Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΤο Σήμα 'Bike Friendly Destination' απέκτησε ο Δήμος Ρεθύμνης
Ποδηλατικός τουρισμός

Το Σήμα 'Bike Friendly Destination' απέκτησε ο Δήμος Ρεθύμνης

Ο δήμος έχει πάνω από 15 χλμ. ποδηλατόδρομους εντός πόλεως και πάνω από 100 χλμ. στα χωριά και στην ενδοχώρα. Ένας ποδηλάτης τουρίστας μπορεί να επισκεφθεί τα πιο όμορφα και ουσιαστικά σημεία, να πάρει πληροφορίες για το που βρίσκεται και τι μπορεί να δει κοντά στην περιοχή που βρίσκεται σαν τουριστικό αξιοθέατο.

Bike Friendly Destination έγινε ο Δήμος Ρεθύμνης, ο έκτος κατά σειρά στην Ελλάδα. Το Σήμα απέδωσε η γενική διευθύντρια της NatTour κα Βίκυ Καραντζαβέλου στον δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γιώργο Μαρινάκη, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο και της διεξαγωγής των ποδηλατικών αγώνων πανελλήνιας εμβέλειας (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Short Track & Eliminator) στην πόλη του Ρεθύμνου, αγώνες που διοργανώθηκαν από τον τοπικό ποδηλατικό σύλλογο ΠΑΣ “Άτλας” και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνης.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο “Σπίτι του Πολιτισμού” στο Ρέθυμνο, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού του Ρεθύμνου, κα Πέπη Μπιρλιράκη, ανέφερε: “Έχουμε τη χαρά στο πλαίσιο μιας πολύ μεγάλης διοργάνωσης να εντάξουμε το γεγονός της πιστοποίησης του δήμου Ρεθύμνου ως μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο (“bike friendly”). Αυτή η πιστοποίηση θα ανοίξει κι άλλες παρόμοιες δράσεις και θα χαρίσει προοπτική για το μέλλον. Όπως γνωρίζουμε από το 2007 ο Δήμος Ρεθύμνης έχει χαράξει την πορεία προς την βιώσιμη κινητικότητα, την βιώσιμη ανάπτυξη και την ποδηλατική βιώσιμη κυκλοφοριακή αγωγή για μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω της ομάδας προγραμματισμού του δήμου μας και έχουμε δουλέψει όλη η δημοτική ομάδα και για τον τουρισμό αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών μας πάνω σε μια φιλική πράσινη βιώσιμη κινητικότητα. Για εμάς το ότι παραλαμβάνουμε την πιστοποίηση του τουριστικού προορισμού φιλικού προς το ποδήλατο σημαίνει ότι έχουμε άλλη μια έμπρακτη επιβεβαίωση των κόπων και προσπαθειών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, γιατί τα κριτήρια για να γίνεις δήμος φιλικός προς το ποδήλατο είναι αρκετά αυστηρά”.

Στη συνέχεια, η κα Μπιρλιράκη, αναφερόμενη για τις δυνατότητες προώθησης του ποδηλατικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, δήλωσε: “Ο δήμος έχει πάνω από 15 χλμ. ποδηλατόδρομους εντός πόλεως και πάνω από 100 χλμ. στα χωριά και στην ενδοχώρα. Ένας ποδηλάτης τουρίστας μπορεί να επισκεφθεί τα πιο όμορφα και ουσιαστικά σημεία, να πάρει πληροφορίες για το που βρίσκεται και τι μπορεί να δει κοντά στην περιοχή που βρίσκεται σαν τουριστικό αξιοθέατο. Το ίδιο το χωριό με τους κατοίκους του, μοναστήρια, παλιά πατητήρια, αμπελώνες, ελαιώνες με ελιές εκατοντάδων ετών. Πολλά τέτοια στοιχεία βρίσκονται στα σημεία πληροφόρησης του ποδηλάτη ο οποίος μπορεί να έρθει με τους συνοδούς, την οικογένεια και τους φίλους του στο Ρέθυμνο της Κρήτης, να έχει την κατάλληλη υποδομή στο ξενοδοχείο του για να φιλοξενήσει το ποδήλατό του και τον ίδιο- κάτι σημαντικό για τον ποδηλάτη- και να έχει μια πόλη στην οποία μπορεί να κυκλοφορήσει με ασφάλεια και ευχαρίστηση. Θα μπορεί να επισκεφτεί τα μουσεία, τα μνημεία, τις ομορφιές της πόλης με το ποδήλατό του και βεβαίως την πλούσια ενδοχώρα”.

“Όραμά μας είναι το ποδήλατο να μπει στη ζωή και των Ελλήνων και όχι μόνο των ξένων τουριστών μας. Με δεδομένο ότι αφού είναι ήδη στη ζωή των τουριστών μας, γιατί να μην μπορούν όταν έρθουν στην Ελλάδα και να χαρούν όλες αυτές τις ομορφιές που έχουμε με το ποδήλατο;”, είπε η κα Καραντζαβέλου. “Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης που έχει το σήμα πιστοποίησης των Γαλάζιων Σημαιών στις παραλίες, των πράσινων κλειδιών, άρα έχουμε μια μεγάλη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον. Θεωρούμε ότι το ποδήλατο είναι μια ήπια μορφή μετακίνησης που όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους πολίτες μιας πόλης είναι πολύ όμορφο να χρησιμοποιείται”.

Η κα Καραντζαβέλου αναφέρθηκε και στις ενέργειες του Δήμου Ρεθύμνης για την απόκτηση της πιστοποίησης Bike Friendly destination συγχαίροντας τον, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι “από τους πρώτους δήμους που πιστοποιείται” και συμπλήρωσε: “Είναι έξι δήμοι στην Ελλάδα πιστοποιημένοι και σταδιακά όσο προστίθενται δήμοι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο για να μπορούν να συνεργάζονται. Είναι πολύ σημαντικό η συνεργασία μεταξύ των δήμων στην Ελλάδα, να μπορούν να ανταλλάσσουν την εμπειρία τους και οι τουρίστες να μπορούν να πηγαίνουν σε όλους τους δήμους οι οποίοι είναι φιλικοί προς το ποδήλατο και να χαίρονται έτσι τις ομορφιές της χώρας μας. Η τάση για χρήση ποδηλάτου από τους επισκέπτες έχει νέες προοπτικές ανάπτυξης και αυτό διότι προσφέρει εμπειρίες στον εκάστοτε επισκέπτη. Όταν ο τουρίστας μετακινείται με το ποδήλατο, εκτός από το ότι βοηθάει το περιβάλλον, το αντιλαμβάνεται και καλύτερα διότι μετακινείται ήπια, δεν είναι σ’ένα μηχανάκι ή στο αυτοκίνητο όπου κινούνται γρήγορα. Η κάθε επιχείρηση, το κάθε σημείο από το οποίο περνάει ο ποδηλάτης έχει να προσφέρει εμπειρία στον επισκέπτη με το ποδήλατο. Θα σταματήσει σε μικρά εστιατόρια, θα επισκεφτεί επιχειρήσεις τουρισμού, σημεία που έχουν να του προσφέρουν εμπειρία και δε θα μείνει κλειστός μέσα σε μεγάλα ξενοδοχεία. Θα έρθει σε επαφή με τον τόπο”.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε επίσης ο ταμίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Σάββας Τσοπούρογλου και ο πρόεδρος του ΠΑΣ “Άτλας” κ. Μιχάλης Ταταράκης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τη σημασία του ποδηλάτου, των αγώνων στο Ρέθυμνο και τις προσπάθειες του τοπικού ποδηλατικού συλλόγου “Άτλαντα”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024