Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι Βενετσιάνοι μπούχτισαν με τις ορδές των τουριστών στη 'Serenissima'
Προορισμός

Οι Βενετσιάνοι μπούχτισαν με τις ορδές των τουριστών στη 'Serenissima'

Ο αριθμός των επισκεπτών σε καθημερινή βάση -60.000- τώρα υπερβαίνει τον αριθμό των Βενετών. Η κυκλοφορία των κρουαζιερόπλοιων έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια και το υψηλό κόστος ζωής έχει στείλει πολλούς νέους Βενετούς να ψάξουν αλλού για εργασία.

Μια ανώνυμη ομάδα Βενετών παρέδωσε ένα έντονο μήνυμα στα εκατομμύρια των τουριστών που καταφθάνουν στη δημοφιλή ιταλική πόλη κάθε χρόνο: “Φύγετε!”. Μια σειρά από αφίσες στα αγγλικά εμφανίστηκαν στην πόλη – Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τα οποία έγραφαν: “Οι τουρίστες φύγετε!!! Καταστρέφετε αυτήν την περιοχή”.

Οι αφίσες είχαν επικολληθεί σε τοίχους στην περιοχή Castello της Βενετίας, ιδιαίτερα δημοφιλή στους επισκέπτες και ξεκίνησαν μια διαμάχη στο διαδίκτυο, σχετικά με το αν Βενετία μπορεί να ανταπεξέρχεται πλέον στον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Ενώ πολλοί Βενετοί, από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων έως τους ξενοδόχους και τους γονδολιέρηδες, ζουν από τον τουρισμό, άλλοι κάτοικοι εξοργίζονται ολοένα και περισσότερο με τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στη “Γαληνοτάτη Δημοκρατία” (La Serenissima), όπως ήταν κάποτε γνωστή.

Περίπου 22 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Βενετία, προκαλώντας ενόχληση στον συρρικνούμενο αριθμό των ντόπιων, τουρίστες που συνωστίζονται στα στενά σοκάκια, επιβιβάζονται στοιβαγμένοι στα λεωφορεία-βάρκες με σακίδια και περιφερόμενοι το καλοκαίρι με μπικίνι και σορτς.

Ακόμη, εγείρονται ανησυχίες για απείθαρχες και άξεστες συμπεριφορές από τουρίστες. Πριν από λίγες ημέρες, ένας τουρίστας από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος φέρεται να ήταν μεθυσμένος, πήδηξε από τη γέφυρα του Ριάλτο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Αντί να χτυπήσει στο νερό, έπεσε πάνω σε ένα θαλάσσιο ταξί που περνούσε κάτω από τη γέφυρα, τραυματίζοντας τον εαυτό του και τον οδηγό. Πρόσφατα, μια ομάδα νεαρών επιχείρησαν να κάνουν μπάνιο στο Μεγάλο Κανάλι (κάτι που απαγορεύεται) και το βίντεο με μια κάτοικο της πόλης που τους επιπλήττει -και να τους αποτρέπει- το είδαν στο facebook 150.000 άτομα μέσα σε δύο μέρες.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Βενετία θα μπορούσε να εγγραφεί στον κατάλογο των απειλούμενων με εξαφάνιση μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, εκτός εάν απαγορεύσει την είσοδο στα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια μέχρι το επόμενο έτος. Η UNESCO προέτρεψε τις Αρχές της Βενετίας να λάβουν μέτρα για την απαγόρευση “των μεγαλύτερων πλοίων και των δεξαμενόπλοιων” έως τον Φεβρουάριο του 2017.

Ενώ η βιομηχανία της κρουαζιέρας υποστηρίζει ότι αυτή δημιουργεί θέσεις εργασίας και φέρνει χρήματα στη Βενετία, πολλοί ντόπιοι αισθάνονται ότι τα πλοία είναι υπέρ το δέον τεράστια και ότι φέρνουν στην πόλη πάρα πολλούς επισκέπτες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κανένας από τους οποίους δεν πληρώνει για διαμονή, καθώς κοιμούνται επί του σκάφους.

Μια διερευνητική έρευνα στη Βενετία από αξιωματούχους της UNESCO το περασμένο φθινόπωρο διαπίστωσε ότι “η ικανότητα της πόλης, ο αριθμός των κατοίκων της και ο αριθμός των τουριστών είναι εκτός ισορροπίας και προκαλεί σημαντικές ζημιές”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024