Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΟ αντίκτυπος της τρομοκρατίας 'τσάκισε' την αιγυπτιακή τουριστική απασχόληση
Προορισμοί

Ο αντίκτυπος της τρομοκρατίας 'τσάκισε' την αιγυπτιακή τουριστική απασχόληση

Η συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου της Metrojet στην Αίγυπτο ανάγκασε τα ξενοδχοεία στο Sharm el-Sheikh να στείλουν δεκάδες εργαζομένους τους σπίτι τους με 'άδεια άνευ αποιδοχών', καθώς τα τουριστικά νούμερα 'βυθίζονται', με δεκάδες χιλιάδων θέσεων εργασίας να κινδυνεύουν σε διάστημα μηνών.

Στις 31 Οκτωβρίου το αεροπορικό δυστύχημα (που πλέον θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια) πάνω από τη χερσόνησο του Σινά και σκότωσε 224 άτομα οδήγησε τη Ρωσία και τη Βρετανία να διακόψουν τιςς πτήσεις τους στα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας και να ξεκινήσουν τον επαναπατρισμό των πολιτών τους που παραθέριζαν εκεί.

Το αιγυπτιακό “παρακλάδι” του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτό που συνέτριψε το αεροπλάνο λεπτά μόλις από την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Sharm el-Sheikh και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αυτό έγινε με τροποθέτηση βόμβας -και μάλιστα μέσα στην ίδια την καμπίνα του αεροσκάφους.

Δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν πλήξει σοβαρά τη χώρα, με τους ξενοδόχους στα θέρετρα του Sharm el-Sheikh να περικόπτουν θέσεις εργασίας από το προσωπικό τους για να μειώσουν το κόστος.

Τουλάχιστον τέσσερα ξενοδοχεία επιβεβαιώθηκε ότι ζήτησαν από το προσωπικό να πάρει άδεια άδεια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.

Ο τουρισμός απασχολεί έναν στους εννιά εργαζόμενους στην Αίγυπτο και στο Sharm el-Sheikh σχεδόν 80.000 εξαρτώνται από αυτόν για την επιβίωσή τους.

“Έτσι όπως είναι η κατάσταση, περίπου 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους μέσα σε διάστημα λίγων μηνών” δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Τουρισμού Νότιου Σινά, Givara El-Gafy.

Αν και ο αιγυπτιακός τουρισμός μαστίζεται από αστάθεια από το 2011 με αύξηση των ενόπλων επιθέσεων, έδειχνε σημάδια ανάκαμψης όσο πλησιάζουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι ξενοδόχοι σκέφτονταν ακόμη και να απασχολήσουν νέο προσωπικό – αλλά όχι πια.

“Σταματήσουν να κάνουμε προσλήψεις… και όσοι θέλουν να φύγουν, φεύγουν” λέει ο Anwar Hawary, διευθυντής πεντάστερου ξενοδοχείου. Για να μπορέσει μια ξενοδοχειακή μονάδα να λειτουργήσει κερδοφόρα, πρέπει να έχει “κλείσει” σε πελάτες τουλάχιστον το 30% των δωματίων της, λένε ειδικοί. Χωρίς να μπορούν να πιάσουν αυτόν το στόχο, πολλά ξενοδοχεία, ειδικά τα νεόδμητα, θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Σε ένα τουριστικό προορισμό όπως το Sharm el-Sheikh, εργάζονται και πολλοί ξένοι τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε επιχειρήσεις που κινούνται γύρω από τον τουρισμό. “Πριν δύο ημέρες έχασα τη δουλειά μου” λέει η Ρωσία Oxana, η οποία εργαζόταν σε μια αιγυπτιακή εταιρεία αρωμάτων, με έδρα το Sharm. “16 από τα 20 άτομα που εργάζονταν στο Τμήμα Πωλήσεων απολύθηκαν”. Η 40χρονη Oxana είπε οτι οι πελάτες τους ήταν Ρώσοι τουρίστες που εμεναν εκεί για ολόκληρους μήνες κάθε φορά. Με μηνιαίο μισθό περιπου 600 δολαρίων, η Oxana είπε ότι ζούσε άνετα στο Sharm. “Μπορώ να ζήσω με τις οικονομίες μου για δύο μήνες ακόμη, αλλά εάν τα πράγματα δε βελτιωθούν θα πρέπει να γυρίσω στη Μόσχα”.

Παρ’όλα αυτά, για κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες αυτή η “νηνεμία” στην τουριστική επιχειρηματικότητα είναι ευκαιρία για να ανακαινίσουν τις μονάδες τους. “Σχεδιάζουμε να κλείσουμε δύο πτέρυγες για ανακαίνιση, έτσι ώστε όταν η κατάσταση αλλάξει να είμαστε έτοιμοι” δήλωσε στο AFP γενικός διευθυντής ενός πολυτελούς ξενοδοχείου.

Οι προοπτικές για να γίνει όμως αυτό στο άμεσο μέλλον αμφισβητούνται, καθώς η ρωσική ΥΠΑ Rosaviatsia απαγόρευσε τις πτήσεις της EgyptAir προς τη Ρωσία απότο περασμένο Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα αεροπλάνα της χώρας σταμάτησαν να επανατρίζουν τουρίστες από το Sharm el-Sheikh από την περασμένη Τρίτη 17 Νοεμβρίου και ότι όποιος μείνει εκεί μετά από αυτήν την ημερομηνία θα πρέπει να πετάξει πίσω στη Βρετανία “με δική του ευθύνη”. η ανακοίνωση αναφέρει ότι “οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες υπολογίζουμν ότι μετά αυτήν την ημερομηνία, θα υπάρχουν λιγότεροι από 200 επιβάτες τους που παραμένουν εκεί. Όποιος παραμείνει, “θα πρέπει να κάνει τους δικούς του, εναλλακτικούς υπολογισμούς, για να επιστρέψει στο Ην. Βασίλειο”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024