Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΚεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος: Να αλλάξει άμεσα η ναυαγοσωστική νομοθεσία
Θαλάσσιος τουρισμός

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος: Να αλλάξει άμεσα η ναυαγοσωστική νομοθεσία

Είναι δεκάδες οι παραθαλάσσιοι Δήμοι που δεν κατάφεραν αυτό το καλοκαίρι να βρουν ναυαγοσώστες σε όλη την Ελλάδα, παρ’ότι οι υπηρεσίες τους προχώρησαν σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπει η νέα εθνική νομοθεσία.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει επισημάνει εδώ και πολλούς μήνες τα σημαντικά νομικά κενά της νέας ναυαγοσωστικής νομοθεσίας, καθώς και την υποχρηματοδότηση από το Κεντρικό Κράτος των Δήμων, προκειμένου να την εφαρμόσουν.

“Το περιστατικό στις 30 Αυγούστου, με τον πνιγμό ενός ακόμη πολίτη στην περιοχή της Λευκίμμης και η σύλληψη στη συνέχεια του δημάρχου Κώστα Λέσση, επιβεβαιώνει τα παραπάνω“, σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

“Είναι δεκάδες οι παραθαλάσσιοι Δήμοι που δεν κατάφεραν αυτό το καλοκαίρι να βρουν ναυαγοσώστες σε όλη την Ελλάδα, παρ’ότι οι υπηρεσίες τους προχώρησαν σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπει η νέα εθνική νομοθεσία. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, ο οποίος ενώ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη ναυαγοσωστών καθώς και την προμήθεια σκαφών και του εξοπλισμού που απαιτείται, αυτός κηρύχθηκε άγονος, χωρίς φυσικά για την εξέλιξη αυτή να ευθύνεται ο δήμαρχος, ο οποίος προχωρούσε στην επαναπροκήρυξή του. Αυτό προφανώς δεν ελήφθη υπόψη, με αποτέλεσμα μετά τον πνιγμό ενός συνανθρώπου μας να συλληφθεί ο Δήμαρχος και να του αποδοθούν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Πράξη κατά την άποψή μας υπερβολική και πέραν πάσης λογικής.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει δύο πράγματα:

  • Τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο θεσπίστηκε η νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτους τους Δήμους και τις αιρετές Διοικήσεις τους, οι οποίοι είδαν να τους μεταβιβάζεται μια ακόμη ευθύνη και αρμοδιότητα, χωρίς την απαραίτητη θεσμική “θωράκιση”. Λες κι ευθύνονται οι δήμαρχοι που οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν βγαίνουν άγονοι.
  • Την αδιαφορία του Κεντρικού Κράτους να στηρίξει τους Δήμους να εφαρμόσουν τη νέα ναυαγοσωστική πολιτική, αφού τη χρονιά αυτή το αρμόδιο Υπουργείο απέδωσε μόλις το 1/3 των πόρων που απαιτούνται. Το ποσό που διατέθηκε στους Δήμους ήταν μόλις 7 εκατ. ευρώ, όταν οι ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα που δημιουργεί η διαφοροποίηση του νόμου που άλλαξε όλο το πλαίσιο λειτουργίας της ναυαγοσωστικής κάλυψης, απαιτούν πάνω από 21 εκ. ευρώ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκφράζει τη στήριξή της στον δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας και θα είναι στο πλευρό του σε όλη τη διάρκεια της δικαστικής του εμπλοκής.

Για μια ακόμη φορά ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές αλλά και στην απόδοση του συνόλου των πόρων που απαιτούνται, για να εφαρμοστεί η νέα ναυαγοσωστική πολιτική, ώστε και να μην χάνονται άδικα ζωές συνανθρώπων μας, αλλά και να μην μετατρέπονται οι Δήμαρχοι σε ‘αυτοφωράκηδες'”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023