Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΕξέλιξη τουριστικής κίνησης 1999

Εξέλιξη τουριστικής κίνησης 1999

Σύμφωνα με την έκθεση της διεύθυνσης Α’ Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΟΤ οι γενικές τάσεις για την τουριστική κίνηση της χώρας μας κατά την τουριστική περίοδο του 1999 ήταν θετικές. […]

Σύμφωνα με την έκθεση της διεύθυνσης Α' Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΟΤ<.> οι γενικές τάσεις για την τουριστική κίνηση της χώρας μας κατά την τουριστική περίοδο του 1999 ήταν<...> θετικές.
Γενικά παρατηρήθηκε ότι η θετική πορεία του τουρισμού στη χώρα μας συνεχίζεται και εφέτος. Η τουριστική χρονιά θα κλείσει με γενική άνοδο σε σχέση με το 1998 κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 5%.
Οι κυριότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βόρεια Ευρώπη, και Αυστρία παρουσιάζουν έντονα αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα προς τους προορισμούς της Νότιου Αιγαίου και της Κρήτης.
Ορισμένες άλλες σημαντικές αγορές παρουσίασαν προβλήματα στην αρχή της κρίσης της Γιουγκοσλαβίας (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) αλλά η αρχική μειωτική τάση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, χωρίς ωστόσο να αναμένεται ότι ως το τέλος του έτους θα καλυφθούν οι αρχικές απώλειες. Για την κίνηση από τις χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) δεν διατίθενται ούτε στοιχεία ούτε συγκεκριμένες εκτιμήσεις, λόγω του γενικά ασαφούς κλίματος που επικρατεί στις αγορές αυτές.
Ο αριθμός των τουριστών με προέλευση της ΗΠΑ το 1999 θα είναι μειωμένος όπως καταγράφεται ήδη σε ορισμένες περιοχές και για ορισμένα τμήματα της αγοράς, όπως κλασσικός γύρος, και κρουαζιέρες.
Σε ορισμένες ανταγωνιστικές χώρες (Τουρκία, Κροατία) παρατηρήθηκαν προβλήματα οφειλόμενα σε διάφορους λόγους, γεγονός από το οποίο επωφελήθηκαν περισσότερο άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Τυνησία, Μαρόκο, Πορτογαλία) και εν μέρει μόνο, η χώρα μας, λόγω της γειτνίασης της με την περιοχή των εχθροπραξιών.
Είναι εμφανής μια έντονα αυξητική τάση της κίνησης προς τα νησιά της Ρόδου και της Κω, καθώς και την Κρήτη, όπου τους θερινούς μήνες διαπιστώθηκε ήδη μια σημαντική αύξηση της τάξης του 20% τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις, ενώ η ζήτηση στις περιοχές αυτές συνεχίζεται αμείωτη και για τους μήνες του φθινοπώρου.
Παρά την αρκετά θετική πορεία των αεροπορικών αφίξεων στις περιοχές της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία για την πορεία των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία των περιοχών αυτών δείχνουν μια σχετική στασιμότητα σε σύγκριση με το 1998. Το ίδιο ισχύει και για την Θάσο, ενώ η Πιερία αναμένεται ότι με τα προγράμματα εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού και με την σχετική προβολή των συγκεκριμένων προορισμών, οι όποιες απώλειες ως προς την αρχικά προσδοκώμενη αυξημένη ζήτηση ως το τέλος του έτους θα έχουν σε σημαντικό βαθμό καλυφθεί από τον εσωτερικό τουρισμό.
Η περιοχή της Αθήνας εμφανίζει προβλήματα ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, η πορεία όμως μέχρι τέλους του έτους αναμενόταν, μέχρι το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, σχετικά ικανοποιητική, μολονότι ορισμένες κατηγορίες καταλυμάτων πιθανόν να είχαν χαμηλότερους ρυθμούς από ότι ανέμεναν στην αρχή της χρονιάς. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν, όμως δυστυχώς και το πρώτο μετά το σεισμό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αβέβαιη η αντίστροφη της αρχικής αρνητικής τάσης μέχρι τα τέλη του έτους.
Είναι εξαιρετικά δυσχερές να εξευρεθούν στοιχεία για την πορεία των διανυκτερεύσεων σε μη κύρια καταλύματα, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τα οποία ενδεχομένως έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ιδίως σε ορισμένες περιοχές της Β. Ελλάδας.
Τέλος, καταγράφεται ήδη από τους πρώτους μήνες του 1999 σημαντική αύξηση των εισπράξεων από τουριστικές υπηρεσίες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024