Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΤαϊλάνδη: Τα tuk-tuk γίνονται «πράσινα» – Αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα
Περιβάλλον

Ταϊλάνδη: Τα tuk-tuk γίνονται «πράσινα» – Αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα

Τα ταξίδια χωρίς αναθυμιάσεις και θόρυβο από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην Ταϊλάνδη.

Τα εμβληματικά tuk-tuk της Ταϊλάνδης, που λειτουργούν με αέριο, πλέον αντικαθίστανται από νέα «πράσινα» ενεργειακά μοντέλα, τα οποία θα προσφέρουν στους ταξιδιώτες έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο να ξεναγηθούν στις πόλεις.

«Τα οφέλη, που αφορούν το περιβάλλουν είναι πολύ ευδιάκριτα», αναφέρει η Krisada Kritayakirana, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της start-up Urban Mobility Tech. «Κάθε επιβάτης των συμβατικών tuk-tuk μπορούσε ακόμα και να μυρίσει το αέριο, γεγονός που σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Με τα ηλεκτρικά tuk-tuk, όχι μόνο εκμηδενίζεται ο θόρυβος αλλά και εκπομπές αερίων από τις απολήξεις της εξάτμισης», προσθέτει.

Το 2021, τα επίπεδα των ρύπων PM2,5m στην Ταϊλάνδη ήταν τέσσερις φορές υψηλότερα από τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σημειώνεται πως η εισπνοή PM2,5 μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνα, το 2019, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους από 31.000 θανάτους στη χώρα.

«Η ζήτηση για ηλεκτρικά tuk-tuk αυξάνεται», τονίζει η Kritayakirana. Το 2022, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 263 σε 498, σύμφωνα με την ένωση ηλεκτρικών οχημάτων της Ταϊλάνδης, ενώ η κυβέρνηση ενθαρρύνει την υιοθέτηση EV από το 2015.

Η Muvmi σχεδιάζει να αυξήσει τον στόλο ηλεκτρικών tuk-tuk από 350 σε περισσότερα από 1.000 στην Μπανγκόκ, ανεβαίνοντας στα 5.000 σε εθνικό επίπεδο, εντός πέντε ετών. Ο Vichian Suksoir, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος καινοτομίας στην εθνική υπηρεσία Καινοτομίας της Ταϊλάνδης (NIA), αναφέρει πως πολλά ξενοδοχεία αγοράζουν πλέον ηλεκτρικά tuk-tuk για τη μεταφορά των επισκεπτών.

«Αλλά τα ηλεκτρικά tuk-tuk από μόνα τους δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του αέρα», δηλώνει ο Dr Surat Bualert, επίκουρος καθηγητής που επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Kasetsart. «Πιστεύω ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, διότι σύμφωνα με τις έρευνες των χημικών αναλύσεων, η κύρια πηγή PM2,5 είναι οι μεταφορές. Ωστόσο ο αριθμός των συμβατικών tuk-tuk, που θα αντικατασταθούν  με ηλεκτρικά είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με όλα τα οχήματα της επικράτειας».

Σημειώνεται ότι στην Ταϊλάνδη κυκλοφορούν περίπου 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το 30% των νέων παραγωγών σε αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές αερίων, έως το 2030. Η Suksoir τονίζει ότι η NIA έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια μπατ (3 εκατομμύρια δολάρια ή 2,5 εκατομμύρια £) για την ανάπτυξη EV και σχετικής τεχνολογίας το 2023 .

Όμως τα EV δεν είναι «το ιερό δισκοπότηρο για να κάνουμε τα ταξίδια πιο βιώσιμα», λέει ο Ewan Cluckie, ιδρυτής της Tripseed. Βασίζονται στην ισχύ του δικτύου για τη φόρτιση, και στην Ταϊλάνδη μόνο το 14,9% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

«Μέχρι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε πλήρως τις δυνατότητες φόρτισης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπάρχει ακόμα κάποια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», σχολιάζει. «Και μέχρι να αντιμετωπιστούν ζητήματα κόστους και εμβέλειας, μια ευρύτερη μετάβαση στα ηλεκτρικά tuk-tuk θα ανασταλεί».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024