Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΜε προβλήματα η αγορά της τρίτης ηλικίας όταν ταξιδεύει

Με προβλήματα η αγορά της τρίτης ηλικίας όταν ταξιδεύει

Παρά το γεγονός ότι οι ογδοντάρηδες αποτελούν σήμερα το ταχύτερα αυξανόμενο κομμάτι του γενικού πληθυσμού στις οικονομικά και βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, και διαθέτουν και αρκετά χρήματα, όταν ταξιδεύουν υπάρχουν πολλά […]

Παρά το γεγονός ότι οι ογδοντάρηδες αποτελούν σήμερα το ταχύτερα αυξανόμενο κομμάτι του γενικού πληθυσμού στις οικονομικά και<…> βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, και διαθέτουν και αρκετά χρήματα, όταν ταξιδεύουν υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια του 6ου Συνέδριο της Γηριατρικής και Γεροντολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που έγινε στην Θεσσαλονίκη από 1-3 Μαρτίου 2006. Στην Αμερική υπολογίζεται, ότι οι σημερινοί 72.000 υπεραιωνόβιοι θα γίνουν το 2030 324.000 και το 2050 θα ανέλθουν σε 834.000. Στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών, που είναι σήμερα 20%, το 2020 θα ανέλθει σε 26% με ιδιαίτερη αύξηση στη λεγόμενη τέταρτη ηλικία, δηλαδή σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.
Οι διάφορες μορφές ηπατίτιδας, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός, η σχιστοσωμίαση (παρασιτική νόσος του δέρματος) και τα διάφορα ταξιδιωτικά σύνδρομα, τα οποία, ούτως ή άλλως, απειλούν κάθε τουρίστα μπορούν να αποβούν μοιραία σε ταξιδιώτες, που, λόγω ηλικίας, έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Μεγάλη σημασία έχει η σωστή ενημέρωση, η έγκαιρη πραγματοποίηση των ενδεδειγμένων εμβολιασμών και η προληπτική φαρμακευτική αγωγή πριν από κάθε ταξίδι σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, πρακτική που αποτελεί απαρέγκλιτη αναγκαιότητα, εάν πρόκειται για ταξιδιώτη προχωρημένης ηλικίας, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή υγιεινής και κοινωνικής ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεόδωρο Δαρδαβέση.

Η ραγδαία ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού, με κατεύθυνση επιλογής, σε σημαντικό βαθμό, τις αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου, πρόσθεσε ο κ. Δαρδαβέσης, αποτελεί σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο, που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες των αναπτυγμένων χωρών.

Επιπρόσθετα, οι αεροπορικές μετακινήσεις παρέχουν τη δυνατότητα ταχύτατης προσέγγισης απομακρυσμένων περιοχών, όπου οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν άμεσα νέες κλιματολογικές συνθήκες, άγνωστες διατροφικές συνήθειες, χαμηλό επίπεδο δημόσιας υγείας και διαφορετικό δημοπαθολογικό περιβάλλον. Τα δεδομένα αυτά, συνδυαστικά με την ψυχοσωματική καταπόνηση του ταξιδιού, είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, που εκδηλώνονται τόσο κατά την περίοδο της αναψυχής, όσο και αμέσως μετά την επιστροφή. Συνεκτιμώντας τις ιατροκοινωνικές συνθήκες, που επικρατούν σε πολλές χώρες προορισμού και το γεγονός, ότι αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ποικίλα προβλήματα υγείας, αναδεικνύεται η σημασία των προληπτικών μέτρων και των θεραπευτικών παρεμβάσεων, που προσφέρει ο σύγχρονος κλάδος της ταξιδιωτικής ιατρικής.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024