Τελευταία νέα
HomeΠεριβάλλονΣτέρεψαν από νερό τα ελληνικά νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου
Προορισμός

Στέρεψαν από νερό τα ελληνικά νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου

Νάξος
Νάξος

Λόγω ξηρασίας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα τουρισμού, με έλλειψη νερού και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

“Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει λίγες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα ελληνικά νησιά ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ καλοκαιρινών τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν πιο έντονη”, δηλώνουν σε ρεπορτάζ του Reuters τοπικές Αρχές, αγρότες και επιστήμονες.

Η μεγαλύτερη δεξαμενή στη Νάξο έχει στεγνώσει,  ενώ το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια πηγάδια άρδευσης, βλάπτοντας την καλλιέργεια πατάτας του νησιού. “Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, και οι επιφανειακές μας δεξαμενές είναι άδειες”, δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, κ. Δημήτρης Λιανός. Στην Κάρπαθο, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στη συμπλήρωση των πισινών, ενώ στη Θάσο, αναζητούνται μονάδες αφαλάτωσης για να καταστεί πόσιμο το θαλασσινό νερό.

“Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τους αρχαίους χώρους, τις παρθένες παραλίες και τα τιρκουάζ νερά της. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ασταθών βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών απειλούν το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομικής κινητήριας δύναμης της χώρας” σημειώνει το Reuters.

Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί, οι πυρκαγιές άρχισαν ασυνήθιστα νωρίς, μερικές σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Michael Mosley, πέθαναν ενώ έκαναν πεζοπορία τον περασμένο μήνα, καθώς οι καύσωνες σάρωσαν τη χώρα.

“Οταν γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, θα είναι πολύ αργά για δράση”

Οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, δήλωσε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, θα είναι πολύ αργά για δράση. “Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε την  κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντ’αυτού να σκεφτόμαστε πρόληψη και ετοιμότητα”, είπε ο Toreti.

Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους με νερό χρησιμοποιώντας αφαλάτωση, αλλά οι προμηθευτές λένε ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024