Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΛιγότερες οι μετακινήσεις με τα ακτοπλοϊκά πλοία λόγω κρίσης
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

Λιγότερες οι μετακινήσεις με τα ακτοπλοϊκά πλοία λόγω κρίσης

Συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδη είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Κατά τη συνάντηση, ο τελευταίος ενημερώθηκε από το σύνδεσμο για προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας…

Συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδη είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Κατά τη συνάντηση, ο<...> τελευταίος ενημερώθηκε από το σύνδεσμο για προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, μίλησαν για την κατάργηση του cabotage για τα κρουαζιερόπλοια, που δε φέρουν κοινοτική σημαία.

Αναφορικά με γενικότερα ζητήματα ακτοπλοΐας, οι δυο πλευρές συνομίλησαν για την ανάγκη άμεσης κατάργησης των μη ανταποδοτικών υπέρ τρίτων κρατήσεων που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο και για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ακτοπλοΐας ώστε να εναρμονίζεται με το κοινοτικό δίκαιο. Επίσης, έθεσαν το ζήτημα της εκτέλεσης αναγκαίων έργων υποδομής στους λιμένες της χώρας και κυρίως του νησιωτικού χώρου.

Ακόμη, συζήτηση έγινε και για την ανάγκη διεύρυνση ωρών λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, προκειμένου να μπορούν οι επιβάτες-τουρίστες, που καταφθάνουν με τα πλοία, να επισκέπτονται τους χώρους αυτούς.

Εν τω μεταξύ, μείωση κατά 30% περίπου καταγράφεταιέως σήμερα στην κίνηση των πλοίων της ακτοπλοΐας εν μέσω θερινής περιόδου, με αποτέλεσμα στελέχη των εταιρειών του κλάδου να εκφράζουν πλέον την έντονη ανησυχία τους. Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και κυρίως το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της αντιπαράθεσης των ναυτεργατικών σωματείων, ΠΕΜΕΝ και Στέφενσον, με τις ενώσεις που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις του κλάδου και ακολούθως με την κυβέρνηση με φόντο την ακτοπλοΐα, λειτουργεί αποτρεπτικά για εκείνους τους λίγους που αντέχουν ακόμη λόγω των γενικότερων προβλημάτων να σχεδιάζουν διακοπές στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Αναλύοντας τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή την περίοδο, τα στελέχη των εταιρειών της ακτοπλοΐας πιστεύουν ότι ένα μεγάλο μέρος των εν δυνάμει επιβατών θα επιλέξει να ταξιδέψει εντός του Αυγούστου για μικρής διάρκειας διακοπές και αυτό που φοβούνται είναι ότι, αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και τον Αύγουστο, σε πρώτη φάση η ακτοπλοΐα και ακολούθως οι τοπικές οικονομίες των νησιών θα καταρρεύσουν στις αρχές του φθινοπώρου.

Προς το παρόν οι ρυθμοί κλεισίματος εισιτηρίων είναι υποτονικοί σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους των περασμένων ετών και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών της ακτοπλοΐας απορρόφησαν και τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ, ώστε να κρατήσουν τα εισιτήρια σε ένα τέτοιο επίπεδο που να είναι ανεκτό για το επιβατικό κοινό δεν κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024