Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΠανδαισία τοπικών προϊόντων και γεύσεων στη Σητεία
Φεστιβάλ

Πανδαισία τοπικών προϊόντων και γεύσεων στη Σητεία

Η έκθεση των προϊόντων και μια σειρά εκδηλώσεων έγιναν στην κεντρική πλατεία της Σητείας από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ενώ επισκέψεις και εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλα μέρη της επαρχίας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβάλ με τίτλο “Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες”, που διήρκεσε από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Σητείας.

Το φεστιβάλ οργάνωσε και υλοποίησε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α., μετά από ανάθεση και με την συνεργασία του Δήμου Σητείας, ενώ συνέπραξε και το ΤΕΙ Κρήτης. Η διοργάνωση αυτή ήταν μέρος του ευρύτερου προγράμματος “Τόπων Ευφορία – Διατροφικά προϊόντα και βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές συνεργασίας”, στο οποίο συμμετέχουν το Οροπέδιο Λασιθίου (συντονιστής), ο Δήμος Σητείας, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδου Κύπρου.

Το φετινό φεστιβάλ “Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες” υπήρξε πιο πλούσιο, πιο αναβαθμισμένο και πιο στοχευμένο από το πρώτο αφού αξιοποιήθηκε η πείρα του πρώτου και υπήρξε χρονική άνεση.

Η έκθεση των προϊόντων και μια σειρά εκδηλώσεων έγιναν στην κεντρική πλατεία της Σητείας από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ενώ επισκέψεις και εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλα μέρη της επαρχίας.

Το φεστιβάλ περιλάμβανε:

  • Έκθεση προϊόντων της Σητείας και των συνεργαζόμενων περιοχών – Οροπεδίου Λασιθίου, Χίου, Τροόδου Κύπρου. Στα 9 περίπτερα εκτέθηκαν ελαιόλαδο, μέλι, κρασί, τσικουδιά, γαλακτοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά, αρωματικά, βότανα, τυροκομικά, φραγκόσυκα, σαπούνια και προϊόντα των συνεργαζόμενων περιοχών.
  • Ξεναγήσεις, ενημερώσεις και γευσιγνωσίες στα περίπτερα από σπουδαστές του ΤΕΙ Κρήτης και παραγωγούς.
  • Παρουσιάσεις και επιτόπου παραγωγή ή παρασκευή παραδοσιακών αλλά και νέων προϊόντων από ντόπιες νοικοκυρές και ειδικούς.
  • Δημιουργικούς σχεδιασμούς πιάτων με έμφαση στα τοπικά μας προϊόντα και στις θεραπευτικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής από τους διακεκριμένους σεφ Ντίνα Νικολάου, Αλέξανδρο Παπανδρέου και Τόνυ Καβαλιέρο και παρασκευή ροφημάτων και κοκτέιλ με χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων από τον γνωστό “bar tender” Γιάννη Βαβαδάκη. Τα παραδοσιακά προϊόντα των οποίων έγινε επιδεικτική παρασκευή ήταν τσικουδιά, σταφιδωτά, “σκιουφιχτά μακαρούνια”, κατουμέρια, σαπουνάκια και τα νέα: προϊόντα  ομορφιάς και περιποίησης με βάση τα τοπικά μας προϊόντα, λικέρ με τσικουδιά, μαρμελάδα από φραγκόσυκα, λάδι με βαλσαμόχορτο, ροφήματα και κοκτέιλ με χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων κ.ά.
  • Παιδικό εργαστήρι κρητικής κουζίνας από το γνωστό σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη.

