Τελευταία νέα
HomeΠροορισμοί“Tourist Go Home”: Η Βαρκελώνη επαναστατεί κατά του υπερτουρισμού
Υπερτουρισμός

“Tourist Go Home”: Η Βαρκελώνη επαναστατεί κατά του υπερτουρισμού

barcelona Υπερτουρισμού

Πάνω από 150 οργανώσεις στη Βαρκελώνη διαδήλωσαν κατά του υπερτουρισμού, σφραγίζοντας συμβολικά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Η Βαρκελώνη βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά του υπερτουρισμού, με πάνω από 150 οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα να καταλαμβάνουν τους δρόμους της καταλανικής πρωτεύουσας. Το περασμένο Σάββατο, περίπου 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους με συνθήματα όπως «τουρίστες, πηγαίνετε σπίτι σας» και σφραγίζοντας συμβολικά ξενοδοχεία και βεράντες εστιατορίων.

Η εξάπλωση του φαινομένου σε όλη την Ισπανία

Αυτές οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Προηγουμένως, παρόμοιες διαμαρτυρίες είχαν λάβει χώρα στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα, αντικατοπτρίζοντας μια ευρύτερη δυσαρέσκεια για τις συνέπειες του υπερτουριμού σε όλη την Ισπανία.

Αιτήματα των διαδηλωτών και αντίδραση της τοπικής κοινωνίας

Ο Martí Cusó, εκπρόσωπος της Ένωσης Γειτόνων της Γοτθικής Συνοικίας και ακτιβιστής κατά του υπερπληθυσμού των τουριστών, δήλωσε: «Θέλουμε το οικονομικό μοντέλο της πόλης να δώσει προτεραιότητα σε άλλες, πολύ πιο δίκαιες οικονομίες. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να μειώσουμε τον τουρισμό».

Η Βαρκελώνη, η πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ισπανία, δέχεται κατά μέσο όρο 32 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, πολλοί από τους οποίους φτάνουν με κρουαζιερόπλοια. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε πρόσφατα την αύξηση του φόρου διαμονής στα 4 ευρώ ανά άτομο από τον Οκτώβριο.

Ριζοσπαστικά μέτρα του δημοτικού συμβουλίου

Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την απαλλαγή της πόλης από τις περίπου 10.000 άδειες τουριστικών διαμερισμάτων τα επόμενα πέντε χρόνια. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της εθνικής στεγαστικής κρίσης, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη σε τουριστικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη.

“Αυτό που με ανησυχεί είναι τι συνεπάγεται ο τουρισμός και η κερδοσκοπία, η κερδοσκοπία που κάνουν με τη στέγαση των Ισπανών. Οι Ισπανοί έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση“, εξήγησε κάτοικος της περιοχής.

Παγκόσμια τάση και τοπικές επιδιώξεις

Το σχέδιο αυτό αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια τάση των πόλεων να καταπολεμούν τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού στην τοπική ζωή. Η Βαρκελώνη, όπως και πολλές άλλες τουριστικές πόλεις, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να βρει μια ισορροπία μεταξύ της τουριστικής βιομηχανίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Οι διαδηλώσεις κατά του υπερτουριμού στη Βαρκελώνη αναδεικνύουν τη σύνθετη σχέση μεταξύ τουρισμού και τοπικής κοινωνίας. Οι πρωτοβουλίες του δημοτικού συμβουλίου δείχνουν ότι υπάρχει βούληση για αλλαγή, αλλά η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από την ικανότητα να ισορροπήσουν τις ανάγκες των κατοίκων με τις απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Η διατήρηση της βιωσιμότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων πρέπει να αποτελεί τον κεντρικό στόχο για όλες τις μελλοντικές ενέργειες.

17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024