Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΣτο «κόκκινο» η αγωνία για το λιμάνι του Βόλου ενόψει των προσφορών
Ναυτιλία

Στο «κόκκινο» η αγωνία για το λιμάνι του Βόλου ενόψει των προσφορών

Το λιμάνι του Βόλου θα παραχωρηθεί κατά 67% και για 40 έτη σε επενδυτή, δίνοντας μία τεράστια δυναμική ανάπτυξης στον εμπορικό και στον ακτοπλοϊκό τομέα, με προοπτικές για ανάπτυξη του yachting και της κρουαζιέρας.

Η οικονομική εκμετάλλευση του λιμένα στον Βόλο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 -αν δεν δώσει παράταση το ΤΑΙΠΕΔ- αναμένεται να λάβει χώρα η  προγραμματισμένη η εκδήλωση κατάθεσης αρχικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 67% του λιμένα για 40 χρόνια.

Σημειώνεται πως η εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Βόλου» A.E. (Ο.Λ.Β. Α.Ε.) έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του λιμένα, καθώς και των θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αιγιαλού της πόλης και των λιμενικών εγκαταστάσεων του Αλμυρού και της Αγριάς.

Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του δημοσίου και της Ο.Λ.Β. A.E. έχει διάρκεια 60 ετών από την υπογραφή της και λήγει το 2062.

Οι κύριες δραστηριότητες της Ο.Λ.Β. Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων, χάλυβα και παλιοσίδερα, ξηρό και υγρό χύδην φορτίο μαζί με υπηρεσίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων ferry boat προς τις Σποράδες, καθώς και δραστηριότητες κρουαζιέρας.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2021 το λιμάνι του Βόλου έφτασε τα 5,26 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών.

Εγκατάσταση σταθμού LNG

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος και στην πιθανή εγκατάσταση σταθμού LNG στη θαλάσσια περιοχή του Βόλου είπε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι βρίσκεται εκτός χερσαίας ζώνης. Αναμένεται από την ενδιαφερόμενη εταιρεία να κατατεθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες για αδειοδότηση εντός του Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη επένδυση, εφόσον λάβει τις άδειες, μετά την κατάθεση των περιβαλλοντικών μελετών θα είναι εκτός χερσαίας ζώνης του λιμένα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εκτός αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024