Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και Mobile“Naxos Smart Island”, με τη συνδρομή της Αmazon Web Services
Τεχνολογία και τουρισμός

“Naxos Smart Island”, με τη συνδρομή της Αmazon Web Services

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, της μαρίνας, του δικτύου ενέργειας και των συστημάτων διαχείρισης υδάτων, μέσω της ανάπτυξης Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things).

Σε “έξυπνο” νησί φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Νάξο η Amazon Web Services (AWS), θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου, που προσφέρει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (AWS cloud), όπου διατηρούν τα δεδομένα τους επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, σε ειδική εκδήλωση στη Νάξο, την έναρξη υλοποίησης του πιλοτικού έργου με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους και τους τουρίστες του νησιού. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία, μέσω της τεχνολογίας AWS cloud που έχει αναπτύξει, θα δημιουργήσει εφαρμογές για την ψηφιακή καταγραφή των αφίξεων και αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων, όπως και τη μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drones.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, της μαρίνας, του δικτύου ενέργειας και των συστημάτων διαχείρισης υδάτων. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω της ανάπτυξης Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), όπου τα επιμέρους συστήματα “επικοινωνούν” μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου πέμπτης γενιάς (5G) και σε στενή συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου.

Η εταιρεία επέλεξε, πιλοτικά, το νησί της Νάξου επιλέχθηκε λόγω του μεγέθους, της τοποθεσίας, της συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο και της δυνατότητας να επωφεληθεί από το πλήρες φάσμα των πλεονεκτημάτων ενός τέτοιου έργου. Είναι το μεγαλύτερο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, φιλοξενεί 22.000 κατοίκους όλο το χρόνο και υποδέχεται περισσότερους από 130.000 τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι συνεργάτες της AWS στο Project Smart Island είναι οι εταιρείες ALTUS, Cyclades Chamber of Commerce, Deloitte, Demokritos, eFood, ELTA Courier, Eunice Energy Group, Eurobank, IoTech, Lambda Automata, Nova, OTE Academy, SaMMy, Sparkworks, Travelotopos και Vodafone.

Ο Όμιλος Eunice συγκεκριμένα, προσφέροντας ολοκληρωμένες και υψηλής τεχνολογικής αξίας λύσεις στο τομέα του e-mobility, συνεργάστηκε με την Amazon Web Services για την ανάπτυξη των πρώτων φορτιστών EEG-1S-22W ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί της Νάξου, στα πλαίσια του έργου “Naxos Smart Island”. Οι φορτιστές της Eunice κέντρισαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και των θεσμικών φορέων που συμμετείχαν στη παρουσίαση του έργου, στις 4-5 Οκτωβρίου. Η εγκατάστασή δύο φορτιστών έγινε στο κέντρο της Χώρας του νησιού, μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση κι εύκολη πρόσβαση των οχημάτων κατοίκων και τουριστών. Οι καινοτόμες λύσεις του ομίλου εξασφαλίζουν τη βέλτιστη εμπειρία του χρήστη και κάνουν τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων μια εύκολη υπόθεση, μέσα από μια πλατφόρμα διαχείρισης απολύτως φιλική προς κάθε ενδιαφερόμενο. Εκτός των άλλων, το έργο στη Νάξο σχεδιάζεται εξαρχής με τη λογική του υποδείγματος, εφόσον η ευρύτερη προοπτική του σχεδίου είναι η ένταξη πολλών άλλων ελληνικών περιοχών, νησιωτικών και μη, στην κατηγορία Smart Island/Smart City κ.ο.κ.

Ο τριφασικός φορτιστής EEG-1S-22W αποτελεί μια καθαρά ελληνική πατέντα, ενώ κατασκευάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του ομίλου στη Μάνδρα Αττικής, κατέχοντας σημαντική θέση στη παλέτα των καινοτόμων προϊόντων της Eunice. Το συγκεκριμένο μοντέλο συμμορφώνεται με όλες τις ισχύουσες ευρωπαϊκές οδηγίες και πληροί όλες τις απαιτήσεις σήμανσης CE, διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα και χαμηλό κόστος συντήρησης. Ο Όμιλος Eunice με εμπειρία που ξεπερνά στα 20 χρόνια, εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο τομέα, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων συνδυάζοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα με κορυφαίες υπηρεσίες. Ως πρωτοπόρος εταιρεία στο συγκεκριμένο κλάδο, η μονάδα παραγωγής των φορτιστών χρησιμοποιεί εξελιγμένα συστήματα σχεδιασμού, είναι πλήρως καθετοποιημένη με διαδικασίες πιστοποιημένες κατά ISO 9001: 2015, επιτυγχάνοντας τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας.

Μετά την επιτυχή εγκατάσταση των φορτιστών στο νησί, η Head of Communications του Ομίλου Eunice, κα Μαρία Μιχαλάκη δήλωσε: “Για εμάς, στον ελληνικό Όμιλο Eunice, η συμμετοχή μας στο έργο Naxos Smart Island αποτελεί έναν θεμέλιο λίθο για την δυναμική μας παρουσία στο τομέα του e-mobility, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας με έναν από τους πρωταγωνιστές στο τομέα της τεχνολογίας IoT, την Amazon Web Services. Παράλληλα, αυτή η συνεργασία εκκινεί από εδώ, ένα ελληνικό νησί, με ένα έργο που αναβαθμίζει σημαντικά τη ποιότητα ζωής κατοίκων και τουριστών, αλλά και ανοίγει νέους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης. O Όμιλος Eunice μέσα από την υψηλή εξειδίκευση που κατέχει σε θέματα e-mobility, έχει να επιδείξει τεχνολογίες και προϊόντα, αμιγώς ελληνικής κατασκευής, τα οποία στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, αλλά κι ανοίγουν το δρόμο προς ένα καθαρό περιβάλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024