Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΧαροκόπειο: Νέες προσεγγίσεις για τον τουρισμό πόλεων στην ημερίδα «New Urban Tourism Athens And Beyond»
Τάσεις

Χαροκόπειο: Νέες προσεγγίσεις για τον τουρισμό πόλεων στην ημερίδα «New Urban Tourism Athens And Beyond»

Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανοικτή εκδήλωση για τον τουρισμό με τίτλο: «New Urban Tourism Athens And Beyond». Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συνέδριο, που εξέτασε τα χαρακτηριστικά της αλλαγής τόσο της νοοτροπίας των επισκεπτών του τουρισμού πόλεων όσο και των χαρακτηριστικών της διαμόρφωσης που απαιτείται ώστε τα τουριστικά προϊόντα των πόλεων ως τουριστικών προορισμών να είναι τέτοια που να προσελκύουν την νέα πελατεία, δίνοντας έμφαση σε εναλλακτικές μορφές, και στην βιωσιμότητα και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο – Ημερίδα «New Urban Tourism Athens And Beyond». Ήταν μία εκδήλωση σε δύο μέρη:

  • στο πρώτο μέρος μία σειρά διακεκριμένων ομιλητών, παρουσίασαν διάφορες πτυχές των αλλαγών στις τάσεις και τις συμπεριφορές των τουριστών του «αστικού τουρισμού», καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα από έργα και δράσεις κυρίως από την Αθήνα αλλά και το Παρίσι.
  • στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε ένα Round Table με επαγγελματίες και καθηγητές του κλάδου, οι οποίοι έθεσαν τάπητος θέματα για το μέλλον του τουρισμού γενικά αλλά και ειδικότερα του τουρισμού πόλεων, και τις προβλέψεις και προτάσεις για την αλλαγή πλεύσης του στην μετά – Covid εποχή.

Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος οι ακόλουθοι ομιλητές ανέδειξαν διάφορα σημεία των αλλαγών στον αστικό τουρισμό, με έμφαση σε παραδείγματα και δράσεις της τουριστικής ελληνικής πρωτεύουσας.

Οι ομιλητές του πρώτου μέρους ήταν:

  • Πάρις Τσάρτας, καθηγητής Tourism Development, Χαροκόπειο
  • Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα, καθηγήτρια IREST, EIREST, Paris 1 Panthéon-Sorbonne University
  • Δήμητρα Κανελλοπούλου, Associate Professor, School of Architecture Paris-Malaquais
  • Αλεξία Παναγιωτοπούλου, Head of Strategy at Athens Development and Destination Management Agency

Μετά το καλωσόρισμα προς τους προσκεκλημένους ομιλητές και τους συμμετέχοντες καθώς και τους φοιτητές που παρακολουθούσαν την Ημερίδα ο καθηγητής τουριστικής ανάπτυξης κ. Πάρις Τσάρτας, έκανε μία σύντομη εισαγωγή στο περιεχόμενο της ημερίδας που είναι αποτέλεσμα η συνεργασίας που έχει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με το πανεπιστήμιο των Παρισίων Paris 1 Panthéon-Sorbonne, και από το οποίο παρευρισκόταν δύο καθηγήτριες ως ομιλήτριες.

→Νέος αστικός τουρισμός: Μια νέα τάση στο αστικό τουριστικό τοπίο

Εισαγωγή του θέματος του συνεδρίου έκανε η καθηγήτρια κα. Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα, προσδιορίζοντας τις αλλαγές στον αστικό τουρισμό, τόνισε ότι αυτός ο «νέος αστικός τουρισμός» προστίθεται στο υπάρχον τουριστικό προϊόν που περιλαμβάνει τόσο την οργανωμένη επίσκεψη όσο και τις παραδοσιακές επισκέψεις στα γνωστά αξιοθέατα και μνημεία της πόλης.

