Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΗ Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα αποφασίσει αν το Opodo αποτελεί Cartel

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα αποφασίσει αν το Opodo αποτελεί Cartel

Ο νέος ηλεκτρονικός κόμβος Opodo για κρατήσεις αεροπορικών θέσεων, ξενοδοχείων κ.ά., που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη από εννέα αεροπορικές εταιρίες θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και εκδηλώθηκαν υπόνοιες […]

Ο νέος ηλεκτρονικός κόμβος Opodo<.> για κρατήσεις αεροπορικών θέσεων, ξενοδοχείων κ.ά., που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη από εννέα αεροπορικές εταιρίες θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης<...> της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και εκδηλώθηκαν υπόνοιες ότι ουσιαστικά αποτελεί Cartel και υπόκεινται στους νόμους περί ανταγωνισμού.

Το Φθινόπωρο η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσει τη νομιμότητα του κόμβου, και θα 'δώσει το πράσινο φως' ή θα απαγορεύσει την έναρξη του. Το βασικό θέμα είναι ότι οι εννέα αεροπορικές εταιρίες που το δημιουργούν, συγκεντρώνουν το 80% των αεροπορικών μετακινήσεων στην αγορά της Ευρώπης, με αποτέλεσμα το Opodo να αποτελεί Cartel. Ο αντίστοιχος κόμβος των ΗΠΑ, ο Orbitz βρίσκεται και αυτός υπό εξέταση, μιας και οι δημιουργοί του είναι πέντε αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, με αρκετή δύναμη.

Ο διευθυντής της επιτροπής κ. Ludolf van Hasselt ανακοίνωσε ότι "αναλύουμε και συζητούμε τις ενέργειες του κόμβου, αλλά ακόμα δεν έχουμε βγάλει κανένα συμπέρασμα. Ελπίζουμε, το Φθινόπωρο να έχουμε αποφασίσει". Μέχρι όμως το Φθινόπωρο, οι ιδρυτές του κόμβου θα έχουν ξοδέψει περισσότερα από 80 εκατ. λίρες για ανάπτυξη του κόμβου και 30 εκατ. λίρες για προώθηση, μιας και ελπίζουν να προωθούν στους χρήστες 480 αεροπορικές εταιρίες, 55.000 ξενοδοχεία, και 23.500 καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων.

Η διευθύντρια της αεροπορικής επιτροπής της ABTA, Association of British Travel Agents, κ. Sandy MacPherson από το Voyager Travel δήλωσε ότι 'αν οι αεροπορικές εταιρίες διαθέσουν στο κοινό αεροπορικά εισιτήρια σε τιμές που δεν θα είναι οι ίδιες και μέσω των τουριστικών πρακτόρων, τότε οι υποψίες μας για τα θέματα ανταγωνισμού θα είναι βάσιμες και θα προβούμε στις κατάλληλες κινήσεις κυνηγώντας τους!'

Ο νέος κόμβος έχει ανταγωνιστές τους ηλεκτρονικούς πράκτορες Expedia, ebookers, και Travelocity. Ο διευθυντής ανάπτυξης του Expedia Tim Hughes ανακοίνωσε ότι 'αν το Opodo δυσκολεύσει τους χρήστες στην εξεύρεση της καλύτερης τιμής, θα είμαστε οι πρώτοι που θα το ανακοινώσουμε ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα καταφύγουμε σε νομικούς φορείς'.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024