Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachting2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting: Η συμβολή του κλάδου στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας
Συνέδρια

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting: Η συμβολή του κλάδου στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας

  • Κος Καραγεώργος Λάμπρος, κος Ανωμερίτης Γιώργος, κα Πολέμη Τζίνα, κος Κατσικάδης Σταύρος, κος Λουτριώτης Πάρις, κος Πατέρας Γιώργος, κος Σκουλικίδης Μιχάλης, κος Στεφανάκης Εμμανουήλ
  • Κα Ευσταθίου Καλλιόπη, κα Γκερέκου Άντζελα, κος Κωνσταντάρος Αναστάσιος
  • Άποψη του συνεδρίου
  • Κος Πατέρας Γιώργος
  • Κος Δαφνιάς Νίκος, κος Vafiadis Stefano, κα Δρίτσα Τίνα, κος Ορφανός Αλέξανδρος, κος Αναγνωστάκης Γιώργος, κος Πιθαμίτσης Χρήστος, κος Πατέρας Γιώργος

Στο συνέδριο συμμετείχε το σύνολο φορέων και επαγγελματιών με σημαντική δραστηριότητα στον χώρο του yachting, εταιρείες ναύλωσης και brokers, καθώς και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, μαρινών, εταιρειών διαχείρισης μαρινών, εταιρειών παρεχόμενων υπηρεσιών υποστήριξης σκαφών και κατασκευαστριών εταιρειών σκαφών.

Ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Τουρισμού, της περιφέρειας Αττικής, του ΕΟΤ, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, καθώς και του ΣΙΤΕΣΑΠ, της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας,  του Propeller Club, του ΠΣΕΠΕ και του Hellenic Association of Women.

→Θετικά συμπεράσματα και πολλοί προβληματισμοί από το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συζητήθηκε η ανάγκη επέκτασης των δομών και η αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού καθώς και το ζήτημα της εκπαίδευσης και της προσέλκυσης στελεχών στον κλάδο του yachting και ειδικότερα η εξειδίκευση στη διαχείριση πελατών, με δεδομένη και τη σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, από όλους τους συμμετέχοντες συμφωνήθηκε η ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων που θα δώσουν περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στον κλάδο, η ανάγκη οικονομικής υποστήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο yachting καθώς και η στόχευση στην τουριστική προβολή. Στην ειδική ενότητα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, έγινε ειδική αναφορά στις νέες μορφές ενέργειας και πρόωσης των σκαφών.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, επικεντρώθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του yachting στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και τη συμβολή του στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας γενικότερα. Ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει ειδικός σχεδιασμός στο υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα των λιμενικών υποδομών σχετικά με το yachting, ενώ όσον αφορά τους τουριστικούς λιμένες υπάρχει σχετική συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Μεταξύ των άλλων χαιρετισμών, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης έδωσε έμφαση στον Στρατηγικό Προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής για τον Θαλάσσιο και Yachting Τουρισμό, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών, ως προαπαιτούμενο για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος.

Η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, του υπουργείου Τουρισμού, επιβεβαίωσε τους κύριους άξονες στρατηγικής, την χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και την χωρική επέκταση του τουριστικού προϊόντος, σημειώνοντας ότι ο κλάδος του yachting συνεισφέρει περίπου 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κα. Άντζελα Γκερέκου, στάθηκε στις ειδικές πτυχές του προγράμματος τουριστικής προβολής που συνδέονται με την προβολή των δραστηριοτήτων του yachting, ενώ σημειώνοντας ότι «από το παραδοσιακό, εποχικό “ήλιος και θάλασσα” θα πρέπει πλέον να περάσουμε στο yachting των 365 ημερών».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των εκπροσώπων πολλών παρόντων θεσμικών και επαγγελματικών φορέων. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Πατέρας, επικεντρώθηκε στη σημασία του yachting και ως επαγγελματικού κλάδου, αλλά και ως ιδιωτική δραστηριότητα αναψυχής, και έκανε αναφορά στον μεγάλο αριθμό έλλειψης ναυτικών, ενώ επεσήμανε την ειδική πρωτοβουλία «authentic customer care» sustainable yachting, για την διατήρηση της ποιότητας και διατήρηση της αυθεντικότητας των ελληνικών προορισμών.

Ο κ. Γιώργος Βερνίκος, εκ μέρους ΕΒΕ Πειραιά, ΣΕΤΕ, ΝΕΕ, αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη υποστήριξης της «βιώσιμης ανάπτυξης» στο πλαίσιο της ανάπτυξης τόσο του τουρισμού γενικότερα, όσο και στον θαλάσσιο τουρισμό. Ο κ. Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, επεσήμανε ότι πρέπει ο κλάδος να αξιοποιήσει τα χιλιάδες τουριστικά γραφεία που ουσιαστικά είναι «πωλητές» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ενώ σημείωσε ότι μπορούν να υποβοηθηθούν από τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες που έχει η FedHATTA.

Τονίζεται ότι τη βραδιά του γκαλά έγινε η βράβευση του νεαρού Γιώργου Αναγνωστάκη νικητή του διαγωνισμού Υοung generation yacht design.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Trinity Εvents και την BoatsAdvisor Hub&Events ενώ υπήρξαν αρκετοί συμμετέχοντας που παρακολούθησαν τις εργασίες του μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα σε Iive streaming.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024