Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοίαΣΥΡΙΖΑ: Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις και ο τουρισμός θυσία στα εφοπλιστικά συμφέροντα
Ακτοπλοΐα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις και ο τουρισμός θυσία στα εφοπλιστικά συμφέροντα

Η απόφαση του Σ.Α.Σ. για τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής δρομολόγησης των ταχυπλόων στους 3-4 μήνες οδηγεί σε περικοπές θέσεων εργασίας στα πλοία. Δε συνάδει ούτε με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Τουρισμού για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), το οποίο για πρώτη φορά από την ψήφιση του νόμου 2932 το 2001 δέχθηκε οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να δρομολογήσουν ταχύπλοα πλοία στη θερινή περίοδο μόνο για τέσσερις μήνες, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε:

“Πριν καν κατατεθεί στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, ο υπουργός σπεύδει να εφαρμόσει κατά γράμμα τις επιταγές των εφοπλιστών. Ο νόμος 2932 σαφώς προβλέπει τη δρομολόγηση των ταχυπλόων για επτά μήνες υποχρεωτικά. Οι ακτοπλόοι όλα αυτά τα χρόνια ζητούσαν τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής δρομολόγησης των ταχυπλόων στους 3-4 μήνες, αίτημα που ο νυν υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης το έκανε δεκτό σήμερα, σε μια εποχή που οι νησιώτες έχουν υποβιβαστεί σε πολίτες τελευταίας κατηγορίας, με μειωμένες ακτοπλοϊκές συνδέσεις και με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να κλείνουν και μεταφέρονται σε άλλα νησιά ή στον Πειραιά και στην Αθήνα. Μόλις λήγει λοιπόν το τετράμηνο υποχρεωτικής δρομολόγησης, οι εφοπλιστές θα αποσύρουν τα ταχύπλοα και με δεδομένες τις περικοπές και των συμβατικών πλοίων, θα αφήνουν τον κόσμο των νησιών στην απομόνωση της μιας σύνδεσης την εβδομάδα, επιστρέφοντας ολοταχώς στη δεκαετία του 1950.

Η απόφαση του Σ.Α.Σ. δεν είναι μόνο κοινωνικά απαράδεκτη, αλλά οδηγεί και σε περικοπές θέσεων εργασίας στα πλοία. Επίσης, δε συνάδει με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Τουρισμού για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία δε είναι δυνατό να επιτευχθεί όταν οι εφοπλιστές συρρικνώνουν στην ουσία την τουριστική περίοδο σε ένα τρίμηνο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας με αυτή την απόφασή του μας έδειξε σαφώς ποια ακτοπλοΐα θέλει να προωθήσει στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή. Θα μας βρει αντίθετους σε αυτές του τις επιδιώξεις, όπως και το σύνολο του νησιωτικού κόσμου”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023