Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΤο Υπουργείο Περιβάλλοντος επικροτεί τη δημιουργία νέου δικτύου πιλοτικών ποδηλατοδρόμων στα Χανιά
Ποδηλατικός τουρισμός

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επικροτεί τη δημιουργία νέου δικτύου πιλοτικών ποδηλατοδρόμων στα Χανιά

Οι ποδηλατόδρομοι είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και μάλιστα, τηρούν και τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική τους διατήρηση.

Την επιδοκιμασία του για τη δημιουργία του νέου δικτύου πιλοτικών ποδηλατοδρόμων στο κέντρο των Χανίων, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), κ. Ευθύμης Μπακογιάννης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων. Τον κ. Μπακογιάννη υποδέχθηκε ο δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και περιηγήθηκαν από κοινού στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία στους νέους ποδηλατόδρομους των οδών Κυδωνίας και Χατζημιχάλη Γιάνναρη-Σκαλίδη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης επικρότησε και συνεχάρη την πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων για τη δημιουργία του δικτύου ποδηλατοδρόμων, στο πλαίσιο των προδιαγραφών που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε πως “οι ποδηλατόδρομοι είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και μάλιστα, τηρούν και τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική τους διατήρηση”.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε: “Διαπίστωσα με πολύ μεγάλη χαρά ότι υπάρχει ένας σεβασμός και αρχίζει να δημιουργείται μία οδική κουλτούρα στους οδηγούς, έτσι ώστε να σέβονται τις διαγραμμίσεις και να μην παραβιάζουν τα σημεία κίνησης πεζών και ποδηλάτων, ενώ θέλω επίσης να ενθαρρύνω και τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης που ξέρω ότι κάνουνε πάρα πολύ καλή δουλειά, και το Ρέθυμνο, και το Ηράκλειο, και ο Άγιος Νικόλαος και οι υπόλοιπες πόλεις στα ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας”. Τόνισε δε, ότι “η Κρήτη δίνει το μήνυμα και πρέπει να δώσει το μήνυμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα ότι οι πόλεις πρέπει να αλλάξουν”.

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα για την παρουσία του, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό ότι ο κ. Μπακογιάννης αναγνωρίζει τη σημαντική προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή, προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί αμείωτη τα επόμενα χρόνια και βασίζεται σε ένα συνολικό σχέδιο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης, “ο σχεδιασμός μας έχει έναν και μόνο στόχο: να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης. Να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να μετακινούμαστε, να ενθαρρυνθούν τα ήπια μέσα μετακίνησης και γενικότερα, να υπάρξει μία άλλη αντίληψη για τον δημόσιο χώρο στην πόλη των Χανίων. Το σχέδιο προβλέπει εκτός των άλλων, επέκταση των δικτύων ποδηλατοδρόμων, εκτεταμένες μονοδρομήσεις και δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στην οποία τέθηκαν στον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ διάφορα θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για τον χωρικό σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των τοπικών πολεδομικών σχεδίων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Χανίων, κ. Γιώργος Ξανθουδάκης και κ. Νίκος Χαζιράκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών θεμάτων και πρόεδρος της Κύδων ΑΕ, κ. Μιχάλης Καλογριδάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ, κ. Σπύρος Σοφιανός, καθώς και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου.

Σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι παρευρισκόμενοι, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση των ΣΒΑΚ και των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, ενώ ανέλυσε τη νέα ΚΥΑ που έχει συνταχθεί και αφορά στη διευκόλυνση εφαρμογής παρεμβάσεων στο αστικό τοπίο. Μάλιστα, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε πως αποτελεί κυβερνητική επιλογή η ολοκλήρωση του Χωρικού Σχεδιασμού για την Κρήτη και έχει ήδη τεθεί στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου.

Στη φωτογραφία, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), κ. Ευθύμης Μπακογιάννης (δεξιά), με τον δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024