Τα πλεονεκτήματα του «νέου αστικού τουρισμού» είναι και η υποστήριξη του των προδοκιών του νέου τουρίστα πόλεων, που θέλει να γνωρίζει την ζωή της πόλης όπως οι ντόπιοι κάτοικοι. Ήταν ενδιαφέρον το στοιχείο ότι ο νέος αστικός τουρισμός περιλαμβάνει και τον προηγούμενο αστικό τουρισμό δηλαδή αυτόν που προέρχεται από τα οργανωμένα πακέτα επισκέψεων καθώς και τις παραδοσιακές επισκέψεις στους διάφορους πολιτιστικούς τόπους, μνημεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος που επισκέπτονταν οι τουρίστες στο παρελθόν.

Στη συνέχεια, οι επόμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν ειδικότερα στις αλλαγές που έχουν συμβεί τόσο στην περιοχή της Αθήνας, όσο και γενικότερα στον αστικό τουρισμό περιγράφοντας παραδείγματα και από το Παρίσι.  Ενδιαφέρουσες ήταν μεταξύ των παρουσιάσεων οι αναφορές ότι οι επισκέπτες μπορούν να αποδεχθούν προτάσεις, παροτρύνσεις και τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλλιεργείται η προσδοκία τους στο τι να κάνουν μέσα σε μία αστική περιοχή.

Επισημάνθηκε βεβαίως η μεγάλη σημασία η οποία δίδεται στην ηλεκτρονική πληροφόρηση και σημειώθηκε ότι τουλάχιστον το 86% των επισκεπτών μελετούν τις πλατφόρμες κρατήσεων για να βρουν ξενοδοχεία ή καταλύματα που είναι και περιβαλλοντικά συμβατά ή τα οποία εφαρμόζουν αντίστοιχες πρακτικές και το διαδίκτυο είναι πλέον απαραίτητο στοιχεία ενημέρωσης.

Σημειώθηκε επίσης ότι στον νέο αστικό τουρισμό, η ευαισθησία και υπευθυνότητα τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον, εμφανίζονται να είναι ανερχόμενες τάσεις και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Στη συνέχεια της ενδιαφέρουσας Ημερίδας, η εκπρόσωπος του Δήμου της Αθήνας παρουσίασε τις διάφορες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Δημοτική Αρχή με ιδιαίτερο στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού όχι μόνον στις γνωστές περιοχές των τουριστών όπως η Πλάκα, αλλά σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και αναφέρθηκε διεξοδικότερα διάφορες ενέργειες και δράσεις που έχουν γίνει.  Μεταξύ αυτών ήταν ενδιαφέρουσα η δράση της δημιουργίας διαφόρων πράσινων μικρών πάρκων σε διάφορες γειτονιές και μάλιστα η αναφορά ότι ο στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να υπάρχει  ένα μικρό πράσινο πάρκο σε κοντινή απόσταση όλων των κατοίκων από τις κατοικίες τους.

Ο στόχος της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας είναι να αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλεων ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές αλλά και ανωδομές όχι μόνον για τους τουρίστες, αλλά κυρίως και για την ικανοποίηση και απόλαυση των ίδιων των κατοίκων.

Σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, ένα πρόβλημα στην Αθήνα, όπου οι κεντρικές «τουριστικές γειτονιές» αρχίζουν να χάνουν τους ντόπιους κατοίκους και αναφέρθηκαν και δράσεις της προσπάθειας διεύρυνσης της επισκεψιμότητας στις 129 γειτονιές της Αθήνας.

Σημειώθηκε ότι έχουν  προγραμματιστεί και ήδη έχουν αρχίσει να εκτελούνται νέα έργα, τα οποία θα διευρύνουν την αστική δραστηριότητα πέραν του παραδοσιακού κέντρου της Αθήνας, όπως παραδείγματος χάριν η μεταφορά υπουργείων στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, η ανάδειξη της περιοχής του Ελαιώνα, και άλλα.

Πριν το Δεύτερο Μέρος της Ημερίδας, έγινε μία παρουσίαση ομαδικής πτυχιακής εργασίας η οποία ανέλυσε το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό προϊόν των “off the beaten track” OTBT – προϊόντων του τουρισμού.  Η παρουσίαση επισήμανε ότι η ανάπτυξη αυτού του τουριστικού προϊόντος μπορεί να αναδείξει λιγότερο γνωστές περιοχές  του αστικού ιστού αλλά και στις γνωστές περιοχές λιγότερο προβεβλημένες δραστηριότητες.

