Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΗ φωτιά στο Κνωσός Παλάς προέκυψε από σταθμευμένο όχημα στο γκαράζ του πλοίου

Η φωτιά στο Κνωσός Παλάς προέκυψε από σταθμευμένο όχημα στο γκαράζ του πλοίου

Σύμφωνα με την έκθεση, που συνέταξε η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε, για την υπηρεσιακή διερεύνηση του συμβάντος της πυρκαγιάς στο πλοίο `Κνωσός Παλάς`, των Μινωικών Γραμμών, προέκυψε ότι η εστία της πυρκαγιάς εντοπίζεται “σε…

Σύμφωνα με την έκθεση, που συνέταξε η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε, για την υπηρεσιακή διερεύνηση<...> του συμβάντος της πυρκαγιάς στο πλοίο `Κνωσός Παλάς`, των Μινωικών Γραμμών, προέκυψε ότι η εστία της πυρκαγιάς εντοπίζεται “σε φορτίο συρόμενου επικαθήμενου οχήματος, που ήταν παρκαρισμένο και εχμασμένο στη δεξιά πλευρά του κυρίως γκαράζ του πλοίου”.
Επίσης, η έκθεσε τονίζει ότι:

  • Ως πιθανή αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο φορτίο του παραπάνω οχήματος διαφαίνεται η διαρροή ακετόνης και ανάφλεξή της από σπινθήρα, στατικό ηλεκτρισμό, ή ασύμβατο χημικό.
  • Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές στις καλωδιώσεις, στην οροφή του γκαράζ και διακοπή του υδραυλικού δικτύου, χειρισμού ανοίγματος των καταπελτών.
  • Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της συσκευής καταγραφής δεδομένων του πλοίου (Voyage Data Recorder -μαύρο κουτί) η πυρκαγιά κατασβέστηκε με τη χρήση του μόνιμου πυροσβεστικού συστήματος του πλοίου. Προς αποφυγή αναζωπύρωσής της, απαιτείτο η διατήρηση ερμητικά κλειστού του χώρου του γκαράζ και κατά συνέπεια η εκκένωση του πλοίου με εξωτερική κλίμακα στον λιμένα Ηρακλείου, κρίθηκε ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Πασχαλίδη δόθηκαν εντολές για:

  • Περαιτέρω ενδελεχή έλεγχο του όλου περιστατικού
  • Εντατικοποίηση των δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους φορτηγών αυτοκινήτων που διακινούνται με επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο
  • Επανεξέταση των υπαρχόντων σχεδίων για την ασφάλεια των λιμένων και τη διαχείριση κρισίμων περιστατικών, υπό το πρίσμα της εφαρμογής του Διεθνούς Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS CODE) ο οποίος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από 01/07/2004.

Ο κώδικας ενδεικτικά προβλέπει:

  • ελέγχους στις προσβάσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων
  • καθορισμό ζωνών περιορισμένης πρόσβασης εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων
  • λήψη μέτρων ασφάλειας κατά την φορτοεκφόρτωση των φορτίων
  • λήψη μέτρων κατά των εφοδιασμό των πλοίων με τροφοεφόδια
  • Αναθεώρηση της υφιστάμενης σχεδίασης για την διακλαδική συνεργασία των Λιμενικών Αρχών με τους Οργανισμούς Λιμένος, τα Λιμενικά Ταμεία, και τους λοιπούς συναρμοδίους φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΟΤΑ κτλ.) στην αντιμετώπιση `εκτάκτων καταστάσεων` και τον προσδιορισμό τυχόν απαιτήσεων σε πρόσθετα υλικοτεχνικά μέσα

Επίσης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών στο διεθνή χώρο, έδωσε εντολή για λήψη αυξημένων μέτρων ετοιμότητας και συνεχή επαγρύπνηση του προσωπικού των Λιμενικών Αρχών και των εποπτευομένων από τον ΥΕΝ οργανισμών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Τέλος, οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν ότι λόγω της απουσίας του H/S/F `Κνωσός Παλάς` και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν στη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς – Ηράκλειο, δρομολογούν εκτάκτως και το F/B `Δαίδαλος` στη συγκεκριμένη γραμμή από σήμερα Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2003.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024