Τελευταία νέα
HomeΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΟινολάσπη, ένα προϊόν κυκλικής οικονομίας που κάνει θραύση στην Ανατολική Χαλκιδική
Προορισμοί

Οινολάσπη, ένα προϊόν κυκλικής οικονομίας που κάνει θραύση στην Ανατολική Χαλκιδική

οινολάσπη

Η οινολάσπη, από το Domaine Agrovision, χρησιμοποιείται σε τοπικά εδέσματα της Ανατολικής Χαλκιδικής και θα τιμηθεί στο KOUZINA 2025 με ειδικές εκδηλώσεις.

Η οινολάσπη, δηλ. το ίζημα της δεξαμενής ή του βαρελιού, που συγκεντρώνεται μετά τη ζύμωση του οίνου, αποκτά ολοένα και περισσότερους γαστρονομικούς «οπαδούς» ανάμεσα στις επιχειρήσεις ξενοδοχίας και εστίασης της Ανατολικής Χαλκιδικής διατίθεται από το Domaine Agrovision της Ιερισσού και ήδη χρησιμοποιείται από τοπικές επιχειρήσεις στην παραγωγή ψωμιού με οινολάσπη ή άλλων εδεσμάτων ζύμης ή γλυκών.

Με το σήμα ποιότητας «ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» της Αριστοτελικής Σύμπραξης πλέον και υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες της επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνας Νικολάου, η οινολάσπη θα αποτελέσει το τιμώμενο προϊόν του KOUZINA 2025, την ίδια χρονιά, που συνταγές για παρασκευές με οινολάσπη θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης.

Πέρα από τις τοπικές επιχειρήσεις που συμπεριέλαβαν την οινολάσπη στις συνταγές των εδεσμάτων τους, ιδιαίτερη είναι η πρόταση δημιουργίας ντόπιου τυριού, το οποίο θα ωριμάζει σε οινολάσπη, έχοντας δημιουργήσει και επικαλυφθεί με μια σκουρόχρωμη κρούστα: αυτό θα αποτελέσει το signature τυρί της Ανατολικής Χαλκιδικής και θα παρουσιασθεί το Σεπτέμβριο στην τελετή λήξης του KOUZINA. Στην ουσία, το εγχείρημα ακουμπά στη φιλοσοφία δημιουργίας νέου προϊόντος μέσα από τη «σύμπραξη» και το συνταίριασμα τοπικών προϊόντων.

Το KOUZINA 2025 ενέταξε επίσης στις δραστηριότητες της αρχαιοελληνικής εβδομάδας ειδική «ημέρα οινολάσπης» κατά τη διάρκεια της οποίας η chef Ντίνα Νικολάου θα παρουσιάσει στους λόφους της Agrovision τρόπους χρήσης της μέσα από live cooking & pastry shows. Το προϊόν θα συνδεθεί με τα συμπόσια των ελληνιστικών χρόνων, τα οποία αναβιώνουν μέσα από ειδικές εκδηλώσεις γαστρονομίας σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους.

19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024