Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΤο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στο ΟΑΚΑ, 27-28 Μαΐου
Φόρουμ

Το Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στο ΟΑΚΑ, 27-28 Μαΐου

Στόχος της εκδήλωσης είναι να επισημανθεί ο ρόλος των προϊόντων, που απαρτίζουν την Κρητική Διατροφή, στην ευζωία και στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, αλλά και να επιτευχθεί η διασύνδεσής τους με τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό, μέσα από την περαιτέρω προώθησή τους στα ξενοδοχεία της χώρας και στα δίκτυα καταστημάτων τροφίμων και εστίασης.

Τεράστιες δυνατότητες για την προώθηση των κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία όλης της χώρας και τη διασύνδεση της κρητικής διατροφής με τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό, δημιουργεί η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Στη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίσθηκε η διοργάνωση στις 27 και 28 Μαΐου, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (ΟΑΚΑ) του Παγκρήτιου Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ), με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για παραγωγούς και ξενοδόχους.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να επισημανθεί ο ρόλος των προϊόντων, που απαρτίζουν την κρητική διατροφή, στην ευζωία και στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, αλλά και να επιτευχθεί η διασύνδεσής τους με τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό, μέσα από την περαιτέρω προώθησή τους στα ξενοδοχεία της χώρας και στα δίκτυα καταστημάτων τροφίμων και εστίασης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Αυγενάκης τόνισε: “Έχουμε όραμα που συνδέει την ανάπτυξη του αθλητισμού μας με τη δημιουργία απαραίτητων εγκαταστάσεων, οι οποίες θα συνδράμουν και θα ευνοήσουν, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά και ο αθλητικός τουρισμός. Η συστηματική σύνδεση του Αθλητισμού με τον Τουρισμό και η φιλοξενία και διεξαγωγή διεθνών διοργανώσεων σε όλα τα αθλήματα, ανεξαρτήτως δημοφιλίας, μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη σημαντική εθνική οικονομική δραστηριότητα -όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες- και να τονώσει ακόμα περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οφέλη από τη διαρκώς αυξανόμενη βιομηχανία του αθλητικού τουρισμού, που κατέχει το 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και που στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.

Η Κρήτη μας διαθέτει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις για να το πετύχει. Από τις ομορφιές του τόπου, το κλίμα, την ιστορία, την παράδοση, μέχρι την ξακουστή Κρητική διατροφή και την ευζωία που προσφέρει σ’όσους την ακολουθούν. Ο ντόπιος αγροδιατροφικός τομέας ολοένα και αναπτύσσεται, στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες του νησιού και αναβαθμίζοντας παράλληλα την αξία του τουριστικού μας προϊόντος. Ήρθε η ώρα να συμπορευτεί αυτός ο πρωτογενής τομέας με τον αθλητισμό και με τον αθλητικό τουρισμό και να διεκδικηθούν τα επιπλέον πολυποίκιλά οφέλη, ενισχύοντας συνολικά την οικονομία μας”.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, υπογράμμισε: “Όταν ξεκινήσαμε το 1 ο Παγκρήτιο Φόρουμ το 2012 γνωρίζαμε ότι ήταν απόλυτη ανάγκη να βοηθήσουμε τη συνεργασία παραγωγών αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων με τους ξενοδόχους και είμασταν σίγουροι για το αποτέλεσμα. Τώρα ήρθε η ώρα αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα να βγει και εκτός των ορίων της Κρήτης και είμαι βέβαιος ότι ανοίγουν νέες, ακόμη καλύτερες προοπτικές για τα κρητικά προϊόντα. Η ένθερμη αποδοχή της πρότασής μας από τον κ. Αυγενάκη και η ανάληψη, από την πλευρά του, της πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή του Φόρουμ στο ΟΑΚΑ επιβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες τόσων χρόνων αποδίδουν καρπούς”.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης υποστήριξε: “Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι, η συγκυρία που το Παγκρήτιο Φορουμ θα πραγματοποιήσει ένα ακόμη ποιοτικό άλμα προώθησης των κρητικών προϊόντων, έχει έλθει. Είμαι βέβαιος ότι με την υποστήριξη και τις σχετικές δράσεις της Πολιτείας και πρωτίστως του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, θα προωθήσουμε μέσα από μία στοχευόμενη και μεθοδικά προετοιμασμένη εκδήλωση, τα ποιοτικά προϊόντα διατροφής που παράγονται στο νησί μας”.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης επισήμανε: “Σε μια έντονα ταραγμένη περίοδο για τον παγκόσμιο Αγροδιατροφικό τομέα και την Επισιτιστική εφοδιαστική αλυσίδα, τα Επιμελητήρια της Κρήτης αναλαμβάνουμε μια ακόμα πρωτοβουλία – αυτή τη φορά σε στρατηγική συνεργασία με τον δυναμικό Υφυπουργό Αθλητισμού – δημιουργώντας και στην Αθήνα έναν ακόμα αποτελεσματικό θεσμό προώθησης της ποιοτικής υπεραξίας της Κρητικής Γης, των ανθρώπων και των επιχειρήσεών της”.

“Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Παγκρήτιο Φόρουμ βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί εκτός Κρήτης. Με τη στήριξη του κ. Αυγενάκη, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, οι τοπικοί παραγωγοί θα έχουν μια ευκαιρία εξωστρέφειας και παρουσίας σε μια μεγαλύτερη αγορά. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία από την οποία είμαι σίγουρος ότι θα προκύψουν ενδιαφέρουσες συνεργασίες και αξιόλογες προοπτικές για τα κρητικά προϊόντα”, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των τεσσάρων επιμελητηρίων της Κρήτης, των ξενοδόχων, των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων, καθώς και των Δικτύων Κρητικού Ελαιόλαδου και Οινοποιών, οι οποίοι εξέφρασαν την ένθερμη υποστήριξή τους στο εγχείρημα.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

08/06/2023
07/06/2023
06/06/2023
02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023