Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίWWF: 43 προστατευόμενες περιοχές στο Ιόνιο, τουρισμός και τοπική οικονομία απειλούνται από τις εξορύξεις
Περιβάλλον

WWF: 43 προστατευόμενες περιοχές στο Ιόνιο, τουρισμός και τοπική οικονομία απειλούνται από τις εξορύξεις

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του WWF Ελλάς, μια πετρελαιοκηλίδα στο Ιόνιο θα κόστιζε 1,4 δισ. ευρώ από την απώλεια εισοδήματος, ενώ παράλληλα θα οδηγούσε και στην απώλεια σχεδόν 25.000 θέσεων εργασίας που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό.

Tο ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF “Blue Panda” βρέθηκε στον πρώτο του σταθμό, τη Ζάκυνθο. Επόμενοι σταθμοί του, τα νησιά της Ιθάκης (25-26/7) και της Κεφαλονιάς (28-30/7), όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να το επισκεφθεί και να συμμετάσχει δωρεάν στις προγραμματισμένες δράσεις του.

Κατά την παραμονή του σκάφους στη Ζάκυνθο, πραγματοποιούνται μια σειρά από ανοιχτές στο κοινό δράσεις και εκδηλώσεις (όπως κινητή έκθεση φωτογραφίας, κινηματογραφική προβολή)  που έχουν ως στόχο να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ζακύνθου γύρω από τον σημαντικότερο νέο κίνδυνο που απειλεί τις ελληνικές θάλασσες: τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ζάκυνθος επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στην περιοδεία του Blue Panda ανά τη Μεσόγειο για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, το νησί και συγκεκριμένα, οι αμμώδεις παραλίες που διαθέτει, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους – σε όλη τη Μεσόγειο- οικότοπους φωλεοποίησης και, ως εκ τούτου, διαιώνισης ενός ιδιαίτερα ευάλωτου είδους, της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Αφετέρου, η Ζάκυνθος είναι ένα από τα δεκάδες ελληνικά νησιά, των οποίων το φυσικό περιβάλλον, η οικονομία και η τοπική κοινωνία απειλούνται άμεσα από τις εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που σχεδιάζονται να γίνουν στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, η οποία διαπερνά το Ιόνιο.

“Η Ζάκυνθος είναι το νησί της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και φιλοξενεί την πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, στο νησί της Ζακύνθου, η κυβέρνηση μαζί με τις πετρελαϊκές εταιρείες ετοιμάζει να ξεκινήσει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το WWF αντιτίθεται στα συγκεκριμένα πλάνα και καλεί την κοινωνία του Ιονίου, αλλά και τους συμπολίτες μας σε ολόκληρη τη χώρα να ενημερωθούν και να πουν ένα σθεναρό όχι στις εξορύξεις. Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να μείνουν στο έδαφος. Το Ιόνιο πρέπει να μείνει ζωντανό”, δήλωσε ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με το WWF, τα νησιά του Ιονίου είναι περικυκλωμένα από έξι οικόπεδα συνολικής έκτασης σχεδόν 17.000 τ. χλμ., που έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση σε πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να διενεργήσουν εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και να αποκτήσουν έλεγχο στην περιοχή για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια. Συνολικά 43 περιοχές στο Ιούνιο που έχουν θεσπιστεί επίσημα ως “προστατευόμενες περιοχές” γειτνιάζουν με αυτά τα οικόπεδα. “Ενδεικτικά, αναφέρουμε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, τις Στροφάδες Νήσους, το Στενό Κεφαλονιάς Ιθάκης και τη θαλάσσια ζώνη από το Αργοστόλι έως τον όρμο της Μούντας, όλες μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής σημασίας περιοχές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μη αναστρέψιμες απώλειες, από το πρώτο στάδιο των σεισμικών ερευνών, πολλώ δε μάλλον σε περίπτωση τακτικής ρύπανσης ή πετρελαιοκηλίδας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τα μεγάλα βάθη του Ιονίου, σε συνδυασμό με τη σεισμικότητα της περιοχής καθιστούν τις εξορύξεις ιδιαίτερα επικίνδυνες με μεγάλο ρίσκο αστοχιών και ατυχημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι κλάδοι του τουρισμού και αλιείας παρέχουν κάθε χρόνο  σχεδόν τα 3/4 του εισοδήματος της Περιφέρειας Ιονίου, εντείνουν ακόμα περισσότερο τις συνέπειες ενός ατυχήματος. Για να έχουμε πλήρη εικόνα των μεγεθών, μόνο το 2017, ο τουρισμός συνεισέφερε 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία του Ιονίου (στοιχεία ΣΕΤΕ). Αντιθέτως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του WWF Ελλάς, μια πετρελαιοκηλίδα στο Ιόνιο θα κόστιζε 1,4 δισ. ευρώ από την απώλεια εισοδήματος, ενώ παράλληλα θα οδηγούσε και στην απώλεια σχεδόν 25.000 θέσεων εργασίας που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό.

Τέλος, λόγω των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών του, το Ιόνιο αποτελεί το ‘σπίτι’ για δεκάδες παγκοσμίως απειλούμενα θαλάσσια είδη (π.χ. θαλάσσια  χελώνα, μεσογειακή φώκια, δελφίνια, ζιφιός, φυσητήρας, πτεροφάλαινα), τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην οποιαδήποτε μικρή μεταβολή του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις σεισμικές έρευνες, η αύξηση των διελεύσεων πλοίων κατά τη διαδικασία της εξόρυξης, καθώς και η ρύπανση, δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για την επιβίωση των σπάνιων αυτών ειδών που δεν συμβάλλουν μόνο στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά διασφαλίζουν την ανάπτυξη σε παράκτιο, αλλά και εθνικό επίπεδο”.

Το ταξίδι του “Blue Panda” στη χώρα μας γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας του WWF στη Μεσόγειο, με στόχο την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, μέσα  στους επόμενους μήνες, το “Blue Panda” θα διασχίσει τη Μεσόγειο (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο), προκειμένου να αναδείξει τη μοναδική μεσογειακή βιοποικιλότητα και τις άμεσες απειλές που δέχεται, όπως είναι η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά απορρίμματα, η υπεραλίευση και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Επιπτώσεις των εργασιών έρευνας και εξόρυξης στα εμβληματικά θαλάσσια είδη του Ιονίου

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024