Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτρατηγική συνεργασία του Δήμου Χερσονήσου με την MKG για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων ξενοδοχείων
Περιφέρεια

Στρατηγική συνεργασία του Δήμου Χερσονήσου με την MKG για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων ξενοδοχείων

Μέσα από τη συνεργασία αυτή θα δημιουργηθεί μια νέα βάση επίκαιρων και έγκυρων δεδομένων που είναι απαραίτητα και χρήσιμα για τον σχεδιασμό, την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει ο τουριστικός τομέας, καθώς και την στρατηγική ανάπτυξης.

Η Αντιδημαρχία Τουρισμού Πολιτισμού & Απασχόλησης του Δήμου Χερσονήσου εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την MKG Group. Η MKG Group SA με έδρα την Γαλλία, κατέχει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή αγορά συλλογής και δημοσίευσης στατιστικών στοιχείων ξενοδοχείων και επιδιώκει τη συνεχή επέκταση του δείγματος ξενοδοχείων των ευρωπαϊκών αγορών με σκοπό την παροχή όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένων και αξιόπιστων δεδομένων / στατιστικών απόδοσης / επιδόσεων ξενοδοχείων.

Η σύναψη σύμβασης του Δήμου Χερσονήσου με την MKG αποτελεί την πιο πρόσφατη ενέργεια της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης που θα δομήσει μια νέα συνεργασία και μία ακόμα στενότερη σχέση με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα καταλύματα του τόπου. Με την νέα αυτή συνεργασία, ο Δήμος Χερσονήσου αποκτά τη δική του πλέον  γεωγραφική οντότητα και διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης του Ηρακλείου.

Μέσα από τη συνεργασία αυτή θα δημιουργηθεί μια νέα βάση επίκαιρων και έγκυρων δεδομένων που είναι απαραίτητα και χρήσιμα για τον σχεδιασμό, την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει ο ισχυρός αλλά και ευαίσθητος τουριστικός τομέας, καθώς και την στρατηγική ανάπτυξης. Η τράπεζα δεδομένων του Δήμου Χερσονήσου που αξιοποιείται από την πολιτική ηγεσία και την υπηρεσία σε κάθε βήμα σχεδιασμού των αναπτυξιακών δράσεων, στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στην πρόληψη, θα εμπλουτιστεί σημαντικά και ποιοτικά με τη συνεργασία της MKG και των ξενοδοχείων.

Η συγκεκριμένη συνεργασία έρχεται σε συνέχεια, και συμπληρώνει ακόμα καλύτερα το δίκτυο άντλησης στατιστικών στοιχείων, της  υπάρχουσας 3ετούς σύμβασης που έχει ο Δήμος Χερσονήσου με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με αντικείμενο την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διερεύνησης και παρακολούθησης του τουρισμού, αποσκοπώντας  στη συγκρότηση ενός επιστημονικού εργαλείου, διαρκούς ανάλυσης του ρόλου που διαδραματίζει η τουριστική ζήτηση, στην παραγωγική δομή και οικονομία του δήμου.

Ενδεικτικά θα μετρηθούν δείκτες, όπως:

  • Ανάλυση οικονομικών δραστηριοτήτων με έμφαση στις τουριστικές δραστηριότητες
  • Τουριστικές δαπάνες ανά κατηγορία κατανάλωσης (διαμονή, εστίαση, μετακινήσεις, αγορές, ψυχαγωγία κλπ)
  • Τουριστικές ροές (αφίξεις-διανυκτερεύσεις) σε ξενοδοχειακά καταλύματα ανά χώρα προέλευσης (περίπου 70 χώρες)
  • Έρευνα κατανάλωσης προϊόντων στα ξενοδοχεία (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής περίπτωσης μελέτης για τα προϊόντα πρωινού, καθώς και της ενέργειας και του ύδατος)
  • Έρευνα κατανάλωσης προϊόντων στο λιανικό εμπόριο
  • Έρευνα στις υπηρεσίες εστίασης

Σημειώνεται ότι κάποιες εκ των δράσεων, όπως οι έρευνες κατανάλωσης προϊόντων στα ξενοδοχειακά καταλύματα και στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας, καταδεικνύοντας τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του επιστημονικού έργου.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού & Απασχόλησης κ. Ευθύμιος Μουντράκης, είπε: “Λειτουργούμε στο πλαίσιο του ευαίσθητου τομέα του τουρισμού που επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται, ποικιλοτρόπως από οποιαδήποτε εγχώρια ή μη κατάσταση, ενέργεια, τάση. Το να έχουμε πρόσβαση σε επίκαιρα στοιχεία την στιγμή που μεταβάλλονται, μας παρέχει το πλεονέκτημα να μπορούμε πιο εύστοχα να αντιδράσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση προβλέποντας και προνοώντας. Η συνέργεια μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός παράγοντας στην ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου και σε αυτή την περίπτωση  ενθαρρύνουμε τα ξενοδοχεία να συνεργαστούν για τη συλλογή των δεδομένων σε μόνιμη βάση. Άλλωστε, τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους δορυφόρους λογαριασμούς, έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο και πολλαπλά οφέλη και τα μοιραζόμαστε με φορείς και οργανισμούς από όλη την Ελλάδα”.

15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024
09/07/2024
08/07/2024