Τελευταία νέα
HomeΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΟι τιμές προσελκύουν Γερμανούς τουρίστες στη Τουρκία
Στατιστικά

Οι τιμές προσελκύουν Γερμανούς τουρίστες στη Τουρκία

Antalya

Η Τουρκία παραμένει δημοφιλής προορισμός για Γερμανούς τουρίστες, με 44% μερίδιο αγοράς για το 2024. Η ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ/λίρας ωθεί τη ζήτηση, παρά τις αυξήσεις τιμών.

Η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια αγαπημένος προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες και η σημασία της έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Ταξιδίων (DRV), το μερίδιο των πωλήσεων για την περιοχή Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί από 36% σε 44% για το ερχόμενο καλοκαίρι σε σύγκριση με το 2019 και στα τέλη Μαρτίου, ενώ η Τουρκία από μόνη της είχε ήδη δείξει δυσανάλογη αύξηση 45% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος για τη θερινή περίοδο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Ένωσης Τουρισμού, Türsab, οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες στην Αττάλεια επιλέγουν εγκαταστάσεις που προσφέρουν πακέτα all-inclusive.

Η αγοραστική δύναμη του ευρώ

Η Τουρκία στοχεύει να προσελκύσει επτά εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες το 2024. Οι τιμές στην Τουρκία έχουν αυξηθεί, με ετήσιο πληθωρισμό 75% τον Μάιο. Το κόστος των ξενοδοχείων και των εστιατορίων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 92% στο τοπικό νόμισμα σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023. Εν τω μεταξύ, η λίρα έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να είναι μηδαμινές μετατρέπεται σε ευρώ. Σύμφωνα με τον Kemal Birdir, καθηγητή στη Σχολή Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο της Μερσίνας, οι διακοπές σε πολλά ξενοδοχεία στην Αττάλεια είναι απρόσιτες για τους ανθρώπους στην Τουρκία. Ωστόσο, η εισροή Ρώσων και Γερμανών παραθεριστών μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτές τις τιμές και να γεμίσει τα ξενοδοχεία.

Ο υπουργός Τουρισμού Nuri Ersoy σκοπεύει να προσελκύσει επτά εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες στη χώρα φέτος, από τα 6,2 εκατομμύρια Γερμανούς που έκαναν διακοπές στην Τουρκία το 2023, με το 81% να επισκέπτεται την Αττάλεια. Η AKTOB (Ένωση Μεσογειακών Τουριστικών Ξενοδόχων και Φορέων) προβλέπει ότι τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες θα επισκεφθούν μόνο την Αττάλεια φέτος, αριθμός ρεκόρ. Παρά την ανάκαμψη του τουρισμού από την πανδημία, ο αριθμός των επισκεπτών του περασμένου έτους ξεπέρασε ήδη εκείνους του 2019.

Κριτική για την αύξηση του μαζικού τουρισμού

«Η Γερμανία έχει γίνει η κινητήρια δύναμη πίσω από τον μαζικό τουρισμό στην Αττάλεια», δήλωσε ο επικεφαλής της Aktob, Kaan Kavaloğlu. Σε αντίθεση με άλλους προορισμούς διακοπών, η Αττάλεια δεν έχει αντιρρήσεις για αυτή την τάση. Όταν ρωτήθηκε, ο Türsab δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και οι πολίτες στις τουριστικές περιοχές είναι ευχαριστημένοι με το επίπεδο της τουριστικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η περιοχή της Μεσογείου νιώθει την πίεση της εισροής τουριστών.

Η έλλειψη σημαντικής αντίστασης μπορεί να αποδοθεί στην εθνική σημασία του τουρισμού στην Αττάλεια, σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Kemal Birdir. Μόνο η επαρχία της Αττάλειας μπορεί να υπερηφανεύεται για περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργασία. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εργαζόμενοι από όλη τη χώρα μεταναστεύουν στην περιοχή για να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο, παρέχοντας σημαντική οικονομική στήριξη στις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Σε εθνικό επίπεδο, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τουριστικό τομέα κατά τη θερινή περίοδο, που αντιπροσωπεύει περίπου το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Πέρυσι, η μέση δαπάνη της Τουρκίας ανά τουρίστα ήταν περίπου 900 ευρώ, με συνολικά 56 εκατομμύρια τουρίστες.

Παρά τη δημοτικότητα του τουρισμού ως πηγή εισοδήματος, υπάρχει αυξανόμενη παγκόσμια κριτική για τον μαζικό τουρισμό και η Τουρκία πρέπει να αναλάβει δράση. Εάν δεν υλοποιηθούν πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, πολλοί προορισμοί μπορεί να γίνουν απρόσιτοι. Ενώ ορισμένα ξενοδοχεία έχουν ήδη ενταχθεί σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, ιδίως υπό το φως της αποδυνάμωσης της λίρας και του πληθωρισμού της χώρας.

Βίκυ Καραντζαβέλου
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024