Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέος σχεδιασμός για την καθαριότητα στην Κέρκυρα από τη Μερώπη Υδραίου
Περιφέρεια

Νέος σχεδιασμός για την καθαριότητα στην Κέρκυρα από τη Μερώπη Υδραίου

Η νέα δήμαρχος θέλει να κάνει την Κέρκυρα νησί-πρότυπο για την ανακύκλωση, θέτοντας ως στόχο στο τέλος της τετραετίας στο δήμο να ανακυκλώνεται το 40-50% των απορριμμάτων. Ακόμη, προχωρά σε νέο διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων από εξωτερικούς συνεργάτες με νέους αυστηρούς όρους και ρήτρες.

Η Κέρκυρα που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της αρνητικής διαφήμισης από το πρόβλημα των σκουπιδιών, τα τελευταία χρόνια, δείχνει να κάνει μια νέα αρχή από την πρώτη μέρα της θητείας της νέας δημάρχου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κέρκυρας είδαν τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου να προχωρούν σε πλύσιμο δρόμων, πλατειών, αλλά και κάδων απορριμμάτων. “Απλά και αυτονόητα πράγματα που όμως δε γίνονταν κατά το πρόσφατο παρελθόν”, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας otavoice.gr.

Ακολούθησε διαγράμμιση στους δρόμους της πόλης, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για την ασφάλεια πεζών και οχημάτων. Επίσης, τα συνεργεία του Δήμου είναι καθημερινά στους δρόμους και ευπρεπίζουν τα σχολεία ενώ κάνουν μικροπαρεμβάσεις στην πόλη και τα χωριά όπου υπάρχουν ανάγκες.

Η κα Μερώπη Υδραίου εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Η ίδια πιστεύει στη συνεργασία και στη συνεννόηση και το κάνει πράξη μέσα από καινοτομίες και ανοίγματα σε άλλες παρατάξεις, χτίζοντας έναν ανοιχτό και δημοκρατικό δήμο.

Το νησί βυθίστηκε στα σκουπίδια τα τελευταία χρόνια αφού δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων. Η νέα δήμαρχος γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού είναι η καθαριότητα και εκεί έχει ρίξει το βάρος της , ιεραρχώντας συγκεκριμένες προτεραιότητες. Στόχος της είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία δημοπράτησης του εργοστασίου  διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020».

Η κα Υδραίου γνωρίζει όμως ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή και η λειτουργία του εργοστασίου θα περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να κρατά καθαρή την Κέρκυρα.

H νέα δήμαρχος γνωρίζει που πρέπει να ρίξει το βάρος της. Συγκεκριμένα:

  • Η ανακύκλωση στην Κέρκυρα βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα. Εάν δεν υπάρχει ανακύκλωση, ο όγκος των απορριμμάτων είναι μη διαχειρίσιμος. Η νέα δήμαρχος θέλει να κάνει την Κέρκυρα νησί-πρότυπο για την ανακύκλωση, θέτοντας ως στόχο στο τέλος της τετραετίας στο δήμο να ανακυκλώνεται το 40-50% των απορριμμάτων. Με Κινητά Πράσινα Σημεία σε κάθε δημοτική ενότητα, με εγκατάσταση ειδικών κάδων για όλα τα υλικά, με γωνιές ανακύκλωσης και με οικονομικά κίνητρα για τους πολίτες που ανακυκλώνουν μέσα από την Κάρτα Ανακύκλωσης του Δημότη.
  • Η αποκομιδή πάσχει, ενώ δε λειτουργούν σταθμοί μεταφόρτωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα λίγα απορριμματοφόρα κάνουν μεγάλες και άσκοπες διαδρομές, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σκουπίδια στους δρόμους. Η κα Υδραίου σκοπεύει να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων από εξωτερικούς συνεργάτες με νέους αυστηρούς όρους και ρήτρες, που θα διασφαλίζουν ότι το έργο της αποκομιδής θα είναι αποτελεσματικό.
  • Η υπηρεσία καθαριότητας, λειτουργούσε μέχρι σήμερα με ένα ξεπερασμένο και αντιπαραγωγικό μοντέλο. Η νέα δήμαρχος προχωρά στη δημιουργία υπηρεσίας άμεσης δράσης στην καθαριότητα με ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στον οποίο οι πολίτες θα υποβάλλουν τα παράπονά τους, θα κάνουν υποδείξεις, θα επισημαίνουν σημεία στα οποία πρέπει να υπάρχει παρέμβαση της υπηρεσίας καθαριότητας ενώ δημιουργείται τμήμα οδοσάρωσης και μικροκαθαριότηταςμε οδοκαθαριστές που θα κατανεμηθούν σε κάθε γειτονιά της πόλης, αλλά και στις δημοτικές ενότητες και στα χωριά του Δήμου.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024