Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΒιομηχανικός τουρισμός στην Πελοπόννησο: Μια νέα, ειδική μορφή πολιτιστικού τουρισμού
Βιομηχανικός τουρισμός

Βιομηχανικός τουρισμός στην Πελοπόννησο: Μια νέα, ειδική μορφή πολιτιστικού τουρισμού

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΒΙ.Δ.Α. (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής) ως στόχο έχει να καταγράψει, να διασώσει (σε φυσική ή ψηφιακή μορφή), να προβάλει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό και την Πολιτεία και εν τέλει να συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου τουριστικού προϊόντος σε ένα μεγάλο εύρος τουριστικών προορισμών.

Μια νέα ειδική μορφή πολιτιστικού τουρισμού αποκτά “σάρκα και οστά” στην Πελοπόννησο: περιήγηση σε βιομηχανικά κτήρια και μνημεία της Αργοναυπλίας. Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, εκπρόσωποι του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή τουριστική περιήγηση στη βιομηχανική κληρονομιά της Αργοναυπλίας.

Πρόκειται για μια συλλογική διεπιστημονική προσπάθεια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΒΙ.Δ.Α. (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής) και η υλοποίηση ενός μακρόπνοου οράματος του προέδρου της ΒΙ.Δ.Α. κ. Ηρακλή Φασουράκη και της ομάδας του, που ως στόχο έχει να καταγράψει, να διασώσει (σε φυσική ή ψηφιακή μορφή), να προβάλει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό και την Πολιτεία και εν τέλει να συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου τουριστικού προϊόντος σε ένα μεγάλο εύρος τουριστικών προορισμών.

Σε μια “τουριστική – βιομηχανική” περιήγηση διάρκειας περίπου τριών ωρών στην Αργολίδα και με τις ιστορίες της ξεναγού κας Ματίνας Χουντάλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη βιομηχανική ανάπτυξη που έφεραν στην περιοχή “φωτισμένα μυαλά”, με τα εργοστάσια κονσερβοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, καπνεργοστάσια, αλλά και την σιδηροδρομική σύνδεση του Άργους – Ναυπλίου με κεντρικά λιμάνια.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τ.Ο.Π., επικ. καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, επισημαίνει “την αναγνωρισμένη συμβολή του βιομηχανικού παρελθόντος στη διαμόρφωση της οικονομικής, ιστορικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των τόπων και το ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον που κινεί για πολλούς προορισμούς. Ο βιομηχανικός τουρισμός, ως υποκατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού, εντάσσεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις μέρες μας. Τα σημερινά βιομηχανικά κατάλοιπα αποτελούν μάρτυρες της ευημερίας και αδιάψευστα στοιχεία ιστορικής, οικονομικής, αρχιτεκτονικής αλλά και κοινωνικής μνήμης. Ωστόσο, η εγκατάλειψη και η απαξίωση των βιομηχανικών κτιρίων που παρατηρείται με την επιδεινούμενη καθημερινή φθορά διαρρηγνύει τη συνέχεια στην ιστορία των πόλεων και τους στερεί το σημαντικό πλεονέκτημα διαφοροποίησης, που πολλές από αυτές ήδη διαθέτουν, για την ανάδειξή τους ως υπολογίσιμοι και ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί. Αποτελεί λοιπόν αναγκαιότητα η προστασία, συντήρηση, επανάχρηση και προβολή όλης αυτής της πολύτιμης βιομηχανικής κληρονομιάς με στόχο την ενίσχυση του βιομηχανικού τουρισμού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024