Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίRethink Athens: Εννέα οι προκριθείσες προτάσεις για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας
Αστικός σχεδιασμός

Rethink Athens: Εννέα οι προκριθείσες προτάσεις για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας

Παμψηφεί αποφασίστηκε από την κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου του Rethink Athens να προκριθούν εννέα προτάσεις στο επόμενο και τελικό στάδιο του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Μετά από ένα διήμερο πολύωρων συσκέψεων, η κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου του Rethink Athens επέλεξε τις προτάσεις που περνούν στο επόμενο και τελικό στάδιο του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Οι αποφάσεις της επιτροπής επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις, ενδεικτικές της ποιότητας και του υψηλού ενδιαφέροντος των προτάσεων που υποβλήθηκαν για το διαγωνισμό που οργανώνει και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν παμψηφεί να περάσουν στο δεύτερο και τελικό στάδιο εννέα (9) προτάσεις -αντί για τις τρεις (3) έως οκτώ (8) όπως αρχικά προβλεπόταν και τούτο διότι μια επιπλέον πρόταση -πέραν των 8- ισοψήφησε με τις προηγούμενες, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης. Επιπλέον, επέλεξαν τη μία (1) ουτοπική πρόταση, η οποία θα ανακοινωθεί και θα παρουσιαστεί με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Κάθε μία από τις εννέα προτάσεις θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ, ενώ η ουτοπική-οραματική πρόταση θα λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ (υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν προκρίνεται στο επόμενο στάδιο). Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του πρώτου σταδίου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προτάσεις που μελέτησαν και για τη δυναμική που μπορούν να προσδώσουν στο κέντρο της Αθήνας, με κριτήρια αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, αστικά και κοινωνικά.

“Η κρίση του πρώτου σταδίου ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με 9 επιλογές να προκρίνονται για το δεύτερο στάδιο”, δηλώνει η κα Μαριάννα Μόσχου, γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και μέλος της κριτικής επιτροπής. “Η διεθνής εμπειρία της διακεκριμένης επιτροπής μας από παρόμοιες παρεμβάσεις διεθνώς με συγκεκριμένα και βιώσιμα αποτελέσματα, μας στηρίζει στην ανάληψη της ευθύνης για αυτό το σημαντικό έργο”.

Η κριτική επιτροπή αποφάσισε επίσης να γίνει εξαγορά τριών (3) ακόμα προτάσεων, έναντι του ποσού των 5.000 ευρώ εκάστης με το σκεπτικό  ότι αναπτύσσονται σε αυτές ενδιαφέροντες προβληματισμοί, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά την εξέλιξη του έργου.

Τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί η καταγραφή και επεξεργασία συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη συνεδρίαση της επιτροπής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο η προκήρυξη του δεύτερου και τελικού σταδίου του Rethink Athens. Στην προκήρυξη αυτή θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία και υποδείξεις προς τους υποψηφίους με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Στις 19 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες του πρώτου σταδίου του διαγωνισμού θα ενημερωθούν μέσω του ιστότοπου του διαγωνισμού rethinkathenscompetition.org για το εάν πέρασαν στο δεύτερο στάδιο προσχεδίων του διαγωνισμού. Τελικός στόχος του έργου πνοής είναι η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, η δημιουργία ενός κέντρου με ζωντάνια που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την κατοίκηση.
 
“Το Rethink Athens είναι τόσο πρωτοποριακό όσο και αισιόδοξο” δηλώνει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Anthony Vidler. “Πρωτοποριακό, καθώς απευθύνει κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ευρείας σειράς χωροταξικών και περιβαλλοντικών ιδεών για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συνθήκες μερικής εγκατάλειψης. Αισιόδοξο, διότι σε αυτή την περίοδο βαθιάς ύφεσης με την ανάπτυξη εγκλωβισμένη, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ευνοϊκότερους όρους ζωής στην καρδιά της Αθήνας που είναι το μητροπολιτικό κέντρο και πρωτεύουσα της χώρας. Η εξαιρετική διαδικασία του διαγωνισμού, προκαλεί τη συμμετοχή του διεθνούς, εθνικού και τοπικού δυναμικού για την αντιμετώπιση των σύνθετων κοινωνικών, αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών προβλημάτων της περιοχής, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή δημόσια συζήτηση. Η συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην πρώτη κριτική επιτροπή διευρύνει την όλη διαδικασία, επιτρέποντας να γίνει και σύγκριση των ειδικών συνθηκών της Αθήνας, με άλλες αντίστοιχες προσπάθειες αστικής ανάπλασης”.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση της κριτικής επιτροπής του πρώτου σταδίου που έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις αποτελείται από τους:

  • Αnthony Vidler (πρόεδρο της επιτροπής), πρύτανη και καθηγητή στο Cooper Union School of Architecture στη Νέα Υόρκη, ιστορικό και κριτικό σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
  • Eran Ben-Joseph, καθηγητή Αρχιτεκτονικής Τοπίου και επικεφαλής του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού του Ενιαίου Προγράμματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πόλεων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
  • Alfredo Brillembοurg, επισκέπτη καθηγητή στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Columbia, συνιδρυτή του Εργαστηρίου Αστικού Μοντέλου Βιώσιμης Διαβίωσης του ίδιου Πανεπιστημίου.
  • Γιάννη Ευμολπίδη, πολεοδόμο, ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου Αθηναίων.
  • Mαριάννα Μόσχου, γενική γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση.
  • Κωνσταντίνο Μωραΐτη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
  • Richard Plunz, διευθυντή του Προγράμματος Αστικού Σχεδιασμού και καθηγητή στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας και Συντήρησης του Πανεπιστημίου Columbia.
  • Charles Waldheim, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Μεταπτυχιακής Σχολής Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
  • Βάνα Ξένου, Καθηγήτρια στην έδρα Ζωγραφικής, Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Οι φωτογραφίες δεν αποτελούν μέρος των προτάσεων, αλλά υλικό του Ιδρύματος Ωνάση για την παρουσίαση του προγράμματος.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024