Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΑλματώδης η δημοφιλία του dark tourism στους τουρίστες που αναζητούν την περιπέτεια
Τάσεις

Αλματώδης η δημοφιλία του dark tourism στους τουρίστες που αναζητούν την περιπέτεια

Ground Zero – Το Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο “σκοτεινός” τουρισμός ζωντανεύει το παρελθόν, τα τραγικά περιστατικά που συνέβησαν και την ιστορική εικόνα που αντικατοπτρίζουν λόγω της οποίας μια περιοχή γίνεται δημοφιλής.

Ο dark tourism (“σκοτεινός” τουρισμός), που ονομάζεται επίσης τουρισμός θλίψης ή μαύρος τουρισμός, είναι ένα είδος που περιλαμβάνει ταξίδια σε μέρη που ιστορικά συνδέονται με τραγωδίες και θάνατο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες dark tourism (τουρισμός νεκροταφείων, τουρισμός ολοκαυτώματος, τουρισμός γενοκτονίας, τουρισμός σχετικά με τον Ψυχρό Πόλεμο και το Σιδηρούν Παραπέτασμα, κομμουνιστικός τουρισμός, τουρισμός περιοχής καταστροφών, τουρισμός παραφυσικών φαινομένων, τουρισμός πεδίου μάχης και τουρισμός πυρηνικού ολέθρου.

Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία αναλύσεων Future Market Insights, υπάρχουν πολλά τουριστικά σημεία που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον θάνατο, όπως πεδία μάχης, μουσεία και στρατόπεδα φυλακών. Ο σκοτεινός τουρισμός σχετίζεται με τον πολιτιστικό και πολιτιστικό τουρισμό και επομένως η ιστορία παίζει ζωτικό ρόλο. Αυτό διευκολύνει τη μεταφορά πληροφοριών σχετικά με το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των αφανών ηρώων και των αγώνων τους.

Η ιστορία μας λέει πράγματα για το παρελθόν, αλλά το ερώτημα είναι πόσοι πραγματικά συνεχίζουν να διαβάζουν βιβλία ιστορίας για να εξοικειωθούν με αυτό. Έτσι, τα ταξίδια σε πραγματικές τοποθεσίες που έχουν βιώσει πολλούς αγώνες και τραγωδίες προκαλούν το ενδιαφέρον των ανθρώπων.

Και όσοι απεχθάνονται να διαβάζουν βιβλία ιστορίας έρχονται σε επαφή με το παρελθόν, καθώς επισκέπτονται στην πραγματικότητα και επιβεβαιώνουν τα γεγονότα με τα μάτια τους.

Η δημοτικότητα του “σκοτεινού” τουρισμού εξαρτάται από τον αριθμό των τουριστών που επιλέγουν να επισκεφθούν τέτοιου είδους τοποθεσίες. Οι παράγοντες παρακίνησης για τους τουρίστες μπορούν να συγκεντρωθούν σε βιολογικές και κοινωνικοπολιτιστικές δυνάμεις που διεγείρουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Η επιθυμία για εξερεύνηση του άγνωστου και ασυνήθιστου ή παραφυσικού μπορεί να θεωρηθεί ως ο παράγοντας εκείνος για τον “σκοτεινό τουρισμό”. Τέτοιοι είναι:

  • Τοποθεσίες, όπως τα νεκροταφεία που θα μπορούσαν να είναι συναρπαστικές περιοχές για πνευματικούς σκοπούς
  • Η συγκίνηση και η αναζήτηση κινδύνου δελεάζουν τους τουρίστες που τους αρέσει η περιπέτεια, ο ενθουσιασμός και η περιέργεια
  • Η ανάγκη εξοικείωσης με τη γνώση ενός τόπου που έχει βιώσει μια τραγωδία, όπως μια μαζική δολοφονία. Και πάλι η περιέργεια παίζει βασικό ρόλο εδώ
  • Η ανακάλυψη του εαυτού, αλλά και η γνώση τέτοιων τοποθεσιών, για να γίνει θέμα συζήτησης αργότερα στα Social Media
  • Η επιθυμία επίσκεψης τοποθεσιών που έχουν αναμνήσεις συνδεδεμένες με ανθρώπους ή ακόμα και ιστορίες για στοιχειωμένες κατοικίες κ.λπ.
  • Άλλοι θρησκευτικοί λόγοι

Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί αυτόν τον τομέα τουρισμού είναι μια γοητεία για τον όρο “θάνατος” – παρ’όλο που είναι αρνητικός και σκληρός, πολλοί άνθρωποι είναι περίεργοι να κατανοήσουν τον όρο, καθώς η ίδια η έννοια του θανάτου είναι αναπόφευκτη στη φύση και δεν μπορεί να κατακτηθεί.

Ο “σκοτεινός” τουρισμός μπορεί επίσης να συνδεθεί με τον τουρισμό πολιτιστικής κληρονομιάς και, ως εκ τούτου, οι τοποθεσίες θα μπορούσαν να έχουν επίσης σημαντική ιστορική επιρροή, αντί να είναι απλώς μια τοποθεσία όπου έχει λάβει χώρα ένα τραγικό γεγονός. Η ενσυναίσθηση θα μπορούσε να είναι μια ακόμη πτυχή που βασίζεται στην ικανότητα του επισκέπτη να γνωρίσει τις ηρωικές ιστορίες έλαβα χώρα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Η συναισθηματική πτυχή είναι ένας πρόσθετος παράγοντας κινήτρου, καθώς τα συναισθήματα δημιουργούν μια αίσθηση ευγνωμοσύνης, ανασφάλειας, ανωτερότητας ή ταπεινότητας, αναλόγως πως ο καθένας βιώνει την επίσκεψη σε μια τέτοια τοποθεσία.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους. Το πεδίο εξακολουθεί να ερευνάται για να κατανοηθεί το “γιατί”, αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους να επισκέπτονται μέρη με σκοτεινά αξιοθέατα και δραστηριότητες.

Το Peace Memorial Park στη Χιροσίμα (Ιαπωνία).

Τοποθεσίες “σκοτεινού” τουρισμού υπάρχουν φυσικά σε όλο τον κόσμο, μερικές από τις οποίες είναι:

  • Το Στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης στο Άουσβιτς (Πολωνία)
  • Ground Zero – Το Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου (ΗΠΑ)
  • Dow Hill στο Kurseong (Ινδία)
  • Το Peace Memorial Park στη Χιροσίμα (Ιαπωνία)
  • Το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα – Κάστρο Μπραν (Τρανσυλβανία, Ρουμανία)
  • Η Ομοσπονδιακή φυλακή Αλκατράζ (Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ)
  • Το Νησί των Κούκλων (Μεξικό)
  • Η ιστορία του Jack του Αντεροβγάλτη (Λονδίνο)
  • Το Φρούριο Bhangarh (Ινδία)
  • Το εγκαταλελειμένο χωριό Kuldhara (Ινδία)
  • Ο ιστορικός κήπος και μνημείο Jallianwala Baug (Ινδία)

Όλες αυτές οι τοποθεσίες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη σχετική περιφερειακή οικονομία και στη διατήρηση της εικόνας της συγκεκριμένης περιοχής.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024