Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΤο “Συμπόσιον” στον Αστικό Αμπελώνα Θεσσαλονίκης
Εκδηλώσεις

Το “Συμπόσιον” στον Αστικό Αμπελώνα Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με δικό της αστικό αμπελώνα, και γι’αυτόν το λόγο το Συμπόσιον θα είναι ένας ύμνος προς τον οίνο μέσα από διαφορετικές εποχές της ελληνικής ποίησης, αναδεικνύοντας την πολιτισμική και συμβολική αξία του κρασιού στην αδιάκοπη πορεία της ελληνικής γλώσσας στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων.

Στον Αστικό Αμπελώνα Θεσσαλονίκης, σε διοργάνωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ένας κύκλος τραγουδιών, μια σύνθεση με θέμα το κρασί και τον έρωτα.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με δικό της αστικό αμπελώνα, και γι’αυτόν το λόγο το Συμπόσιον θα είναι ένας ύμνος προς τον οίνο μέσα από διαφορετικές εποχές της ελληνικής ποίησης, αναδεικνύοντας την πολιτισμική και συμβολική αξία του κρασιού στην αδιάκοπη πορεία της ελληνικής γλώσσας στο μάκρος 25 αιώνων.

Θα μελοποιηθεί αρχαία, ελληνιστική, βυζαντινή, δημοτική, φαναριώτικη, μεσοπολεμική και σύγχρονη ελληνική ποίηση. Η επιλογή στίχων από τον πνευματικό τρύγο του εκάστοτε ποιητή και της εκάστοτε χρονικής περιόδου προβάλλει αρχετυπικά κι αιώνια σύμβολα όπως το κρασί, το αμπέλι, το σταφύλι, τον έρωτα, το φιλί, τον Διόνυσο, τα οποία έρχονται κι επανέρχονται μέσα στο μουσικό ταξίδι αλλάζοντας κάθε φορά έννοια, ρόλο και σκηνικό.

Το Συμπόσιον έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν: στο Κτήμα Γεροβασιλείου Επανομή Θεσσαλονίκης, στο Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με οικοδεσπότη το Κτήμα Μπουτάρη, στο Φουγάρο (Ναύπλιο) με οικοδεσπότη το Κτήμα Σκούρας, στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο, στο Κτήμα Σεμέλη στη Νεμέα, στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο και στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου στην Κω.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αρθρογράφος Πολιτιστικών Θεμάτων | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τζωρτζίνα αρθρογραφεί σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικών δρώμενων που άπτονται του ενδιαφέροντος της τουριστικής βιομηχανίας. Έχει ιδρύσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 ένα πρωτότυπο εργαστήριo δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους, "Τα Μανταλάκια". Το εργαστήριo αποτελεί έναν χώρο συνάντησης και επικοινωνίας για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με νέους και εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και δημιουργίας.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024