Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΜύκονος: Η CLIA επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη στην κρουαζιέρα
Κρουαζιέρα

Μύκονος: Η CLIA επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη στην κρουαζιέρα

CLIA-Mykonos
Από αριστερά οι κ.κ.: Νίκος Μερτζανίδης, αντιπρόεδρος Λιμένων και Προορισμών CLIA, Αθανάσιος Κουσαθανάς–Μέγας,πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, CLIA, Μαρία Δεληγιάννη, διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου CLIA και Χρήστος Βερώνης, δήμαρχος Μυκόνου,.

Η CLIA, ηγέτιδα της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουζιέρας, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην αειφόρο ανάπτυξη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στελεχών της στη Μύκονο.

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), η ηγετική φωνή της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, που εκπροσωπεί το 95% του κλάδου, επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευσή της στην αποτελεσματική συνεργασία με δημοφιλείς προορισμούς κρουαζιέρας πάνω στις κορυφαίες προτεραιότητες του κλάδου για βιώσιμη ανάπτυξη και υπεύθυνο τουρισμό, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Μύκονο.

Εκπροσωπώντας την CLIA, η κα Μαρία Δεληγιάννη, διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου, και ο κ. Νίκος Μερτζανίδης, αντιπρόεδρος Λιμένων και Προορισμών, επισκέφθηκαν το δημοφιλές νησί του Αιγαίου και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μυκόνου, κ. Χρήστο Βερώνη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, κ. Αθανάσιο Κουσαθανά–Μέγα, και τον επικεφαλής του Τεχνικού Τμήματος, του Τμήματος Κρουαζιέρας και αναπλ. υπεύθυνο Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (Υ.Α.Λ.Ε.), κ. Νικόλαο Βαρδαλάχο

Οι εκπρόσωποι της CLIA αναγνώρισαν την παγκόσμια σημασία που έχει η Μύκονος ως προορισμός κρουαζιέρας, η οποία μάλιστα έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, και εστίασαν στις κοινές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το νησί από την κρουαζιέρα και να προωθηθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η CLIA στηρίζει τις τοπικές προσπάθειες για θέσπιση συστήματος κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού (Berth management system) στη Μύκονο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση, με γνώμονα τις δυνατότητες του λιμένα και του προορισμού, και με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία των επιβατών. Άλλωστε, η δημιουργία κατάλληλων λιμενικών υποδομών, περιβάλλοντος λειτουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης είναι μεταξύ των πέντε πυλώνων του Σχεδίου Δράσης της CLIA για την Ελλάδα. 

Τόσο ο κ. Βερώνης όσο και οι κ.κ. Μέγας και Βαρδαλάχος, συμφώνησαν ότι η κρουαζιέρα είναι εξαιρετικά σημαντική τουριστική δραστηριότητα για τη Μύκονο και τόνισαν ότι το νησί επιδιώκει να εξυπηρετεί όλα τα κρουαζιερόπλοια με τον βέλτιστο τρόπο. 

Η κα Δεληγιάννη δήλωσε: “Η βιομηχανία κρουαζιέρας είναι περήφανη που συνεργάζεται με τις αρχές της Μυκόνου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Κλειδί για αυτή τη συνεργασία είναι η προσεκτική διαχείριση για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας σε επίπεδο λιμανιού και προορισμού και για την προστασία της εμπειρίας των επισκεπτών, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία”.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η συνεισφορά της κρουαζιέρας στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, με την CLIA να ανακοινώνει ότι διεξάγει μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις του τουρισμού κρουαζιέρας στη Μύκονο και αξιολόγηση της δραστηριότητας της κρουαζιέρας στο νησί, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Oxford Economics και το λιμάνι της Μυκόνου. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024 και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη σημαντική συνεισφορά στην τοπική οικονομία του τουρισμού κρουαζιέρας, ο οποίος σε εθνικό επίπεδο στήριξε περισσότερες από 14.300 θέσεις εργασίας και συνεισέφερε συνολικά 1,4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2022.

Η κα Δεληγιάννη τόνισε: “Η νέα μελέτη μας για τις επιπτώσεις του τουρισμού κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία, με πρωτογενείς πληροφορίες απευθείας από επιβάτες, πληρώματα, επιχειρήσεις και τουριστικούς πράκτορες, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της κλίμακας της οικονομικής συνεισφοράς του κλάδου”.

Στην ίδια κατεύθυνση, η CLIA ενημέρωσε τις τοπικές αρχές της Μυκόνου για τα βήματα που κάνει ο κλάδος προς την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λύσεων παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης, εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών επί του σκάφους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024