν το πιείς να το βάλεις μέσα στην τσάντα σου και επιστρέφοντας να το αφήσεις σε ένα κάδο απορριμμάτων”, προσθέτει.

Από την μεριά του ο Δήμος Ζακύνθου σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι δεν μπορεί να επέμβει στην κατάσταση και πως υπάρχει αρμόδια επιτροπή για αυτό το θέμα. “Εμείς ως δήμος δεν έχουμε κάποιο δικαίωμα για να επέμβουμε σε κάτι. Υπάρχει αρμόδια Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τον καθαρισμό της παραλίας σε καθημερινή βάση. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτα Διονυσοπούλου έχει τοποθετησεί σεκιούριτι στο σημείο, οπότε έπρεπε να είχε ήδη ενημερωσεί το υπουργείο Τουρισμού για το πρόβλημα που υπάρχει με τα σκουπίδια στο Ναυάγιο”.

Ωστόσο, απο την άλλη πλευρά η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, με επιστολή της τονίζει πως η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, η οποία είναι μια διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Η επιστολή αναφέρει: “Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου.  Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής”.

Ανεπίτρεπτη εικόνα για την οποία δεν υπάρχει δικαιολογία, χαρακτήρισε τις στοίβες με τα σκουπίδια ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου κ. Αναστάσιος Μαρίνος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε πάντως, ότι το γεγονός είναι μεμονωμένο και ο ίδιος δεν το γνώριζε καθώς δεν βρισκόταν στο νησί και ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για την κατάσταση. Ανέφερε ακόμη, πως όποιοι είναι υπεύθυνοι δεν πρέπει να αφήσουν να συμβεί ξανά ένα τέτοιο γεγονός.

Τελικά, η κοινοπραξία σκαφών “Πόρτο Βρώμη – Μαριές” και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κοινοπραξίας, κ. Διονύσης Γιατράς οι ίδιοι πήραν την πρωτοβουλία και αποφάσισαν να καθαρίσουν την παραλία το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή το περιστατικό, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δήλωσε: “Καταρχάς θέλω να σας πω ότι οι εικόνες σήμερα από το Ναυάγιο είναι αυτές μιας καθαρής παραλίας, οι οποίες τιμούν το δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό αξιοθέατο στη χώρα. Εμένα δεν μου αρέσει να πετάγονται μπαλάκια ευθύνης δεξιά και αριστερά. Είναι προφανές ότι το κομμάτι της καθαριότητας ανήκει συνταγματικά και νομοθετικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος μου είναι ενωτικός και η δική μου παράκληση προς όλους είναι να μπορέσουμε με όποια προβλήματα υπάρχουν- εγώ καταλαβαίνω και τους δημοτικούς άρχοντες, τις εκάστοτε δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με την αποκομιδή απορριμμάτων στα νησιά- όλοι μαζί, ομαδικά, εθνικά να δούμε αυτή την προσπάθεια. Δεν τιμούν τη χώρα αυτές οι εικόνες και δεν θα ήθελα να επαναληφθούν”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024