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Προώθηση των διατροφικών προϊόντων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Ειδική αναφορά στα προϊόντα υψηλής ποιότητας μικρών παραγωγών”. Έγινε επίσης ειδική εισήγηση για τη Συμβολαιακή Γεωργία. Εισηγητές ήταν ειδικοί τόσο από των χώρο των κρατικών φορέων και υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης όσο και από τον χώρο της αγοράς και των εφαρμογών. Στην ημερίδα συμμετείχαν αρκετοί νέοι παραγωγοί, που παράγουν εκλεκτά προϊόντα και ενδιαφέρονται να μάθουν πώς να τα προωθήσουν στις αγορές. Εισηγήσεις έκαναν οι:

  • Νίκος Πετράκης, ειδικός σύμβουλος και επίτιμος πρόεδρος ΟΑΣ (Εισαγωγή στα θέματα της Ημερίδας)
  • Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, αντιδήμαρχος Χανίων / Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης (Η Συμβολαιακή Γεωργία για το Ελαιόλαδο).
  • Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΠΕ (Τρόποι και μεθοδολογία ανάπτυξης εξαγωγικού εμπορίου μικρών επιχειρήσεων).
  • Παύλος Γεωργιάδης, συνιδρυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “we deliver taste”, συντονιστής της συντροφιάς Slow Food Θράκης, εθνοβιολόγος, συγγραφέας (Προστιθέμενη αξία από το χωράφι στο πιάτο).
  • Δημήτριος Πετρόπουλος, γραμματέας ΟΕΥ Α’ της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Υπουργείου Εξωτερικών (Η αγορά τροφίμων και ποτών της Γερμανίας)
  • Ιωάννης Μάρκος, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β’ της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Υπουργείου Εξωτερικών (Προοπτικές εξαγωγής τροφίμων και ποτών στην Ρώσικη Ομοσπονδία)
  • Χαράλαμπος Κουναλάκης, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β’ της Ελληνικής Πρεσβείας Αγκύρας (Τουρκία-Επιχειρηματικές δυνατότητες – Αγορά Τροφίμων & Ποτών)
  • Βαγγέλης Ξύδας, συνιδιοκτήτης της Citrus – Άρωμα Μνήμης (Το παράδειγμα της εταιρείας Citrus – Άρωμα Μνήμης).

Έγιναν επίσης παράλληλες εκδηλώσεις, όπως επισκέψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων καταστημάτων delicatessen και εταιρειών εμπορίας τροφίμων και ποτών σε πρότυπους χώρους παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων, στην παλιά φάμπρικα των Παπαγιαννάδων, στην Ετιά, την Βόιλα, τον Χανδρά και έλαβαν μέρος σε καζανέματα ρακής στο Πισκοκέφαλο.

Έγιναν εκδηλώσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά (εργαστήρια διαδραστικών παιχνιδιών, ζωγραφική σε τοίχους (graffiti), έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής κ.α. ενώ τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας κατά την διάρκεια του τριημέρου καλωσόριζαν τους επισκέπτες προσφέροντας ελαιόλαδο και παξιμάδι.

Το φεστιβάλ επισκέφθηκαν πάνω από 4.000 επισκέπτες, ενώ από τα Social Media πληροφορήθηκαν γι’αυτό πάνω από 250.000 άτομα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, του ακαδημαϊκού χώρου, της γαστρονομίας, της αυτοδιοίκησης, των κρατικών φορέων και υπηρεσιών, της αγοράς, της τοπικής παραγωγής και οικοτεχνίας και της οργανωτικής και τεχνικής υποστήριξης που έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ προσφέρθηκαν δωρεάν.

Το κοινό ενθουσίασαν με τις παραδοσιακές μουσικές, τους χορούς και τις μαντινάδες των λαϊκών ποιητών Φωτεινή Κουνελάκη, Κωστούλα Περάκη, Άννα Τακάκη και Νίκο Χασαπλαδάκη (“Καβράκι”), η Ελένη Δρετάκη με τους συνεργάτες της και τη χορευτική ομάδα Παλαικάστρου το πρώτο βράδυ, το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας και ο Γιώργος Τσαντάκης με το βιολί του το τελευταίο βράδυ, ενώ ο διάσημος τενόρος Ζάχος Τερζάκης και η τραγουδίστρια Μαρία Ζώη με τη μικρή ορχήστρα μάγεψαν το κοινό τόσο με παραδοσιακά όσο και με σύγχρονα έντεχνα τραγούδια.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024