Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑύξηση των αφίξεων άνω του 23% το α’ τρίμηνο του 2014
Ημερίδες

Αύξηση των αφίξεων άνω του 23% το α’ τρίμηνο του 2014

Τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν αύξηση των αφίξεων πάνω από 23% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 παρουσιάζουν αύξηση κατά 17,3%, τόνισε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη σε ημερίδα για τον ελληνικό τουρισμό, που διοργάνωσε η Γερμανική Πρεσβεία με το ΞΕΕ.

Στις ευοίωνες προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε ημερίδα για τον ελληνικό τουρισμό, με θέμα “Τουρισμός: Μια αναπτυσσόμενη αγορά” που διοργάνωσε η Γερμανική Πρεσβεία, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας εκτός από την κα Κεφαλογιάννη, χαιρετισμός απηύθυναν ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δρ. Peter Schoof.

Η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι μετά την περυσινή χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, σε όλα τα επίπεδα (αφίξεις και έσοδα), για τον ελληνικό τουρισμό.

“Τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν αύξηση των αφίξεων πάνω από 23% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 παρουσιάζουν αύξηση κατά 17,3%”, τόνισε η υπουργός Τουρισμού.

Η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι κύριος στόχος της στρατηγικής για τον τουρισμό είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι κύριοι στόχους μας, είναι η προσέλκυση και στήριξη επενδύσεων στον τουρισμό, η βελτίωση των υπηρεσιών και ο σύγχρονος τρόπος προβολής και προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Το Υπουργείο Τουρισμού –πρόσθεσε η υπουργός- είναι σε διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται και σχεδιάζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή στην κρίση και έχει αναδειχθεί σε βασικό τροφοδότη της εθνικής οικονομίας. “Στην Ελλάδα ο τουρισμός τη δωδεκαετία του 2000 μέχρι και το 2012, έδειχνε ότι πιάνει το μέγιστο των άμεσων τουριστικών εσόδων, δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ. Από το 2013 βλέπουμε ότι  αυτή η παγιωμένη επίδοση αυξάνεται, και φθάνει κοντά στα 12 δισ. Οι προσδοκίες μας για το 2014 είναι ακόμα υψηλότερες.

Εκ του αποτελέσματος δικαιωνόμαστε όλοι εμείς που επί σειρά ετών υποστηρίζαμε την απαραίτητη αναβάθμιση του τουρισμού τόσο σε επίπεδο κυβερνητικών προτεραιοτήτων όσο και στο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής του τουρισμού ως της σημαντικότερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, προσθέτοντας ότι  είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες της μετά από 5 συνεχόμενα χρόνια οπισθοδρόμησης. Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός τουρισμός έχει τεράστιες αναξιοποίητες δυνάμεις που αναζητούν διέξοδο και υπόσχονται ακόμα καλύτερες μέρες. Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε επί σειρά ετών δείχνει ότι ξεπερνιέται. Είναι πρόδηλη η ανάγκη για νέα τουριστικά προϊόντα, νέες πρακτικές και κυρίως στρατηγική για την άμβλυνση της υψηλής εποχικότητας”.


Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Γιώργος Τσακίρης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα για τον ελληνικό τουρισμό “Τουρισμός: Μια αναπτυσσόμενη αγορά”.

Παράλληλα, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει να προσφέρει τόσα πολλά περισσότερα από ήλιο και θάλασσα. Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης στα πολιτιστικά ταξίδια και στα ταξίδια πόλεων (city breaks) καθώς και στον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό θαλάσσης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν μεταξύ άλλων οι προοπτικές και οι ευκαιρίες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα από εμπειρογνώμονες του “Project M” (Βερολίνο) και του ELITOUR (Αθήνα). Επίσης παρουσιάστηκε  το νέο εγχείρημα ‘Via Egnatia”, που κέρδισε ήδη τις εντυπώσεις στη φετινή Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB του Βερολίνου, project ενταγμένο στην ενότητα “Δημιουργία δικτύων για ανάπτυξη (τουριστικών) προορισμών”. Η εν λόγω παρουσίαση ανέπτυξε το πως μπορούν οι θεματικές διαδρομές και η ίδρυση δικτύων να συμβάλλουν στη δημιουργία προορισμών.

Στην ενότητα “Ανάπτυξη τουριστικών προορισμών μέσω μεγάλων επενδύσεων” παρουσιάστηκε το μοντέλο του Costa Navarino. Ειδικότερα σκιαγραφήθηκε ο ρόλος που παίζουν τα μεγάλα έργα υποδομών στη δημιουργία των τουριστικών προορισμών και το πως μέσα από αυτά μια περιοχή μπορεί να επωφεληθεί.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι επιχειρήσεις Aegean Airlines, TUI Hellas, Attika Reisen και Lufthansa German Airlines παρουσίασαν τις δικές τους στρατηγικές στον τομέα Τουρισμός και Ανάπτυξη Προορισμών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024