Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝομοθετική πρωτοβουλία για τις 'μικρές' διαδηλώσεις από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Αθήνα

Νομοθετική πρωτοβουλία για τις 'μικρές' διαδηλώσεις από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια θα έχουν στις 12 το μεσημέρι τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα του ίδιου του υπουργού. Στο επίκεντρο θα τεθεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τις διαδηλώσεις.

Το θέμα της οριοθέτησης των μικρών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, θα συζητήσει, εκτός των άλλων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, με τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τις οποίες έχει συνάντηση σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο κ. Δένδιας θα ζητήσει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι, από μικρές διαδηλώσεις, για να μη δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο υπουργός θα ζητήσει, το μέτρο αυτό να ισχύει για την τουριστική περίοδο, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες στην ελληνική πρωτεύουσα. Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αυτά που θα θέσουν οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις.

“Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε πιλοτική εφαρμογή του μέτρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον τουρισμό στην πρωτεύουσα” δήλωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή” ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ως μικρές διαδηλώσεις θεωρούνται αυτές με συμμετοχή 100-150 περίπου ατόμων.

Το “σχέδιο Δένδια” προβλέπει τη θέσπιση 15 κριτηρίων βάσει των οποίων θα αποφασίζεται εάν οι διαδηλωτές θα επιτρέπεται ή όχι να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται ενδεικτικά παράμετροι, όπως η οικονομική δραστηριότητα και η συχνότητα των κινητοποιήσεων σε συγκεκριμένους οδικούς άξονες.

Από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης διευκρινίζουν ότι οι όποιοι περιορισμοί δε θα αφορούν στις κινητοποιήσεις τριτοβάθμιων σωματείων όπως για π.χ. οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ούτε τις κινητοποιήσεις πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Την ευθύνη να αποφασίσει εάν μια κινητοποίηση είναι “μικρή” ή “μεγάλη” θα έχει ο επικεφαλής αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Θετική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, την πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης να θέσει εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής των μικρών διαδηλώσεων.

“Ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα” δήλωσε χαρακτηριστικά με αφορμή την επανέναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του καθεστώτος που διέπει τις πορείες και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Έστω και τώρα -με μεγάλη καθυστέρηση- πρέπει να αλλάξει κάτι. Δεν μπορούμε σήμερα, να μιλάμε για πρωτοβουλίες και μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε μια εποχή όπου η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο. Η ύφεση έχει δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται από την άγρια λιτότητα και οι εντάσεις αυξάνονται καθημερινά. Η θέσπιση κανόνων για τις διαδηλώσεις, με βάση και τις προτάσεις του ΕΒΕΑ, είναι ένα απαραίτητο βήμα. Κι ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι προθέσεις της κυβέρνησης να γίνουν πράξη” σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024