Τελευταία νέα
HomeΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΗμερίδα «Νησιωτικότητα & Βιωσιμότητα: Νησιά στο Μεταίχμιο» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Ημερίδες

Ημερίδα «Νησιωτικότητα & Βιωσιμότητα: Νησιά στο Μεταίχμιο» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Ημερίδα «Νησιωτικότητα & Βιωσιμότητα: Νησιά στο Μεταίχμιο» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14/6 η ημερίδα «Νησιωτικότητα & Βιωσιμότητα: Νησιά στο μεταίχμιο» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την ΕΛΛΕΤ.

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ημερίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με θέμα «Νησιωτικότητα & Βιωσιμότητα: Νησιά στο μεταίχμιο».

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Πέτρος Καβάσαλης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και  υπογράμμισε πώς η καταγραφή και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς και η μετάβαση προς μία βιώσιμη γαλάζια οικονομία είναι δύο από τους τομείς με τους οποίους ασχολείται συστηματικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω των προσφερόμενων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών .

Στο χαιρετισμό της η ιδρύτρια και αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά έθεσε στο πλαίσιο της συζήτησης τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν όσοι επιχειρούν να επιστρέψουν σε αυτά. 

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας της Διατήρησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Θεοδώρου στην ομιλία του με θέμα «Ελληνικά νησιά: κοιτίδες βιοποικιλότητας υπό απειλή», αναφέρθηκε στις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα των νησιών και τόνισε τη σημασία της διατήρησής της για τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Φυσικής, Χρήστος Ματσούκας ανέλυσε τις «Κλιματικές πιέσεις και το ενεργειακό αποτύπωμα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά». Παρουσίασε προτάσεις για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση και την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτησή τους από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους στις κλιματικές αλλαγές.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Νάσος Στασινάκης μίλησε για τη «Διαχείριση νερού και αποβλήτων στα ελληνικά νησιά» και παρουσίασε σύγχρονες τάσεις και καλές πρακτικές στη διαχείριση υδάτινων πόρων και αποβλήτων, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Γιάννης Σπιλάνης μίλησε για την «Ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση κάτω από τουριστική πίεση», εστιάζοντας στην εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης βιωσιμότητας και φέρουσας ικανότητας των νησιών και παρουσιάζοντας εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης τουρισμού που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη προσέγγιση.

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε συμμετείχαν ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος, ο δήμαρχος Σερίφου Κώστας Ρεβίνθης, ο Δήμαρχος Λευκάδας Ξενοφώντας Βεργίνης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκηςκαι ο  Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Μύρωνας Φλουρής.

Τη συζήτηση της ημερίδας «Νησιωτικότητα & Βιωσιμότητα: Νησιά στο μεταίχμιο» συντόνισαν οι Μπέττυ Χατζηνικολάου, πρ. Πρόεδρος ΕΟΤ, Πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου ΕΛΛΕΤ, Μιλτιάδης Λάζογλου, Συντονιστής ΕΛΛΕΤ, Ελένη Μαΐστρου, Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, και Γιάννης Σπιλάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γιώτα Μοσχοπουλίδου
Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024