Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤις 91 έφτασαν οι δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα σε ένα 24ωρο
Περιβάλλον

Τις 91 έφτασαν οι δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα σε ένα 24ωρο

Aπό τις 06:00 της 13ης Αυγούστου έως τις 6 σήμερα το πρωί, είναι σε εξέλιξη 37 αστικές πυρκαγιές και 91 δασικές πυρκαγιές. Τεράστιας έκτασης πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, ενώ το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα.

Όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής συνολικά το 24ωρο που πέρασε εκδηλώθηκαν 91 πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν πολύ γρήγορα υπό έλεγχο. Αυτήν την ώρα εκτός από την καταστροφική πυρκαγιά του Καλάμου σε εξέλιξη είναι 12 ακόμη φωτιές στη Ζάκυνθο. Τα πλέον σοβαρά μέτωπα είναι αυτά στο Κοιλιωμένο, στο Καταστάρι και στο Παλιό Χωριό του δήμου Αρτεμισίου.

Χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στην Κεφαλονιά από τις οποίες τέσσερις είναι σε εξέλιξη χωρίς όμως να εμπνέουν ανησυχία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δασικές πυρκαγιές στις περιοχές Καραβάδο, Δοριζάτα και Σβορωνάτα.

Τα μέτωπα στη Ζάκυνθο
Tα δύο τελευταία 24ώρα στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 11 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:

  • Στις 11/08 και Ω/ 13:33 στο Καταστάρι της Δ.Ε. Αλυκών
  • Στις 11/08 και Ω/ 15:00 στο Καπελέτι της Δ.Ε. Ελατίων
  • Στις 12/08 και Ω/ 15:35 στον Κοιλιωμένο της Δ.Ε. Αρτεμισίων
  • Στις 12/08 και Ω/23:10 στη θέση Ελιές Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
  • Στις 12/08 και Ω/23:38 στη θέση Αστέρι Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
  • Στις 13/08 και Ω/00:30 στη θέση Αλωνάκι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
  • Στις 13/08 και Ω/00:32 στη θέση Σκούτα Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
  • Στις 13/08 και Ω/01:00 στη θέση Μεγαλώνι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
  • Στις 13/08 και Ω/08:00 στη θέση Ασκός Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
  • Στις 13/08 και Ω/08:30 στη θέση Άγιος Νικόλαος Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων
  • Στις 13/08 και Ω/10:15 στη θέση Δάφνη Βασιλικού της Δ.Ε. Ζακυνθίων

Απο τις 22 πυρκαγιές στην Ζάκυνθο χτες, σχεδόν όλες τέθηκαν υπό έλεγχο αμέσως. Παραμένουν, όμως, σε εξέλιξη στο νησί 12 πυρκαγιές από αυτές που εκδηλώθηκαν απο τις 11 Αυγούστου μέχρι και χτες. Συνολικά στο νησί επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 1 Ε/Π.

Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Κεφαλλονιά στον Καραβάδο, τα Σβορωνάτα και τα Δοριζάτα. Όλες οι υπόλοιπες πυρκαγιές στην χώρα είναι σε ύφεση ή υπο έλεγχο.

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για την Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Λασίθι, Ηράκλειο, Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Σποράδες και τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, η μεταβλητότητα της διεύθυνσής τους, το είδος της βλάστησης και το έντονο ανάγλυφο του εδάφους δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Οι επίγειες πυροσβεστικές επιχειρησιακές δυνάμεις του νησιού έχουν ενισχυθεί με οχήματα και προσωπικό από τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και συνολικά επιχειρούν 120 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 34 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο, ενώ μέσα στην ημέρα θα μεταβούν αλλά έξι οχήματα με 24 πυροσβέστες. Από αέρος συνδράμουν εκ περιτροπής 4 Ε/Π.

Από της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα, στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στο νησί της Ζακύνθου για τη διερεύνηση των πυρκαγιών. Να σημειωθεί ότι, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο νησί της Κεφαλονιάς είχαμε οχτώ ενάρξεις πυρκαγιών όπου αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Την εφαρμογή του σχεδίου “Ξενοκράτης” και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες ζήτησε με έγγραφό του από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι “φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον ‘Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο”.

“Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή”, επισήμανε ο δήμαρχος Ζακύνθου.

Αυτή τη στιγμή, στο Δημαρχείο Ζακύνθου έχει στηθεί ένα κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων, καθώς αναμένεται πολύ δύσκολη νύχτα, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος νέων εστιών. Τέλος, στην Ζάκυνθο βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και για τους εμπρηστές που φέρονται να ευθύνονται για τα μέτωπα πυρκαγιάς.

Μεγάλη πυρκαγιά σε Βαρνάβα, Καπανδρίτι και Σέσι Γραμματικού
Τεράστιας έκτασης πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου. Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε, καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει απλωθεί σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να “κρατηθεί” η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι.  Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.

Από το πρωί επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Σημειώνεται ότι αρκετά οχήματα έχουν έρθει από την επαρχία, ενώ πιθανόν θα έρθουν και άλλες ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Ωρωπού
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Ωρωπού, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Καλάμου από νωρίς το απόγευμα.

Στο μεταξύ, σημαντική είναι η συμμετοχή της περιφέρειας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την παρακολούθηση του συμβάντος. Παράλληλα επί τόπου μετέβει κλιμάκιο της υπηρεσίας για να συμβάλλει στο συντονισμό της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, ευχαριστεί “για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς”.

Διακοπές στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Κάλαμο
Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της πυρκαγιάς προχώρησε η Αστυνομία.΄Έτσι, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου – Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στη συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024