Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΠρωτοφανής τουριστική κρίση στην Τουρκία – Αγώνας δρόμου για τους ξενοδόχους
Προορισμοί

Πρωτοφανής τουριστική κρίση στην Τουρκία – Αγώνας δρόμου για τους ξενοδόχους

Οι λόγοι που κρατούν τους τουρίστες μακρία από τα ταξίδια στην Τουρκία.

Η γειτονική Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μεγάλη κρίση, όσον αφορά την τουριστική της βιομηχανίας, η οποία ξεκίνησε από τον φονικό σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου 2023 και ενισχύεται περεταίρω λόγω τις προεκλογικής περιόδου. Την ίδια ώρα λοιπόν που οι υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος) αναμένουν ρεκόρ επισκεπτών, οι τούρκοι ξενοδόχοι αναμένουν ένα θαύμα.

Ο Χακάν Σαατσίογλου διαθέτει ξενώνες φιλοξενίας στην Αττάλεια (Limak International Hotels & Resorts) και για πολλούς μήνες παρείχε στέγη στους πληγέντες του φονικού σεισμού, ωστόσο ευελπιστεί τα δωμάτια της επιχείρησής του να γεμίσουν ξανά με τουρίστες μετά τη μεταφορά από την κυβέρνηση των προσωρινών ενοίκων της σε άλλους χώρους.

«Η κυβέρνηση κράτησε την υπόσχεσή της» και αναπτέρωσε τις ελπίδες των ξενοδόχων, είπε ο Σααρτσίογλου μεταφέροντας επιζώντες του σεισμού σε ξενώνες και κοιτώνες και κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων θα αποκλείονταν για τους τουρίστες καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος αιχμής.

Με αργούς ρυθμούς η ανάκαμψη

Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι σημαντικά για τη χώρα καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν επικεντρώνεται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – 48,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο – για να αντιμετωπιστούν το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού και τα υψηλά επιτόκια.

Αλλά η ανάκαμψη κινείται με αργούς ρυθμούς. Οι κρατήσεις για δύο ή περισσότερες νύχτες στην Κωνσταντινούπολη δύο εβδομάδες πριν από το σεισμό ήταν μειωμένες κατά 7% σε σχέση με το 2019, αλλά σήμερα είναι μειωμένες κατά 31% με βάση με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο έρευνας της ταξιδιωτικής αγοράς ForwardKeys.

«Μια μείωση στον αριθμό των νέων κρατήσεων σημαίνει λιγότερα έσοδα για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και της οικονομίας ευρύτερα», τονίζει ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος της ForwardKeys.

«Έπειτα από μήνες εξαιρετικών επιδόσεων, όταν η χώρα ανέκαμπτε τουριστικά (μετά την πανδημία της COVID), ο διεθνής τουρισμός στην Τουρκία κάνει ξεκάθαρα βουτιά», ανέφερε στο Reuters.

Πριν από τον σεισμό αξιωματούχοι προσέβλεπαν σε μια δυνατή χρονιά στον απόηχο της αύξησης των τουριστικών ροών τον περασμένο χρόνο μετά την υποχώρηση της πανδημίας. ‘Όμως, παρά τις αυξημένες κρατήσεις πρόσφατα στον τουριστικό τομέα συνολικά στην Ευρώπη, η Τουρκία δεν έχει μπορέσει να ανακτήσει τη δυναμική της.

«Η χρονιά ξεκίνησε δυνατά αναφορικά με τις κρατήσεις, αλλά ο ρυθμός επιβραδύνθηκε μετά το σεισμό. Τώρα οι κρατήσεις έχουν ανακάμψει λίγο, αλλά δεν έχουν φθάσει το προηγούμενο επίπεδό τους», εξηγεί ο Καντίρ Ουγκούρ, πρόεδρος του ταξιδιωτικού πράκτορα Bentour Reisen με γραφεία στην Ελβετία και τη Γερμανία, ο οποίος ειδικεύεται σε ταξίδια στην Τουρκία.

«Ο κόσμος κατακλύζεται από φόβο όταν ακούει ότι μια ακόμη μεγάλη καταστροφή πρόκειται να σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη», σημειώνει.

Το διακύβευμα για την Τουρκία είναι μεγάλο καθώς ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου κατά 10% στο ΑΕΠ της και σχεδόν 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι εργάζονταν στις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας το 2022 – περί το 5% του συνολικού κλάδου απασχόλησης.

Επικείμενες εκλογές

Οι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου εκλογές επίσης κρατούν μακριά τους τουρίστες υπό τον φόβο πιθανών προβλημάτων που θα συνδέονται με την ιστορική ψηφοφορία καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση στη διάρκεια της 20ετούς παραμονής του στην εξουσία.

Ο Κασίμ Ζότο, πρόεδρος του ξενοδοχείου Armada στην Κωνσταντινούπολη, λέει ότι έχει «μεγάλη ένταση» ενόψει των εκλογών καθώς το ξενοδοχείο προσφέρει τώρα τη δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης έως και 48 ώρες πριν από την κράτηση και ο ίδιος εκτιμά ότι οι πελάτες θα κάνουν χρήση αυτού.

Τέτοιου είδους ακυρώσεις θα αποτρέψουν περαιτέρω την πιθανή ανάκαμψη παρότι οι ξενοδόχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να γεμίσουν τα δωμάτιά τους.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024