Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΚύμα επενδύσεων σε κρουαζιερόπλοια – 61 νεότευκτα πλοία έως το 2028
Κρουαζιέρα

Κύμα επενδύσεων σε κρουαζιερόπλοια – 61 νεότευκτα πλοία έως το 2028

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), η ανάκαμψη του κλάδου φέτος θα φθάσει το 111% της επιβατικής κίνησης του 2019, με 33 εκατ. επιβάτες.

Η παγκόσμια ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι πλέον αδιαμφισβήτητή. Οι εταιρείες που κατάφεραν να ξεπεράσουν την πανδημική κρίση και τους περιορισμούς των μετακινήσεων πλέον οδεύουν προς νέους δρόμους.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι εταιρείες κρουαζιέρας επενδύουν όλο και περισσότερο σε νεότευκτα κρουαζιερόπλοια. Όπως αναφέρει το τελευταίο βιβλίο παραγγελιών των κρουαζιερόπλοιων που παρουσιάζει ο εξειδικευμένος ιστότοπος Cruise Industry News, 61 νεότευκτα πλοία πρόκειται να δρομολογηθούν έως το 2028, με τη συνολική αξία τους να ξεπερνά τα 41 δισ. δολ., ενώ συνολικά 139.345 θέσεις ελλιμενισμού θα προστεθούν στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας.

→ Κέρκυρα: Σχεδιάζονται νέα έργα και υποδομές κρουαζιέρας – Η δυνατότητα homeporting

Σημειώνεται πως ήδη, το α’ τρίμηνο του 2023 παραδόθηκαν έξι κρουαζιερόπλοια, ενώ μέχρι το τέλος του έτους  θα διανεμηθούν άλλα 13. Επίσης, το 2024 θα παραδοθούν 13 κρουαζιερόπλοια, το 2025 δεκαοχτώ κρουαζιερόπλοια συνολικής αξίας 14 δισ. δολ, το 2026 επτά πλοία, το 2027 έξι και το 2028 τέσσερα πλοία συνολικής αξίας 2,7 δισ. δολ.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της κρουαζιέρας ένα από τα σημαντικότερα σημεία του τρέχοντος βιβλίου παραγγελιών, είναι ο τομέας της πολυτελούς κρουαζιέρας. Μάλιστα αρκετά από τις προαναφερθείσες παραγγελίες εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία.

Με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ευκολότερη είσπραξη των εσόδων, οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες πλοίων, κυρίως μικρής ή μεγάλης χωρητικότητας ενώ ελάχιστες παραμένουν αυτές που είναι μεσαίου μεγέθους.

Μεταξύ των νέων παικτών η Explora Journeys της MSC Cruises, που έχει παραγγείλει έξι πλοία 922 επιβατών, αλλά και η Orient Express, μια μάρκα του ξενοδοχειακού κολοσσού Accor, που εισέρχεται στην αγορά της κρουαζιέρας με δύο υπερπολυτελή ιστιοφόρα.

Εκτός από τις παραδοσιακές μάρκες, όπως η Silversea Cruises, η Viking Ocean και η Regent, ο κατάλογος περιλαμβάνει πλοία για αρκετές νεοεισερχόμενες εταιρείες.

Τα σημαντικότερα ναυπηγεία

Οι περισσότερες ναυπηγήσεις πλοίων πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία όπως της ιταλικής Fincantieri, της γαλλικής Chantiers de l’Atlantique, της γερμανικής Meyer Werft, της φινλανδικής Meyer Turku, της πορτογαλικής West Sea και της κροατικής Brodosplit.

Τα κινεζικά ναυπηγεία εισέρχονται επίσης στην αγορά με την κατασκευή δύο πλοίων 5.000 επιβατών για την τοπική μάρκα Adora Cruises.

Όπως έχει αναφέρει η CLIA Europe, περισσότερο από το 93% των κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως χτίζεται σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία και η κατασκευή του αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του χαρτοφυλακίου των παραγγελιών τους.

Υπεύθυνη Ροής - TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023