Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΟ Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου 2022 Athena, 7-9 Απριλίου 2022 στη Σητεία
Γαστρονομία

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου 2022 Athena, 7-9 Απριλίου 2022 στη Σητεία

Ο διαγωνισμός Athena 2022 διοργανώνεται για 7η φορά, με τη συμμετοχή 555 ελαιολάδων από 24 χώρες, τα οποία θα αξιολογήσει διεθνής κριτική επιτροπή 30 δοκιμαστών.

Η Σητεία, “Πόλη Ελαιολάδου”, φιλοξενεί φέτος τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena, που θα γίνει στις αρχές Απριλίου. Οι 30 διεθνούς φήμης κριτές αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 550 δείγματα ελαιολάδου απ’όλη την υφήλιο και να εξερευνήσουν τον μοναδικής ομορφιάς ελαιώνα του Λασιθίου.

To πρόγραμμα του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου “Αthena International Olive Oil Competition”, που πρόκειται να διεξαχθεί στη Σητεία, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στην Αθήνα ο δήμαρχος Σητείας, κ. Γιώργος Ζερβάκης.

Ο διαγωνισμός Athena 2022 αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Σητείας, του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας, του Επιμελητηρίου Λασιθίου και της εταιρείας Vinetum. Φέτος οργανώνεται για 7η φορά, με τη συμμετοχή 555 ελαιολάδων από 24 χώρες, τα οποία θα αξιολογήσει διεθνής κριτική επιτροπή 30 δοκιμαστών. Σημειωτέον ότι ελαιόλαδο παράγουν σήμερα 58 χώρες ανά την υφήλιο.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ.κ. Μανώλης Κουτουλάκης και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, αντίστοιχα, οι οποίοι εξήραν τη Σητεία ως τόπο παραγωγής ελαιολάδων υψηλής ποιότητας και τη σημασία διασύνδεσης του εμπορικού σήματος “Σητεία” με πρωτοβουλίες, όπως ο διαγωνισμός Athena.

“Ο διαγωνισμός Athena αποτελεί παράδειγμα των δράσεων αριστείας που χρειαζόμαστε”, δήλωσε ο κ. Κουτουλάκης. “Η υπεραξία που προκύπτει για τα
βραβευμένα προϊόντα είναι κάτι που καρπώνεται ο παραγωγός και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνοχή του χώρου, τη συνέχιση δηλαδή της
καλλιέργειας προϊόντων που έχουν αποδείξει την αξία τους διαχρονικά”.

Στις προγραμματισμένες δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας στο Νομό Λασιθίου αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννίδης, τονίζοντας τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στο νομό αυτό, όπου η ελαιοπαραγωγή αποτελεί την κύρια αγροτική δραστηριότητα.

Ο διεθνής διαγωνισμός Αthena έρχεται φέτος στη Σητεία, έχοντας πρώτα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο, στα Σπάτα και στη Λέσβο. Η αλλαγή, κάθε χρόνο, του τόπου τέλεσης του διαγωνισμού είναι μία από τις καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει οι διοργανωτές του, με στόχο την προβολή σταδιακά όλων των ελαιοκομικών περιοχών της χώρας και των γηγενών ποικιλιών ελιάς που είναι συνυφασμένες με κάθε μία από αυτές.

“Η Σητεία διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά εμπορικά σήματα ελαιολάδου διεθνώς και η επιλογή της Σητείας ως τόπο διεξαγωγής του Αthena ήταν νομοτελειακός“, δήλωσε η διευθύντρια του διαγωνισμού, κα Μαρία Κατσούλη. O δήμαρχος Σητείας, κ. Γιώργος Ζερβάκης, δήλωσε από την πλευρά του πως “το λάδι καθορίζει την καθημερινότητά μας και η πόλη της Σητείας έχει δώσει το όνομά της σε μία από τις πιο γνωστές Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης ελαιολάδου, την ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου, η οποία καλύπτει ουσιαστικά όλη την ανατολική Κρήτη. Εκτιμάται πως περισσότερες από 10.000 οικογένειες βιοπορίζονται κυρίως από την ελιά, η οποία καλλιεργείται εκεί από τους μινωικούς χρόνους. Τα 2,5 εκατ. ελαιόδενδρα της περιοχής αυτής καλύπτουν πάνω από 100.000 στρέμματα γης, με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από τους 10.000 μέχρι τους 15.000 τόνους ελαιολάδου, το 80% του οποίου εξάγεται”.

Ανάμεσα στις διάφορες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί στη Σητεία για τους κριτές του Athena, ξεχωρίζει η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου και η εγκαινίαση ενός μονοπατιού που θα διασχίζει το δάσος αιωνόβιων ελαιοδένδρων του χωριού Πεύκοι, με ‘υιοθέτηση’ από τους κριτές μιας αρχαίας ελιάς. “Αδημονούμε να υποδεχθούμε τους κριτές του Αthena που μάς έρχονται από 12 διαφορετικές χώρες και να τους δείξουμε την απαράμιλλη κρητική φιλοξενία με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδό μας”, είπε ο κ. Ζερβάκης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024