Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΒιοκλιματικό – πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας
Περιφέρεια

Βιοκλιματικό – πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας

Αντικείμενο του έργου που θα υλοποιηθεί στην παλιά πόλη της Βέροιας είναι η ανάπλαση και αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχώνέκτασης 9.800 τ.μ. και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Βιοκλιματικό – πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας δημιουργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πρόκειται για ένα έργο ανάδειξης της παλιάς πόλης της Βέροιας και των μνημείων της, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δημιουργεί έναν πόλο έλξης επισκεπτών.

“Η παρέμβαση που υλοποιούμε στην παλιά πόλη της Βέροιας, σε συνεργασία με τον Δήμο και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, θα αναζωογονήσει μια περιοχή περίπου δέκα στρεμμάτων, σε ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία του αστικού ιστού, την παλιά πόλη. Στο πλαίσιο της ανάπλασης που προγραμματίζουμε θα αναδειχθούν σημαντικά μνημεία, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα, ενώ θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και η τοπική οικονομία. Διαθέτουμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 3 εκατ. ευρώ, συνδέοντας ιστορικούς τόπους και εμβληματικά μνημεία και δημιουργώντας ένα δίκτυο διαδρομών, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να περπατήσει στην Ιστορία της Βέροιας. Τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης επίσης αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον της περιοχής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βελτιώνει την εικόνα και τη λειτουργικότητα των αστικών κέντρων και βγάζει από την υποβάθμιση γειτονιές, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων πολιτών, μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και από στοχευμένες παρεμβάσεις, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αντικείμενο του έργου που θα υλοποιηθεί στην παλιά πόλη της Βέροιας είναι η ανάπλαση και αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχώνέκτασης 9.800 τ.μ. και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο επί της οδού Θωμαΐδου, στα νοτιοανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τη συνοικία της Μπαρμπούτας. Αυτό το συνεκτικό δίκτυο διαδρομών μήκους 1.430 μέτρων θα συνδέει αντιληπτικά, αισθητικά και λειτουργικά τους ιστορικούς τόπους (συνοικίες) της Κυριώτισσας, της Παναγίας Δεξιάς και της Μπαρμπούτας. Κομβικοί σταθμοί -εμβληματικά μνημεία για την πόλη- και τοπόσημα αυτής της διαδρομής είναι οι Δίδυμοι Λουτρώνες και η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, που πλαισιώνονται από το Βυζαντινό Μουσείο (Μύλος Μάρκου) και τον Τριπόταμο.

Το δίκτυο όπου θα γίνει η παρέμβαση αποτελείται από τις οδούς:

  • Κυριωτίσσης (και ο πεζόδρομος σύνδεσης της οδού Ρήγα Φεραίου με την οδό Θωμαΐδου), Μυτιλέκα, Περδίκκα (μεταξύ των οδών Λουτρού και Μυτιλέκα), Λουτρού, Ελευθερίας (Πλατεία Διδύμων Λουτρώνων), Ρήγα Φεραίου (μεταξύ των οδών Μυτιλέκα και Κυριωτίσσης) στη συνοικία Κυριώτισσας.
  • Μητροπόλεως (μεταξύ των οδών Περικλέους και Λουτρού).
  • Περικλέους, Κεντρικής (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Αντ. Καμάρα (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Σοφού (Ευθ. & Κ. Καραναστάση), Δημοσθένους (μεταξύ του χώρου στάθμευσης και της γέφυρας Καραχμέτ), Γουδή (μεταξύ των οδών Κεντρικής και Παναγίας Δεξιάς), Παναγίας Δεξιάς στη συνοικία Παναγίας Δεξιάς.
  • Ολγάνου (μεταξύ των γεφυρών Χάβρας και Καραχμέτ) στη συνοικία της Μπαρμπούτας.

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024