Τελευταία νέα
HomeΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΚυρ. Μητσοτάκης: “‘Ηρθε η ώρα να περιορίσουμε τα κρουαζιερόπλοια σε Σαντορίνη – Μύκονο”
Κρουαζιέρα

Κυρ. Μητσοτάκης: “‘Ηρθε η ώρα να περιορίσουμε τα κρουαζιερόπλοια σε Σαντορίνη – Μύκονο”

santorini

Η Ελλάδα εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου κρουαζιερόπλοιων στα δημοφιλή νησιά για να μετριάσει τις ζημιές από τον υπερτουρισμό.

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ανώτατο όριο στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας, δηλαδή τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, για να μετριάσει τις ζημιές από τον υπερτουρισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

“Πιστεύω ότι θα το κάνουμε του χρόνου”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι νέοι κανονισμοί θα μπορούσαν είτε να περιορίσουν τον συνολικό αριθμό των νησιωτικών θέσεων ελλιμενισμού είτε να εισαγάγουν μια διαδικασία υποβολής προσφορών για λιμενικές χρονοθυρίδες (slots).

Οι κρουαζιέρες απέφεραν στη χώρα έσοδα 847,4 εκατ. ευρώ το 2023, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2022. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αμφισβήτησε εάν τα οικονομικά οφέλη από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια υπερτερούν των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Η Σαντορίνη είχε 800 επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων, με 1,3 εκατ. τουρίστες, το 2023, όταν οι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί υπολογίζονται περίπου σε 15.000. Ακολουθεί η Μύκονος με 749 επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων, μια αύξηση 23% από την προηγούμενη χρονιά. “Η Σαντορίνη από μόνη της αποτελεί πρόβλημα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αποσύνδεση του μεγάλου αριθμού κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίζονται στο νησί και του πόσο συμβάλλουν στην τουριστική οικονομία.

Επιπλέον τόνισε ότι ο αυξημένος αριθμός των κρουαζιεροπλοίων θα μπορούσε να αποτρέψει άλλους επισκέπτες να πάνε στη Σαντορίνη. “Υπάρχουν άνθρωποι που δαπανούν πολλά χρήματα για να επισκεφθούν τη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να πλημμυρίζει με κόσμο”, είπε. και πρόσθεσε: “Το νησί δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά (αυτόν τον αριθμό), ούτε από πλευράς ασφάλειας”.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι η Princess Cruises επέλεξε να αφαιρέσει ορισμένες στάσεις των πλοίων της στη Σαντορίνη (συγκεκριμένα από τα δρομολόγια του Sun Princess φέτος το καλοκαίρι) λόγω “συμφόρησης κρουαζιερόπλοιων”.

Σε επικοινωνία μέσω email προς τους πελάτες της, η εταιρεία δήλωσε: “Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια αλλαγή στο προγραμματισμένο δρομολόγιό μας. Λόγω της συμφόρησης κρουαζιερόπλοιων, δεν θα σταματούμε πλέον στη Σαντορίνη, Ελλάδα”. Το email διευκρινίζει ότι η αναμενόμενη κατάσταση θα οδηγούσε σε σημαντικό συνωστισμό, μειώνοντας τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών. “Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και την απογοήτευση που μπορεί να προκαλέσει αυτή η αλλαγή”, ανέφερε το μήνυμα.

Αρχικά το Sun Princess επρόκειτο να επισκεφθεί τη Σαντορίνη στις 11 Ιουνίου, ενώ τώρα θα “πιάνει” στα Χανιά, ως εναλλακτικό προορισμό και με μικρές προσαρμογές στους χρόνους λιμένων για να αντιμετωπιστεί αυτή η αλλαγή.

22/07/2024
19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024