Στο δεύτερο μέρος της Hμερίδας έλαβε χώρα ένα ειδικό πάνελ το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος και Αρχισυντάκτρια του Travel Daily News κυρία Βίκυ Καραντζαβέλου.

Οι συμμετέχοντες (εκτός της συντονίστριας) στο πάνελ ήσαν:

  • Νικόλας Καραχάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Ελένη Τεμπονέρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ στην 2023 Eleusis
  • Σοφία Αυγερινού – Κολώνια, Ομότιμη Καθηγήτρια, ΕΜΠ
  • Francesca Cominelli – Assistant Professor, IREST, EIREST, Paris 1 Panthéon-Sorbonne

Η συζήτηση στο πάνελ, με την καθοδήγηση στοχευμένων ερωτήσεων της συντονίστριας, αφενός ανέλυσε πολλές πτυχές των διαφοροποιήσεων που παρατηρούνται, επεσήμανε συγκεκριμένα έργα και δράσεις που έχουν προγραμματιστεί ή ήδη υλοποιούνται, και ασχολήθηκε με συγκεκριμένα θέματα όπως η αντίδραση κατοίκων σε έργα τουριστικής αναβάθμισης, με χαρακτηριστική αναφορά στην ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, που έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από τους κατοίκους της περιοχής.

Έγινε αναφορά στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας, που στοχεύσει να διευρύνει την τουριστική επισκεψιμότητα και πέραν του γνωστού «κέντρου», και των δυσκολιών αλλά και προβλημάτων ενημέρωσης των τουριστών για τις ευκαιρίες.

Η συμμετέχουσα στο πάνελ, εκπρόσωπος από τον Δήμο Ελευσίνας, που φέτος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ανέφερε ότι ο Δήμος έχει αρχίσει ήδη από αρκετά χρόνια και αναπτύσσει την αναγνωρισιμότητά της Ελευσίνας, ως τουριστικού προορισμού, ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν το είχε προηγούμενα, γιατί ήταν ενταγμένη  ως μία βιομηχανική περιοχή της Αττικής.

Ήταν ενδιαφέρουσες οι δράσεις που περιεγράφηκαν, όπως επίσης και η ενεργοποίηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, που θα συνεχίσει και θα προσπαθήσει να εντάξει την περιοχή της Ελευσίνας στην ευρύτερη τουριστική Αθήνα, αναδεικνύοντας όχι μόνο την ιστορία της δια μέσου των αιώνων, αλλά και τα τοπικά χαρακτηριστικά, και περιλαμβάνει και πολλά πολιτιστικά δρώμενα.

Στο κλείσιμο της Ημερίδας τελικώς επισημάνθηκε ότι καταρχήν το μέλλον για τον «νέο αστικό τουρισμό» είναι η αναγνώριση ότι οι πελάτες ταξιδεύουν με περιβαλλοντική ευαισθησία – «πιο πράσινα»,  ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη ζωή των ντόπιων κατοίκων, καθώς και τη ζωή σε ορισμένες γειτονιές, που δεν ήταν παραδοσιακά τουριστικές. Αντίστοιχα, η επιθυμία των δημοτικών αρχών είναι να μην υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ των τοπικών κατοίκων και των τουριστών και οι σχεδιασμοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα στοιχεία αυτά.

Κλείνοντας την Ημερίδα ο καθηγητής κ. Τσάρτας επεσήμανε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, τις αλλαγές της συμπεριφοράς των τουριστών του νέου αστικού τουρισμού και να σχεδιάζουμε αντίστοιχα. Επεσήμανε ότι η δημιουργία και αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, όπως οι αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς των τουριστών, και η ανάγκη να ληφθεί υπόψη στους σχεδιασμούς και την λειτουργία των δημιουργούμενων μονάδων – εταιρειών «διαχείρισης και μάρκετινγκ τουριστικών προορισμών», και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην «διαχείριση», που αποτελεί και ένα ρίσκο για το μέλλον των αστικών περιοχών στον τουρισμό.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024